Leter etter savnede

Flere hundre mennesker er savnet etter at orkanen Charley traff Florida.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no): Charley slo inn over Florida fredag klokka 21.50 norsk tid, med en fart på utrolige 233 kilometer i timen. Så langt er det meldt om 13 dødsfall som skyldes orkanen.

Hvor høye dødstallene blir til slutt, er umulig å anslå.

Da det ble klart at den kraftige orkanen kom til å treffe Florida, ble det innført frivillig evakuering. Selv om det seinere ble obligatorisk evakuering, er det ingen som vet hvor mange mennesker som valgte å trosse advarslene.

Flere hundre mennesker er savnet, men mange av disse kan ha kommet seg til tilfluktsrom. Politi og redningsmannskap har en svært vanskelig jobb med å lete etter de savnede.

Flere byer ligger i ruiner, og mange steder gjør ødelagte kraftledninger leteaksjonene livsfarlige.

Bombenedslag

Byen Punta Gorda, som har 15000 innbyggere, ble hardest rammet av orkanen. Chad Maxwell står ute i gata og rydder bort takheller fra bakken. Rett ved siden av ham ligger en kafé, der hele andreetasje er borte. Alt som er igjen av blomsterbutikken i nabolaget, er én vegg.

- Det ser ut som et bombenedslag. Alt er borte. Alt er revet opp, sier han til nyhetsbyrået AP.

Pastor Leroy Martin gjør seg klar til søndagsgudstjenesten ved å sette opp 20 stoler ute, mens han legger bibler på dem. Han er usikker på om kirken hans er trygg.

- Det er i slike tider, når alt annet er borte, man skjønner hvor viktig det er med spirituelle verdier, sier han.

Katastrofeområde

President Bush har erklært deler av Florida for katastrofeområde. Det åpner for at de mest utsatte områdene kan få føderal økonomisk støtte.

I dag tok han turen over ruinhaugene i helikopter.

Skadene etter Charley vil koste mellom fem og elleve milliarder dollar å utbedre. Da er ikke uforsikrede boliger, bedrifter eller biler inkludert.

<B>ENORME KREFTER: Dette kontorbygget i Punta Gorda vitner om hvor store krefter som var i sving.
BUSH PÅ BESØK: President George W. Bush, i helikopteret, fløy over ruinene i dag.
HJEMMET BLE ØDELAGT: Jack Aurelia, som bor i Windmill Mobile Home Park i Punta Gorda, bærer ut noen av eiendelene sine etter at hjemmet hans ble ødelagt.
RUINER: Punta Gorda fikk hardest medfart av orkanen.