Leter etter overlevende

306 bekreftet omkommet etter tsunami i Indonesia i går. Dødstallene stiger.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

(Dagbladet.no): - Jeg bryr meg ikke om å miste eiendommen min, men kjære Gud; la meg få tilbake min sønn, sier Basril, en av innbyggerne på øya Java i Indonesia. Han og kona lette i går gjennom hauger av husrester på stranda Pangandaran på jakt etter sønnen, skriver AP.

Mange gråtende foreldre leter i dag etter savnede barn og soldater graver i restene av hjem som ble knust etter den to meter høye flodbølgen i går. Dette er den andre tsunamien som treffer Indonesia på flere år.

306 mennesker er foreløpig bekreftet omkommet, ifølge indonesiske myndigheter. 160 personer eller flere er forsatt savnet.

«Tsunami, tsunami»

Mange har lært etter den skjebnesvangre tsunamien 2. juledag 2004, og kjente faren da de så sjøen trekke seg tilbake for så vokse seg høyere. Folk ropte «tsunami, tsunami» og flyktet opp på bakketopper eller i trær. En halvtime senere kom den store bølgen innover land, og dro med seg båter, biler og motorsykler inn i hus og bygninger.

Vannet rakk hele 300 meter inn på land. Veier ble blokkert og strømmen ble borte i store deler av området

Skrekkslagne overlevende forteller om sine opplevelser.

- Vi så en stor vegg av svart vann. Jeg løp sammen med sønnen min i armene, og da jeg så meg tilbake, var bølgene over huset vårt. Bølgene ødela hjemmet vårt, sier Ita Anita, som var på stranda sammen med sin elleve måneder gamle baby og andre slektninger.

RUINER: Folk rydder i ruinene av hus og bygninger langs stranda. Bølgen gikk 300 meter inn på land. Foto: Scanpix
RUINER: Folk rydder i ruinene av hus og bygninger langs stranda. Bølgen gikk 300 meter inn på land. Foto: Scanpix Vis mer

- Vannet slo meg ned. Sønnen min glapp ut av hendene mine og ble tatt av vannet, sier hun.

Mistet kona

43 år gamle Pedi Mulyadi sier han satt på stranda og ventet på kunder da bølgen kom og drepte kona hans. Han klamret seg til kona, Ratini (33). De to ble dratt under vannet og slept 30 meter inn på land, ifølge Mulyadi.

- Så ble vi truffet, jeg tror det var av en trebit. Da vannet endelig trakk seg bort, var hun død. Åh herre Gud, kona mi er borte, helt plutselig, sier han.

Dødstallene stiger

- Vi finner fortsatt flere kropper, mange er innesperret i ruiner av hus, sier den lokale politisjefen, Syamsuddin Janieb.

Han forteller at bare på Panganderan-stranda er minst 172 mennesker omkommet og 85 mennesker savnet. De fleste omkomne er indonesere, men at også en pakistaner, en svenkse og tre hollendere er blant de døde. En franske kvinne som ligger skadet på sykehus, sier at hennes kjæreste er savnet.

Minst 23 000 mennesker har flyktet fra hjemmene sine, enten fordi husene er ødelagte eller fordi de frykter en ny tsunami.

Ikke varslingssystem

Indonesia var det hardest rammede landet etter tsunamien i 2004 der minst 216 000 mennesker omkom.

Landet har etter katastrofen installert et varslingssystem som tidlig skal varsle om mulige tsunamier, men dette systemet dekker bare Sumatra. Regjeringen hadde planer om å utvide systemet til å dekke Java i 2007.

Øya Java ble truffet av et jordskjelv for sju uker siden. Jorskjelvet, som målte 5,8 på Richters skala, drepte mer enn 5800 mennesker.

Gårsdagens skjelv oppsto omtrent 240 kilometer utenfor Java. Bygninger svaiet i hovedstaden Jakarta som følge av jordskjelvet. Regionen har blitt rammet av en rekke etterskjelv.

Etter skjelvet varslet Tsunamivarslingssenteret i Stillehavet og Japans Meteorologiske institutt om en mulig tsunami. Omtrent en time senere traff den to meter høye bølgen Java.

SAVNEDE: En kvinne gråter og leter etter savnede familiemedlemmer i ruinene som tidligere var huset hennes.
IGJEN: Nok en gang er Indonesia rammet av en tsunami. Denne gangen omkom minst 306 mennesker.
DØDE: Hjelpearbeidere bærer bort døde mennesker etter flodbølgen på Java.
ØDELAGT: Mange hjem ble knust av bølgen. 23 000 mennesker har flyktet fra hjemmene sine.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer