Leter etter overlevende

Indonesiske myndigheter frykter nesten 600 døde etter forlis.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no): Marineskip leter i natt etter overlevende etter at et skip forliste i en storm utenfor øya Java i går morges norsk tid.

Mer enn 500 personer er fortsatt savnet rundt 24 timer etter at skipet forliste, melder AP.

Bare 105 personer har blitt reddet opp fra vannet, noe som øker frykten for at dette kan bli en av de verste maritime katastrofene i indonesisk historie.- Frem til i morges hadde vi funnet 107 personer, to av dem døde, sier en av lederne for redningstjenesten til nyhetsbyrået Reuters.

Dårlig vær har gjort redningsarbeidet etter ulykken svært vanskelig, melder BBC. Men i natt har værforholdene bedret seg noe.

- Jeg fløt rundt i en natt og en dag før jeg ble reddet av fiskere, forteller Syaifullah til den lokale radiostasjonen Elshinta ifølge NTB.

Panikk

I går kveld rapporterte flere vitner at de så overlevende om bord på livbåter, og en person har sagt at de fleste på skipet hadde tid til å ta på seg redningsvester, ifølge transportminister Hatta Radjasa i Indonesia.

Overlevende forteller om panikken som rammet passasjerene om bord på «Senopati Nusantara».

REDNINGSARBEID: Redningsarbeidere jobber på spreng for å lete etter overlevende. Her reddes noen i sikkerhet, men minst 500 mennesker er fortsatt savnet. Foto: EPA/Scanpix
REDNINGSARBEID: Redningsarbeidere jobber på spreng for å lete etter overlevende. Her reddes noen i sikkerhet, men minst 500 mennesker er fortsatt savnet. Foto: EPA/Scanpix Vis mer

- Mannskapet sa om og om igjen «slapp av, slapp av», men det var innlysende at skipet ikke var stabilt, sier Irfan Setiawan til Metro TV.

En annen overlevende forteller at han så tre mennesker drukne etter at de mistet grepet de hadde på en flåte.

- Vi sa til dem at de måtte holde ut, men de hadde ikke mer energi igjen, sier Budi Susilo.

Sprikende tall

Transportministeren opplyste til AP tidlig lørdag at det ifølge passasjerlistene var 542 mennesker om bord i skipet. Samme kveld sier han at det var 638 passasjerer. Myndighetene frykter at flere av de savnede passasjerene er omkommet. Det kan i så fall bety at dødstallene etter forliset kan bli så høyt som 600.

En årsak til de sprikende tallene kan være at fartøy i området svært ofte frakter langt flere passasjerer enn de er registrert for, skriver BBC.

Uvær

Skipet fikk problemer omtrent 40 kilometer fra øya Mandalika på grunn av kraftig uvær i området. I en siste radiokontakt fortalte kapteinen myndighetene på havna at skipet var svært ødelagt.

-Vi satte oss ned og begynte å be mens bølgene bare ble høyere, sier passasjeren Cholid, som overlevde ved å holde seg til en planke.

- Jeg skulle gå opp for å prøve å hjelpe datteren min, men skipet brakk plutselig, og jeg ble kastet ut. Jeg mistet henne, sier Cholid.

Bekymrede familiemedlemmer venter nå på skipsselskapets hovedkontoret i Semarang på beskjeder om deres kjære.

- Jeg venter på moren, tanta, søsteren og nevøen min. De var på vei for å feire nyttårsaften hjemme hos meg, sier Yulis på 25 år.

Ferja, som var på vei fra Borneo til Java, hadde en kapasitet på 850 passasjerer og var ifølge Indonesias transportminister Hatta Rajasa sjødyktig.

SKIPET: Båt er det hyppigst brukte transportmidlet i Indonesia, men overfylte skip og dårlig sikkerhet gjør at ulykker er vanlig.
REDDET: En kvinne blir reddet etter forliset av et skip i Indonesia.