Leter etter løsning på streiken

Mekling i statsstreiken i kveld?

STREIKEN FORTSETTER: Riksmekler Kari Gjesteby innkalte partene til sonderinger i dag morges, men sonderingene har så langt ikke ført til ny mekling. Her fra streiken i Asker. Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet
STREIKEN FORTSETTER: Riksmekler Kari Gjesteby innkalte partene til sonderinger i dag morges, men sonderingene har så langt ikke ført til ny mekling. Her fra streiken i Asker. Foto: Bjørn Langsem / DagbladetVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Etter at riksmekler Kari Gjesteby kalte partene i statsoppgjøret inn til samtaler ved titiden i morges, har det pågått sonderinger med tanke på ny mekling og løsning på streiken.
Etter det Dagbladet erfarer, blir det nytt sonderingsmøte klokka fem i ettermiddag.
Streiken fortsetter
Etter et timelangt møte i går morges gikk partene fra hverandre. Etter det Dagbladet forstår, kom Gjesteby med signaler om et oppjustert tilbud. Men signalene ga ikke grunnlag for ny mekling. Streiken fortsetter uansett til det eventuelt er meklet fram et resultat, blir det understreket overfor Dagbladet.

Verken riksmekler Kari Gjesteby eller fornyings-, administrasjons- og kirkeminister Rigmor Aasrud vil kommentere om staten vil øke tilbudet om en ramme på 3, 96 prosent, som arbeidstakerorganisasjonene gikk til streik.
Uvisst Det er partene i oppgjøret for de ansatte i staten som satt seg til forhandlingsbordet på nytt. I kommunestreiken er det så langt ikke tatt noe initiativ. Da meklingen i staten brøt sammen, var det ingen grunn til å forhandle videre i kommunesektoren heller. Streiken i offentlig sektor omfatter flere enn 50.000 arbeidstakere. - Jeg vil ikke spekulere om hva som skjer. Jeg aner ikke hva som skal legges fram, men vi merket oss jo at det kom interessante tall for lønnsutviklingen i industrien i går. De viser at vi har truffet bedre med anslagene enn regjeringen har gjort, sa Unios Arne Johannessen i forkant av møtet ifølge NTB. - Små grep Ifølge YS er det lite som skal til før streiken er over. Tre enkle grep som koster 250 millioner kroner er nok, skriver Klassekampen. Det første er å gi de statsansatte et tilbud på linje med det industrien får. Det andre er å gi offentlig ansatte samme tariffregulering av innleie av arbeidskraft som privat sektor nå har kjempet fram. Dessuten må regjeringen droppe kravene om økt lokal lønnsdannelse og angrepet på fagforbundenes vetorett på arbeidstid. - Kravene til hovedsammenslutningene er ikke urimelige. Derfor burde det være mulig for staten å finne en løsning på konflikten, sier YS-leder Tore Eugen Kvalheim til avisa. Under et streikearrangement på Youngstorget onsdag sa LO-leder Roar Flåthen at det er opp til regjeringen å komme med et tilbud som får partene tilbake til forhandlingsbordet. — Jeg tror nok at Jens vet hva vi mener, svarte Flåthen da han fikk spørsmål fra journalistene om det har vært kontakt mellom ham og statsministeren. Nye tall Flåthens utspill på Youngstorget var den første klare beskjeden fra LO-lederen så langt i streiken. Også Unio-leder Anders Folkestad skjerpet tonen kraftig, da han tok til motmæle mot administrasjonsminister Rigmor Aasruds (Ap) regnestykker. Folkestad la på bordet nye regnestykker som viser at ansatte i industrien har hatt en lønnsvekst på 5,9 prosent de siste tolv månedene.

Skivebom - At regjeringen valgte å justere ned anslaget for lønnsveksten fra 4 til 3,75 prosent i revidert nasjonalbudsjett framstår kun som et politisk grep for å påvirke lønnsoppgjøret i offentlig sektor. Det er snakk om en real skivebom, sier Folkestad. Unio har lagt til grunn at årets lønnsvekst i industrien ender på 4,5 prosent, men Folkestad åpner for at også det kan være for lavt.