Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Leter etter smittekilde i avføring

Ansatte ved Terina-anlegget i Sogndal må gi avføringsprøver til Mattilsynet. E. coli-utbrudd kan skyldes dårlig hygiene.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Onsdag ble E. coli O103 funnet i Gildes spekepølse Sognemorr, produsert ved Gildes datterselskap Terina i Sogndal.

Bakterien kan stamme fra én eller flere av ingrediensene i spekepølsen. Men Mattilsynet utelukker ikke at E. coli-utbruddet skyldes dårlig hygiene blant én eller flere av de ansatte.

Er i dialog

Kristina Landsverk, direktør for enhetlig og helhetlig tilsyn i Mattilsynet, bekrefter overfor Aftenposten at de ansattes tarminnhold skal sjekkes.

– Vi planlegger å ta avføringsprøver av de ansatte ved Terina-anlegget og er i dialog med kommunehelsetjenesten og Gilde om dette nå, sier Landsverk.

Hvis noen av de ansatte har E. coli-bakterien i seg, kan det tyde på at smitten er blitt overført til Sognemorr via menneskehender.

– I produksjon av spekepølse er det særlig mye menneskelig kontakt, og ved mangelfull hygiene hos de ansatte kan man på denne måten ha forurenset produksjonen, sier Landsverk.

Ikke tvang

AVFØRINGSPRØVER: Mangelfull hygiene kan ha ført til E.coli-utbrudd. Foto: Scanpix
AVFØRINGSPRØVER: Mangelfull hygiene kan ha ført til E.coli-utbrudd. Foto: Scanpix Vis mer

Knut Framstad, direktør i Gilde Trygg Mat, mener avføringsprøver griper sterkt inn i de ansattes personvern og vil derfor ikke pålegge ansatte slik testing.

Professor ved Veterinærhøyskolen, Per Einar Granum, sier imidlertid at de fleste bedriftene som håndterer mat i Norge har systemer for å ta avføringsprøver av de ansatte. Han opplyser at det i Sverige er lovpålagt å ha et slikt system på plass.

Det er ikke tatt avføringsprøver av de ansatte ved Gildes anlegg på Rudshøgda i Hedmark, der den tidligere E. coli-mistenkte kjøttdeigen ble laget. Årsaken er at de ansatte der ikke er i direkte kontakt med maten som produseres i like stor grad som under produksjon av spekepølser. (ANB)

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!