Leter etter overlevende i ruinene

Dødstallene stiger etter jordskjelvet i Peru.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no): Redningsarbeidere i Peru jobber hardt for å finne overlevende etter det kraftige jordskjelvet som rammet sør for hovedstaden Lima natt til torsdag norsk tid. Ødelagte veier og mye vrakmateriale gjør redningsarbeidet vanskelig.

Den panamerikanske motorveien er en av veiene som er vanskelig å kjøre på, og redningsmannskapene brukte lang tid på å komme seg til byene Ica og Pisco.

– Det tok sju og en halv time å gjøre det som vanligvis er gjort på to timer, på grunn av en ødelagt vei. Informasjonen vi har fra felten så langt, er at ødeleggelsene er store, forteller Giorgio Ferrario i Røde Kors til CNN.

President Alan Garcia har erklært unntakstilstand i provinsen Ica, som er hardest rammet etter skjelvet.

Det offisielle dødstallet er nå oppe i 355, mens myndighetene nå opplyser at så mange som 1500 kan være skadd etter jordskjelvet. Røde Kors forventer at dødstallene stiger.

 Ifølge lederen for landets brannmannskaper, Roberto Ocno, mistet minst 500 mennesker livet i det massive jordskjelvet i Peru, melder NTB.

– 60-70 prosent av byen utslettet

Det kraftige jordskjelvet varte i nærmere to minutter, og er blitt justert opp til styrke 8 på Richters skala av jordskjelvinstituttet US Geological Survey i dag. Det har også vært flere etterskjelv med styrke opp mot 6 på Richters skala.

STORE ØDELEGGELSER: Byen Ica er en av de hardest rammede byene etter jordskjelvet i Peru i natt norsk tid. Presidenten i landet har erklært unntakstilstand i provinsen Ica, der selve byen Ica og blant annet byene Pisco og Chincha ligger. Foto: Pilar Olinares/Reuters/Scanpix
STORE ØDELEGGELSER: Byen Ica er en av de hardest rammede byene etter jordskjelvet i Peru i natt norsk tid. Presidenten i landet har erklært unntakstilstand i provinsen Ica, der selve byen Ica og blant annet byene Pisco og Chincha ligger. Foto: Pilar Olinares/Reuters/Scanpix Vis mer

Reiseleder Andre Skjelderup i Peru Reiser var i hovedstaden Lima da jordskjelvet rammet, men forteller at det bare er små materielle skader i hovedstaden. Han har flere ganger hatt med seg turister til byen Ica, om lag 30 mil sør for Lima, som er en av byene som er hardest rammet av jordskjelvet.

Han forteller at byen har hatt økonomisk framgang den siste tida, men at det fremdeles er en del fattige landokkupanter som bor i utkantene.

– Jordskjelvet går nok hardt utover de fattigste, som bor i sårbare jordhus. Vanligvis har de heller ikke papirer på hus eller eiendom. Men også større hus har rast sammen, og TV-kanalene her opplyser at 60-70 prosent av byen er utslettet, forteller Skjelderup til Dagbladet.no.

Han forteller at det først virket som om ødeleggelsene ikke var så store, fordi det er få TV-kanaler som har reportere i de byene som er hardest rammet.

– Nå rapporteres det om nærmere 400 døde her nede, forteller han.

Hundrevis fanget i ruiner

Også i byen Pisco kommer det rapporter om en fortvilt situasjon. Ordfører i byen, Juan Mendoza, sier på radiostasjonen CPN at minst 200 personer er begravet i ruinene av en kirke som har rast sammen.

– De døde ligger strødd rundt i gatene. Vi har ikke lys, vann eller kommunikasjonsmidler. De fleste hus har falt sammen. Kirker, butikker, hoteller – alt er ødelagt, sier ordføreren ifølge nyhetsbyrået AP.

Sykehusene skal også være fulle av både omkomne og sårede. En kameramann for nyhetsbyrået forteller at gulvene på et sykehus i byen Chincha var fullt av omkomne personer.

Myndighetene har nå beordret politi, soldater og medisinsk personell til byene som er hardest rammet. Men byene er gamle, og redningsmannskaper får ytterligere problemer av at befolkningen er spredt i større områder. To fly med telt og tepper har ankommet fra Panama, og Røde kors forteller at de håper frivillige vil begynne å dele det ut tirsdag ettermiddag. Det er veldig kaldt i området, og flere byer har ikke elektrisitet, melder BBC.

Hardere rammet tidligere

Utenriksdepartementet opplyser til Dagbladet.no at de ikke har fått meldinger om at det skal være noen nordmenn som er rammet av jordskjelvet.

Peru er også tidligere blitt rammet av alvorlige jordskjelv. I 1970 utløste et av historiens mest dødbringende skjelv skred av is og leire som begravde byen Yungay. Anslagsvis 50.000 mennesker mistet livet i denne naturkatastrofen, melder NTB.

SOVER I GATENE: Innbyggerne i Ica er redde for flere skjelv.
KNUST: Ødeleggelsene er store, og redningsmannskaper har problemer med å ta seg frem til de rammede områdene.