Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

- Leter etter skadet russisk ubåt utenfor Stockholm

Situasjonen i skjærgården gir svenskene et kaldt gufs fra den kalde krigen.

JAKT: Det svenske forsvaret jakter det som muligens er en skadet russisk ubåt utenfor Stockholms skjærgård.
 
 

 
Foto: PONTUS LUNDAHL / NTB scanpix
JAKT: Det svenske forsvaret jakter det som muligens er en skadet russisk ubåt utenfor Stockholms skjærgård. Foto: PONTUS LUNDAHL / NTB scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Avisa Svenska Dagbladet skriver i kveld at den massive leteaksjonen i skjærgården utenfor Stockholm er etter en skadet russisk ubåt.

Avisa mener å vite at svenske myndigheter plukket opp radiosignaler fra ubåten. Det skal ha vært radiokontakt mellom ubåten og enn sender som svenske myndigheter mener befinner seg i den russiske eksklaven Kaliningrad, noe som kan tyde på at båten er russisk.

Nødsamtale Ifølge avisa skal dette ha vært en nødsamtale, og opplysningene skal ha kommet fra den svenske signaletterretningen som gjennomføres både av det svenske Försvarets radioanstalt (FRA) og andre enheter i forsvaret, som for eksempel marinen.

Svenske myndigheter har tidligere fortalt at de startet søket etter en observasjon fra et vitne. Denne opplysningen førte til den massive aksjonen som nå foregår i Stockholms skjærgård.

Kryptert Svenska Dagbladet skriver videre at samme kvelden som søket skjedde, kunne de som overvåker signaler observere interessant radiotrafikk.

Dette skjer ved 22-tiden, men nå er radiotrafikken kryptert. Selv om innholdet av radiokontakten er kryptert, kan man se hvor i geografien signalene sendes til og fra.

Det viser seg at senderen er i nærheten av Kanholmfjärden, og mottakerstedet altså er i den russiske enklaven Kaliningrad, hvor den russiske østersjøflåten har sin base.

Flere kilder bekrefter overfor avisen at disse opplysningene stemmer, men ingen vil spekulere på om det er en ubåt med skader i svensk farvann.

Redaktør: - Sikkerhetssituasjonen forandres Denne situasjonen gir svenskene et gufs fra fortida. Det er nesten på dagen 33 år siden fiskere på Sturkö utenfor Karlskrona oppdaget den sovjetiske ubåten U137 som hadde gått på grunn. 

Hendelsen utløste en sikkerhetskrise mellom Sverige og Sovjetunionen. 

Sjefredaktør i Svenska Dagbladet Fredric Karén antyder langt på vei i en kronikk på avisas nettsider at en krise kan komme til å gjenta seg. 

- Hvis den svenske militære lokaliserer en russisk ubåt, vil vil det skru opp sikkerhetssituasjonen i Østersjøen, mellom Sverige og Russland, til et modus som gjør det mer enn ti dager gamle regjeringen på prøve, skriver han. 

Det siste året har det forekommet en rekke episoder der russerne har vært betydelig mer nærgående enn det svenskene finner behagelig. Blant annet krenket russiske fly svensk luftrom så sent som i september. 

- I løpet av året har de russiske styrkene handlet på en måte som har vært utenkelig siden den kalde krigen, skriver Karén. 

 OKTOBER 1981:  U137 gikk på grunn utenfor Karlskrona i  Sverige.
Foto: Pressens Bild / NTB Scanpix
OKTOBER 1981: U137 gikk på grunn utenfor Karlskrona i Sverige. Foto: Pressens Bild / NTB Scanpix Vis mer
Utforsk andre nettsteder fra Aller Media
Kode24 - nettavis om utvikling og koding Elbil24.no -  nyheter om elbil KK.no - Mote, interiør, og tips Sol.no - De viktigste nyheter fra nettsider i Norge Vi.no - Quiz, kryssord og nyttig informasjon Dinside.no - teknologi, økonomi og tester Se og Hør - Kjendis og underholdning Lommelegen.no - helse, symptomer og behandling