Grønland

Leter etter skjult skatt

I september har forskere undersøkt om det skjuler seg diamanter på den grønlandske havbunnen.

UNDERSØKELSER: Forskere fra den danske geologiske myndigheter har undersøkt den grønlandske havbunnen. Bildet er fra Ilulissat på Grønland og er tatt 15. mai i år. Foto: Ulrik Pedersen / NurPhoto / Shutterstock / NTB
UNDERSØKELSER: Forskere fra den danske geologiske myndigheter har undersøkt den grønlandske havbunnen. Bildet er fra Ilulissat på Grønland og er tatt 15. mai i år. Foto: Ulrik Pedersen / NurPhoto / Shutterstock / NTB Vis mer
Publisert

Forskere fra GEUS, den danske geologiske myndigheten, har i september undersøkt den grønlandske havbunnen for diamanter, melder en rekke danske medier, som siterer det danske nyhetsbyrået Ritzau.

Grønland, som er verdens største øy, er rik på naturressurser som olje, gass, gull, diamanter, uran og sink.

Åtte dager

De aktuelle forskerne kom fra både Danmark og Grønland, og foretok undersøkelsene på veiene av gruvegiganten De Beers i en åtte dagers-periode. Det kommer fram i en rapport fra den grønlandske regjeringen, hvor miljørisikoen ved undersøkelsene ble gjennomgått, skriver danske TV 2.

- GEUS foretok en undersøkelse for De Beers i september, uttalte en talsperson for den geologiske myndigheten.

Undersøkelsene skal ha foregått i et område sør for Sisimiut og nord for Nuuk, ifølge den grønlandske kringkastingen KNR. Resultatet av undersøkelsene er foreløpig ikke offentliggjort.

Det er tidligere funnet diamanter på land i det vestlige Grønland, ifølge TV 2.

De Beers dominerer verdens diamantmarked, og er også i ferd med å hente opp diamanter fra havbunnen i Namibias kyst.

NY OPPDAGELSE: Forskere har oppdaget denne lyden fra Antarktis, som egentlig har en frekvens som ingen mennesker kan høre. Video: CNN Vis mer

Trump interessert

President Donald Trump vakte internasjonal oppsikt i august i fjor da han sa at USA ville kjøpe Grønland fra Danmark. Men det ble avvist av både statsminister Mette Frederiksen og av selvstyremyndigheten på Grønland.

Presidenten skal ha nevnt de rike forekomstene av naturressurser, og at øya er et viktig geopolitisk område.

Store deler av de uoppdagede mineralressursene på jorda finnes i Arktis, mens polisen smelter og gjør polarområdene stadig mer tilgjengelig for transportruter og mineralutvinning. Derfor vil ikke den strategiske viktigheten av å kontrollere Grønland forsvinne med det første.

STRANDET: Den arktiske reven fløt rundt på et isfjell da krabbefiskerne fikk øye på den. Foto: Mallory Harrigan Vis mer

Stanser oljeleting

Med en befolkning på rundt 56 000, er Grønland en selvstyrt del av Danmark. Øya kan selv bestemme de fleste avgjørelsene som påvirker dem innenlands, mens utenrikspolitikk avgjøres i København.

I juli ble det kjent at Grønlands regjering stanser all oljeleting. De betegnet det som et naturlig steg i kampen mot klimaendringene.

Det er aldri funnet olje på Grønland, men det antas å være store forekomster, og myndighetene der har tidligere hatt store forhåpninger. Heretter vil det imidlertid ikke bli utstedt nye letelisenser, opplyser regjeringen som overtok i april, ifølge NTB.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer