Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Pluss

Mer
Min side Logg ut
Du leser nå Dagbladet Pluss

Leter etter seks døde krigsofre

Her inspiserer forsvarsminister Ine Eriksen Søreide jakten på graven til seks henrettede nordmenn.

JAKT PÅ DE DØDE:Forsvarsminister Ine Eriksen Søreide blir orientert om letingen på Håøya av arkeolog Reidun Aaserud fra Akershus fylkeskommune. T.v. oberst Bente Sleppen og leteleder Gunvald Øyna. Foto: Bjørn Codling.
JAKT PÅ DE DØDE:Forsvarsminister Ine Eriksen Søreide blir orientert om letingen på Håøya av arkeolog Reidun Aaserud fra Akershus fylkeskommune. T.v. oberst Bente Sleppen og leteleder Gunvald Øyna. Foto: Bjørn Codling. Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Ildsjelen Helge Gert Simonsen (73) greide i vår å få forsvarsdepartementet til å betale for det kostbare søket etter graven til de seks unge mennene som den 21.mai 1941 kapret isbryteren «Isbjørn» for å komme seg fra Svalbard til Island.

Planen deres var å melde seg som frivillige i kampen mot det nazityske åket. Men flukten gikk galt og skuta ble brakt opp av norsk politi utenfor Bjørnøya. Vel framme i Tromsø, ble de 13 karene overlatt til Gestapo og utsatt for uker med mishandling og grov tortur.

Skjerpet straffene En rettssak for den tyske marinedomstolen i Oslo, framsto for alle involverte nordmenn som en ren farse.

Selv ikke forsvarsadvokatene kunne nok tysk til at de oppfattet hva som skjedde under forhandlingene. Resultatet var en dødsdom og 12 lange tukthusstraffer. 

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media

VELKOMMEN TIL

Dagbladet Pluss – mer av virkeligheten

Takk for at du har kjøpt tilgang på Dagbladet Pluss
For å se alt du har tilgang til med ditt abonnement
anbefaler vi at du tar en titt på denne velkomstsiden


Du har allerede et gyldig abonnement.

For å se alt du har tilgang til med ditt abonnement, anbefaler vi at du tar en titt på denne velkomstsiden


Kjøpet ble avbrutt

Du valgte å kansellere kjøpet. Din konto ble ikke belastet. Vil du prøve igjen?