Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Leter etter norsk svine-mutasjon

13 svineinfluensaofre fører Norge på Europatoppen i dødelighet. En norsk mutasjon kan være forklaringen.

PÅ TOPP I EUROPA: Helsedirektør Bjørn-Inge Larsen sier det letes etter nye mutasjoner og varianter hele tiden, men at ingen så langt er oppdaget.
PÅ TOPP I EUROPA: Helsedirektør Bjørn-Inge Larsen sier det letes etter nye mutasjoner og varianter hele tiden, men at ingen så langt er oppdaget. Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

||| Norske helsemyndigheter undersøker nå om svineinfluensaviruset i Norge er av en annen variant enn i våre naboland.

Det kan forklare hvorfor flere dør i Norge enn i andre land.

Eksplosiv utvikling
Tirsdag fikk helsemyndighetene bekreftet at en kvinne i 30-årene fra Oslo hadde influensa A (H1N1). Hun døde samme dag på Oslo universitetssykehus, Rikshospitalet. 

Onsdag døde en mann i 20-årene fra Oppland på samme sykehus. Også han var smittet av sykdommen.

Dermed er 13 personer døde som følge av svineinfluensa i Norge, medregnet en dansk statsborger.

- Antallet svineinfluensatilfeller har eksplodert, sier direktør Geir Stene-Larsen i Folkehelseinstituttet.

Verst i Europa
Norge ligger dermed på Europatoppen når det gjelder dødelighet. I Sverige er kun to døde så langt. I Danmark er det foreløpig ingen som har mistet livet.

Norske helsemyndigheter vet ikke hvorfor det er slik, skriver Aftenposten. Ifølge NTB starter Helsedirektoratet nå en gransking av alle de 13 dødsfallene for å undersøke om noe har vært gjort feil.

Mutasjon
En mulig forklaring på den store forskjellen i dødelighet er at viruset i Norge er av en litt annen variant. Norske myndigheter leter etter en slik mutasjon, men har så langt ikke funnet den.

- Alle land i verden er på leting for å se om viruset forandrer seg. Vi vet at influensavirus kan være ustabile, og at nye influensavirus ofte er det. Derfor undersøker vi det hele tiden. Vi har helt ferske undersøkelser som viser at viruset er det samme som vi har i nabolandene, og som er internasjonalt, sier helsedirektør Bjørn-Inge Larsen ifølge NTB.

Mulig norsk variant
Professor Steinar Westin ved Institutt for samfunnsmedisin ved Norges teknisk-naturvitenskapelige universitet (NTNU) forteller at høye norske dødstall som følge av svineinfluensa er et stort samtaleemne i fagkretser for tiden.

Han er enig i at en egen norsk variant av viruset vil være en mulig forklaring.

Ingen samfunns- geografiske forklaringer
Det er på nåværende tidspunkt vanskelig å forklare det høye dødstallet i Norge sammenliknet med andre vestlige land ved hjelp av sosiologiske eller samfunnsgeografiske forhold, ifølge Lise Kjølsrød, professor i sosiologi ved Institutt for sosiologi og samfunnsgeografi, Universitet i Oslo.

- Foreløpig har man liten forståelse for denne sykdommen. Det gjør det vanskelig å trekke noen sosiologiske slutninger, sier Kjølsrød.

Norden, og Norge spesielt, kjennetegnes av et høyt tillitsnivå til offentlige institusjoner, ifølge henne.

- Her skårer vi høyt i internasjonale sammenheng. Vi har tillit til alle mulige institusjoner og til hverandre. Vi tror kanskje enda mindre enn andre at det kan skje med oss. Det kan føre til at vi ikke beskytter oss så mye. Men alt dette blir bare gjetninger.

Hun påpeker at de tilgjengelige tallene over antall døde i de ulike landene ikke sier noe om forekomsten av sykdommen.

- Sett at vi visste at høyere forekomst førte til flere dødsfall. Da kunne man tenke at tilliten hadde noe å si, men det er verdt lite så lenge vi ikke vet noe om hvor mange som blir syke.

• Har du eller kjenner du noen som har svineinfluensa? Ta kontakt med Dagbladets redaksjon på telefon 24 00 00 00 eller e-post 2400@db.no.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media