FLYSTYRT: 9 personer omkom da et småfly styrtet på øya Storsankär utenfor Umeå. Natt til mandag jobbet politiet på øya. Video. Emilie Rydning Vis mer

Flystyrt i Sverige:

Leter etter svar

Natt til mandag var det aktivitet på Storsandskär utenfor Umeå, hvor et småfly styrtet søndag. Politiet opplyser at havarikommisjonen har ankommet ulykkesstedet.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert

UMEÅ (Dagbladet): Søndag ettermiddag omkom ni personer da et småfly styrtet på øya Storsandskär utenfor Umeå i Sverige. Da Dagbladet var på stedet natt til mandag, forlot politibetjenter øya i en båt.

Det var ved 01-tida natt til mandag at Dagbladet observerte en båt med flere politibetjenter, samt andre personer. Dagbladet har ikke fått bekreftet hvilke andre personer som var med politiet, men får opplyst at flyhavarikommisjonen har ankommet ulykkesstedet for å foreta undersøkelser.

AKTIVITET: Natt til mandag var det aktivitet ved Storsandskär hvor et fly styrtet søndag. Foto: John Terje Pedersen / Dagbladet
AKTIVITET: Natt til mandag var det aktivitet ved Storsandskär hvor et fly styrtet søndag. Foto: John Terje Pedersen / Dagbladet Vis mer

Havarikommisjonen i gang

Området var sperret med politibånd, og personene som ankom fastlandet forlot området med bil like etter.

- Politiet holder vakt ved øya ettersom den er avsperret i forbindelse med etterforskning av flyulykken, opplyser Sofie Odnes i politiet overfor Dagbladet.

Odnes forteller at flyhavarikommisjonen har ankommet Umeå for å undersøke ulykkesstedet.

- Jeg vet at havarikommisjonen undersøker området, og at politipatruljer holder vakt slik at personer overholder politiavsperringene. Slik jeg har forstått det, kommer havarikommisjonen ikke til å arbeide utover natta, men kommer tilbake mandag morgen slik at de kan arbeide i dagslys, sier hun.

SE TV: Anna trodde nesten ikke det hun så da et fly styrtet rett foran øynene hennes. Hun skrek på mannen sin, Mikael, som hoppet i båten mens store vrakdeler falt ned rundt han. Video: Emilie Rydning og John Terje Pedersen / Dagbladet Vis mer

Ulykken

Flyet av typen GippsAero GA8 Airvan lettet fra Umeå klokka 13.33 og politiet ble varslet om flystyrten klokka 14.12. Flyet havarerte kort tid etter avgang og styrtet omkring to kilometer fra flyplassen.

Flere vitner har fortalt at flyet mistet en vinge før det styrtet, noe som tilbakevises av avdelingsleder i Statens havarikommisjon, Peter Swaffer.

- Vi kan bekrefte at to vinger står igjen, sier han til TV 2.

Kort tid etter styrten ble ni svenske statsborgere erklært omkommet - én pilot og åtte fallskjermhoppere fra Umeå fallskjermklubb og det svenske fallskjermforbundet.

Flyet er for lite til å være utstyrt med en ferdsskriver - en såkalt svart boks - som registrerer informasjon om fartøyet og turen. Dermed vanskeliggjøres havarikommisjonens arbeid.

SPERRET: Politiet bekrefter overfor Dagbladet at Storsandskär er sperret av i forbindelse med etterforskningen. Foto: John Terje Pedersen / Dagbladet
SPERRET: Politiet bekrefter overfor Dagbladet at Storsandskär er sperret av i forbindelse med etterforskningen. Foto: John Terje Pedersen / Dagbladet Vis mer

- Vil undersøke telefoner

Sveriges Radio melder at mannskapet dermed ønsker å undersøke eventuelle telefoner og iPader om bord på flyet, i håp om å få mer informasjon om årsakssammenhengen.

Men først skal ulykkesstedet undersøkes, forteller etterforskningsleder i Statens havarikommisjon, Jonas Bäckstrand, til Expressen.

- Vi vil begynne med å undersøke selve ulykkesstedet, for å forstå hendelsesforløpet ut ifra vrakrestene vi finner. Videre kommer vi naturligvis til å snakke med en del personer slik at vi kan danne oss et bilde av hva som har skjedd, sier Bäckstrand og tilføyer:

- Lyset er en forutsetning for at vi skal kunne utføre arbeid på stedet.

SE TV: Dagen etter flystyrten som tok ni menneskeliv, er det satt opp store sperringer på øya Storsandkär utenfor Umeå i Sverige. Video: John Terje Pedersen og Emilie Rydning Vis mer

Kondolanser

Søndag kveld har en rekke personer sendt sine kondolanser til de omkomnes pårørende, blant andre Sveriges statsminister Stefan Löfven.

- Det var med stor sorg jeg mottok beskjeden om det styrtede flyet utenfor Umeå. Jeg tenker på de omkomne og deres pårørende i denne stund, sier Löfven til nyhetsbyrået TT.

- Regjeringen er i nær kontakt med de berørte myndigheter, og det er nå viktig å finne årsaken.

Det er opprettet et krisesenter på Umeå flyplass som pårørende og andre kan kontakte. Norrlands universitetssykehus i Umeå har satt krisestab.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer