Leter etter seks døde krigsofre

Her inspiserer forsvarsminister Ine Eriksen Søreide jakten på graven til seks henrettede nordmenn.

JAKT PÅ DE DØDE:Forsvarsminister Ine Eriksen Søreide blir orientert om letingen på Håøya av arkeolog Reidun Aaserud fra Akershus fylkeskommune. T.v. oberst Bente Sleppen og leteleder Gunvald Øyna. Foto: Bjørn Codling.
JAKT PÅ DE DØDE:Forsvarsminister Ine Eriksen Søreide blir orientert om letingen på Håøya av arkeolog Reidun Aaserud fra Akershus fylkeskommune. T.v. oberst Bente Sleppen og leteleder Gunvald Øyna. Foto: Bjørn Codling. Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

(Dagbladet): Ildsjelen Helge Gert Simonsen (73) greide i vår å få forsvarsdepartementet til å betale for det kostbare søket etter graven til de seks unge mennene som den 21.mai 1941 kapret isbryteren «Isbjørn» for å komme seg fra Svalbard til Island.

Planen deres var å melde seg som frivillige i kampen mot det nazityske åket. Men flukten gikk galt og skuta ble brakt opp av norsk politi utenfor Bjørnøya. Vel framme i Tromsø, ble de 13 karene overlatt til Gestapo og utsatt for uker med mishandling og grov tortur.

Har du en aID-konto? Logg inn her
Du kan nå betale med

Med Dagbladet Pluss kan du dykke ned i en verden av eksklusivt innhold som berører, beriker og begeistrer

Kom tett på de sterke historiene. Bli med på innsiden og bak fasaden. Ta gode valg i hverdagen ved hjelp av våre tips, tester og guider.

29,-

1 uke

(Fornyes automatisk til 29,-/uke)

79,-

1 måned

(Fornyes automatisk til 79,-/måned)
Billigst

179,-

3 måneder

(Fornyes automatisk til 179,-/kvartal)

Du kan si opp når som helst.
Her finner du bruker- og abonnementsvilkår.

Trygg betaling med:
ArtboardCreated with Sketch.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer