Krigen i Ukraina:

Leter etter slektninger i massegravene

I skogen i Izium, der det er funnet over 400 lik, leter Volodymyr Kolesnyk etter savnede familiemedlemmer. - Det å få et svar og en grav å gå til er viktig i bearbeidelsen av sorg, sier Morten Tønnessen-Krokan i Røde Kors.

LETER: Volodomyr Kolesnyk har ei liste med navn på familiemedlemmer han sier døde i et luftangrep i de tidlige dagene av krigen. Nå sjekker han opp navnene med numrene på gravene i massegraven i skogen. Foto: Gleb Garanich / Reuters / NTB
LETER: Volodomyr Kolesnyk har ei liste med navn på familiemedlemmer han sier døde i et luftangrep i de tidlige dagene av krigen. Nå sjekker han opp navnene med numrene på gravene i massegraven i skogen. Foto: Gleb Garanich / Reuters / NTB Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

I Izium, der det ifølge ukrainsk politi er funnet 445 graver, har enkelte innbyggere nå tatt seg ut i skogen.

De leter etter slektninger, skriver CNBC.

Volodymyr Kolesnyk er en av dem. Lørdag tok han seg fram mellom trær og graver. Han hadde med seg ei liste han hadde fått fra et lokalt begravelsesfirma som hadde gravd gravene, sier han. Han forsøkte å matche numrene på trekorsene med denne lista.

- De begravde likene i poser, uten kister, uten noe, sier han til Reuters, og forteller at han ikke har fått lov til å ta seg ut til denne delen av skogen før nå.

- De (russerne) sa at det var minelagt, og ba oss vente, sier han.

På Kolesnyks liste står navnene på familiemedlemmer han sier døde i et luftangrep i de tidlige dagene av krigen.

UKRAINA: President Volodymyr Zelenskyj raser etter funn av enorm massegrav i byen Izium i Kharkiv-regionen 15. september. Video: Reuters / Telegram. Foto: Present Times. Vis mer

Samler opplysninger

Ifølge Morten Tønnessen-Krokan, som er seniorrådgiver for Europa i Røde Kors, er Røde Kors nå i Izium.

- Røde Kors jobber blant annet med å samle opplysninger fra mennesker som savner hverandre, sier han til Dagbladet.

- Er det mange som er meldt savnet?

- Foreløpig har vi ikke konkrete opplysninger fra dette stedet, men generelt vet vi at folk kommer bort fra hverandre i en krig. Å samle opplysninger og lage registre på folk som er samlet er et nitid arbeid, men det er viktig å finne ut av hva som har skjedd med menneskene, svarer Tønnessen-Krokan.

- Det er en viktig del av forsoningsarbeidet på lang sikt. Om man ikke gjenforenes, er det å få et svar og en grav å gå til, viktig i bearbeidelsen av sorg, legger han til.

Han forteller at rettsmedisinere fra Røde Kors bistår ukrainske myndigheter, ettersom de har mye erfaring fra krigssituasjoner.

Hva som har skjedd i Izium er det for tidlig å konkludere med, mener Tønnessen-Krokan.

- Når det foreligger dokumentasjon på brudd på internasjonal humanitær rett, må dette legges fram. Sivile mål må beskyttes i en krig, og grunntonen må være at man alltid skal begrense skadene på sivile og på infrastruktur. Dette må vi gjenta ved enhver anledning, sier han.

Mann i 80-åra

Journalisten Emmanuelle Chaze skriver på Twitter at hun selv har besøkt massegravene i Izium, og sier at stedet lukter forråtnelsen av døde mennesker.

- Det er verre enn noe man kan forestille seg, sier hun, og hevder at hun selv har sett bevis på at døde mennesker i massegravene har blitt utsatt for vold og tortur.

I hennes reportasje fra stedet, som er publisert i DW, gir en av etterforskerne denne foreløpige konklusjonen om en person de har gravd fram:

- Levningene tilhører en mann i åttiårene. Hendene hans er bundet på ryggen, og hodet er dekket med ei jakke. Testiklene hans er knust, de indre lårene hans bærer preg av tortur. Han fikk et voldsomt slag i hodet, bakfra, sannsynligvis med en skarp gjenstand, som en kniv.

- Torturutstyr

Ukrainas president Volodymyr Zelenskyj sier det er funnet flere ofre i massegraven i Izium som har tegn på å ha blitt utsatt for tortur.

I sin daglige tale seint lørdag kveld sa Zelenskyj også at det allerede er funnet ti torturkamre i ulike frigjorte byer og tettsteder i Kharkiv-regionen.

Blant annet er det funnet elektrisk utstyr som brukes til tortur, ifølge den ukrainske presidenten.

- Det er det nazistene gjorde. Det er det russerne gjør. Og de vil bli stilt til ansvar på samme måte, både på slagmarken og i rettssalene, sier han.

Ifølge Reuters har Russland ikke kommentert funnene av graver i Izium. De nekter regelmessig for at de begår krigsforbrytelser eller målrettet angriper sivile.

KREVENDE: Ukrainsk personell har en svært krevende jobb med å grave opp de flere hundre døde menneskene som ligger i massegraven i Izium. Ifølge byens ordfører vil det ta to uker å få hentet alle opp. Foto: Jevhen Maloletka / AP/ NTB
KREVENDE: Ukrainsk personell har en svært krevende jobb med å grave opp de flere hundre døde menneskene som ligger i massegraven i Izium. Ifølge byens ordfører vil det ta to uker å få hentet alle opp. Foto: Jevhen Maloletka / AP/ NTB Vis mer

- Sivile

Arbeidet med å grave opp alle likene fra massegraven i Izium, vil pågå i om lag to uker, sier byens ordfører til ukrainske medier, ifølge NTB.

Ordfører Valerij Martsjenko sier at grunnen til at det tar så lang tid, er det store antall graver. Levningene av over 440 mennesker antas å ligge i massegraven i Izium. Så langt er om lag 60 døde kropper hentet opp, ifølge nyhetsbyrået STT.

Ifølge det ukrainske innenriksdepartementet er to tredeler av de døde sivile.

Rettsmedisinere, politi og annet personell registrerer og undersøker likene på stedet etter hvert som de hentes opp av gravene. ordfører Martsjenko sier likene skal sendes videre til Kharkiv for grundigere rettsmedisinske undersøkelser.

Krigen i Ukraina

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer