SKJULT FORMUE? Amerikanske myndigheter anslår at Russlands president, Vladimir Putin, kan være verdens historiens rikeste statsleder. Jakten på hans hemmelige formue har pågått i 15 år. Foto: AFP PHOTO/ RIA-NOVOSTI/ POOL/ MIKHAIL KLIMENTYEV
SKJULT FORMUE? Amerikanske myndigheter anslår at Russlands president, Vladimir Putin, kan være verdens historiens rikeste statsleder. Jakten på hans hemmelige formue har pågått i 15 år. Foto: AFP PHOTO/ RIA-NOVOSTI/ POOL/ MIKHAIL KLIMENTYEVVis mer

Leter etter Putins hemmelige formue

Kan være verdens rikeste statsleder.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

NEW YORK (Dagbladet): Da USA og EU i forrige måned innførte sanksjoner mot enkeltpersoner i Russland som et svar på landets væpnede intervensjon i Ukraina, var et av målene en deleier i et selskap som heter Gunvor Group, Gennadij Timtsjenko. Han er en mangeårig nævr venn og rådgiver for Russlands president, Vladimir Putin, og målet var utvilsomt å ramme Putin personlig.

I uttalelsen fra det amerikanske finansdepartementet om sanksjonene heter det at «Putin har investeringer i Gunvor og kan ha tilgang til penger i Gunvor».

I årevis har forskere, analytikere, opposisjonen, etterretningstjenester og journalister forsøkt å komme til bunns i hvor stor formuen til den russiske presidenten er. Noen beregninger anslår at han kontrollerer mellom 40 milliarder og 70 milliarder dollar (om lag mellom 240 milliarder og 420 milliarder kroner), noe som i så fall vil gjøre ham til verdenshistoriens rikeste statsleder, skriver New York Times.

Nye sanksjoner Både EU og USA har nye sanksjoner på trappene. Arbeidet med sanksjonene, som innebærer reiseforbud og at verdiene til enkeltpersoner i blir frosset, har satt ny fart i jakten på Putins formue, som allerede har pågått i 15 år.

De nye sanksjonene er ment å skulle ramme Putins finansielle omgangskrets og gi et tydelig signal om at USA vet hvor den russiske presidenten har gjemt pengene sine, og dermed at de kan ramme ham personlig dersom de ønsker det.

- Det er noe som kan gjøres for å sende en veldig klar beskjed om at hansken er kastet, og at de ikke danser rundt lengre, sier antiterrorrådgiver for daværende president George W. Bush, Juan C. Zarate, til New York Times.

Foreløpig er imidlertid ikke Putin selv personlig rammet av sanksjonene fordi amerikanske myndigheter mener det vil innebære en dramatisk eskalering av krisa.

Enkelte av president Barack Obamas rådgivere har, ifølge den amerikanske storavisa, tatt til orde for at USA bør offentliggjøre opplysninger de sitter på om Putins formue for å avsløre ham for det russiske folk. Men så langt har ikke Det hvite hus fulgt denne strategien.

Ulike anslag Det hersker imidlertid stor tvil om hvor stor formue Putin faktisk har.

CIA laget i 2007 et anslag som fortsatt er hemmeligstemplet, men kilder sier New York Times at CIA-anslaget framholder at Putin kontrollerer verdier i Gunvor samt i olje- og gasselskapene Gazprom og Surgutneftegaz som den gangen utgjorde samlede verdier på lag 40 milliarder dollar (om lag 240 milliarder kroner journ.anm.)

Putin og russiske myndigheter avviser at han sitter på noen stor formue. Ifølge opplysninger fra Kreml denne måneden hadde Putin en årslønn tilsvarende 612 000 kroner.

- Jeg har sett noen artikler om dette. Det er bare sladder som det ikke er verdt å diskutere. Det er bare søppel, sa Putin om påstandene om at han satt på en hemmelig formue under en pressekonferanse i 2008.

Makt eller penger Noen påpeker også at den tidligere KGB-offiseren som har vært på myndighetenes lønningsliste hele sitt yrkesaktive liv, har vært drevet mer av jakta på makt enn jakta på penger.

PRØVER Å PRESSE: USAs president Barack Obama, her i telefonsamtale med Putin tidligere i år, prøver å bruke sanksjoner for å presse den russiske presidenten indirekte. Forholdet mellom de to verdenslederne er for tida iskaldt. Foto: REUTERS/Official White House Photo/Pete Souza/Handout
PRØVER Å PRESSE: USAs president Barack Obama, her i telefonsamtale med Putin tidligere i år, prøver å bruke sanksjoner for å presse den russiske presidenten indirekte. Forholdet mellom de to verdenslederne er for tida iskaldt. Foto: REUTERS/Official White House Photo/Pete Souza/Handout Vis mer

- Dersom virkelig har saltet ned alle de pengene et sted, hvorfor? Hva godt vil det gjøre ham? Trolig er det ikke for å sende videre til sine arvinger. Jeg tviler også på at vi vil få se Putin som en av de ledende filantropene i verden, sier den tidligere finansdirektøren i Yukos Oil, Bruce K. Misamore, til New York Times.

Han satt i jobben inntil russiske myndigheter under ledelse av Putin, sendte oljeselskapets toppsjef, Mikhail Khodorkovski i fengsel og beslagla store verdier.

Andre, som Fiona Hill, tidligere hovedekspert på Russland i USAs nasjonale etterretningsråd, påpeker at Putin har begynt å gå med dyre klokker, og det stilles spørsmål ved byggingen av et svært luksuriøst palass, som russiske myndigheter benekter at blir bygget for Putin.

Ukjente bevis Foreløpig har ikke det amerikanske finansdepartementet lagt fram bevis for påstanden om at Putin har tilgang til penger i Gunvor Group, men ifølge egne retningslinjer skal ikke departementet komme med slike påstander uten å ha god nok bekreftelse til at de kan forsvare seg i et rettslig oppgjør.

Politikere i den amerikanske kongressen diskuterer lovgivning som kan pålegge Obama-administrasjonen å offentliggjøre et anslag på hvor stor formue Putin har.

Gunvor Group er et selskap med base i Sveits. Det er verdens fjerde største innen oljehandel og hadde inntekter på svimlende 91 milliarder dollar (om lag 546 milliarder kroner journ. anm.) i fjor. Ifølge New York Times har selskapet sendt dokumenter til det amerikanske finansdepartementet for å avvise en hver forbindelse med Putin.

PUTIN-VENN: Deleier i Gunvor Group, Gennadij Timtsjenko, er rammet av vestlige sanksjoner. Han skal være en nær venn av Putin. Her er han avbildet under OL i Russland i februar. Foto: AFP PHOTO/ RIA-NOVOSTI/ POOL / DMITRY ASTAKHOV
PUTIN-VENN: Deleier i Gunvor Group, Gennadij Timtsjenko, er rammet av vestlige sanksjoner. Han skal være en nær venn av Putin. Her er han avbildet under OL i Russland i februar. Foto: AFP PHOTO/ RIA-NOVOSTI/ POOL / DMITRY ASTAKHOV Vis mer