Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Leter etter sine kjære

Sykehusene fylles opp, og folk graver massegraver i Indonesia. Overlevende leter desperat etter sine nærmeste blant døde og sårede.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no): Så langt er det meldt om over 3 500 døde etter skjelvet som rammet byen Yogyakarta på øya Java i Indonesia i dag morges. Minst like mange er såret.

Mange av de døde er allerede gravlagt, slik skikken er i området. Flere steder har innbyggerne gravd massegraver. Blodige overlevende blir fraktet til sykehuset på lastebiler, som prøver å komme seg fram i kaoset og på de ødelagte veiene.

Kapasiteten på sykehusene er sprengt. Det har vært flere etterskjelv, og eksperter varsler at de vil vare i minst en uke framover. Flere steder behandles de sårede på gata, i frykt for at nye skjelv kan rasere sykehuset.

På Dr. Sardjito Hospital er det blodflekker på gulvet, og blodige bandasjer ligger i en haug. Pasienter ligger på plastdekke, aviser og stråmatter, noen med intravenøse drypp som må festes i trærne. Det er stor mangel på leger, medisiner og utstyr.

- Vi trenger kirurger. Vi har mange kritisk sårede, sier et annet sykehus til nyhetsbyrået AP.

Sender norsk feltsykehus

Feltsykehuset som Røde Kors sendte til Banda Aceh etter tsunamien skal nå sendes til Java. Feltsykehuset består av 25 telt og har 100 sengeplasser. Det inneholder operasjonsstue, røntgenutstyr, poliklinikk og laboratorium, og skal fungere som et helt vanlig sykehus.

- Vi jobber på spreng for å få fraktet feltsykehuset fra hovedstaden Jakarta til Yogyakarta på øya Java, opplyser Bernt G. Apeland, kommunikasjonssjef i Røde Kors.

OVER 3000 DØDE: Overlevende etter skjelvet i Yogyakarta leter etter sine nærmeste blant døde som er fraktet til et sykehus. Foto: EPA/MAST IRHAM/Scanpix
OVER 3000 DØDE: Overlevende etter skjelvet i Yogyakarta leter etter sine nærmeste blant døde som er fraktet til et sykehus. Foto: EPA/MAST IRHAM/Scanpix Vis mer

Kirkens Nødhjelp er også i gang med å få hjelp til området.

- Det viktigste er nå å få kartlagt behovene for hjelp og hvilke muligheter vi har til å hjelpe. I morgen klokka tolv vil vår beredsskapsgruppe møtes og avgjøre hvem vi skal sende ned og hvordan vi kan hjelpe til på best mulig måte, sier utenlandssjef i Kirkens Nødhjelp, Knut Christiansen til Dagbladet.no.

Flyplassen ble skadet i jordskjelvet, noe som vil vanskeliggjøre hjelpearbeidet.

Sover utendørs i frykt for nye skjelv 

Det er nå natt i området, og mange sover utendørs i frykt for nye skjelv. Mange steder er det ingen strøm, og mange har ikke en gang et stearinlys til å lyse opp med i mørket.

- Problemet med dette området er at det er mange dårlige bygninger. De faller sammen som korthus. Et skjelv på 6,2 i Norge ville ikke ført til to tusen døde. Det er stor forskjell i bygningskvaliteten. Indonesia er et fattig land, folk har ikke penger til å bygge sikkert, sier vakthavende seismolog Johannes Schweitzer ved Norsar til Dagbladet.no.

Han besøkte i 1992 Mersapi-vulkanen like ved jordskjelvområdet, og sier en må regne med etterskjelv.

- En kan regne med flere større skjelv på Java de kommende ukene, men de vil avta med tiden både i antall og størrelse.

Leter etter sine kjære
VENTER PÅ MOR: Lille Fitriani holder for øynene mens hun venter på mor ved Sarjito-sykehuset i Yogyakarta.
OVERFYLTE SYKEHUS:</B> Ambulansepersonale frakter en eldre dame forbi skadde som venter utenfor Sarjito-sykehuset i Yogyakarta.
Utforsk andre nettsteder fra Aller Media
Kode24 - nettavis om utvikling og koding Elbil24.no -  nyheter om elbil KK.no - Mote, interiør, og tips Sol.no - De viktigste nyheter fra nettsider i Norge Vi.no - Quiz, kryssord og nyttig informasjon Dinside.no - teknologi, økonomi og tester Se og Hør - Kjendis og underholdning Lommelegen.no - helse, symptomer og behandling