DRAPSMYSTERIUM: 43 år gamle Vegard Bjerck ble funnet knivstukket og drept i et garasejeanlegg på Skøyen like før jul. Foto: Erlend Aas / SCANPIX
DRAPSMYSTERIUM: 43 år gamle Vegard Bjerck ble funnet knivstukket og drept i et garasejeanlegg på Skøyen like før jul. Foto: Erlend Aas / SCANPIXVis mer

Leter etter to menn etter garasjedrapet

Politiet laget fantomtegning i går. Dør-til-dør-aksjon imorgen.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no): Politiet har ennå ikke fått noe gjennombrudd i etterforskningen av drapet på Vegard Bjerck 18. desember i fjor, men har fått flere interessante tips.

Har ikke meldt seg
To uidentifiserte personer som ble observert utendørs ikke langt fra drapsåstedet i Hofftunet er nå etterlyst av politiet. De kan være alt fra gjerningsmenn bak det brutale knivdrapet, til uskyldige forbipasserende som ikke har forstått at de burde melde seg for etterforskerne.

- De er etterlyst som vitner fordi dette er personer som har så nær tilknytning i tid og sted at vi vil vite hvem de er, sier politiinspektør Hanne Kristin Rohde ved Oslo politidistrikt til Dagbladet.no.

Hun understreker at  personene, som etter det Dagbladet.no forstår er to menn, ikke nødvendigvis har opptrådt mistenkelig utover at de oppholdt seg i nærheten da drapet ble begått.

Én av mennene skal imidlertid ha blitt sett så nært garasjeanlegget at det vil være oppsiktsvekkende om vedkommende ikke har fått med seg medieoppstyret rundt drapet, og at politiet ønsker kontakt med alle som oppholdt seg i nabolaget.

Viser fantomtegninger
Politiets tegner har i samarbeid med to vitner nå laget fantomtegninger av personene. Ansiktene skal være utydelige, men personene har flere kjennetegn, og etterforskerne føler seg rimelig sikre på at mennene ikke finnes i de store bunkene med avhør som så langt er gjennomført.

- Den siste tegningen ble klar på torsdag, mens den andre har sirkulert internt i politiet i rundt halvannen uke, sier Rohde.

I morgen startet drapsetterforskerne en ny rundspørring i hele nabolaget på Skøyen, der beboerne vil få se fantomtegningene. Om ingen kjenner igjen personene, vil politiet etter alt å dømme gå ut med tegningene i media på søndag.

- Vi får se hva som kommer ut av rundspørringen, sier politiinspektøren.

Lønnskamp rammer etterforskning
Politiet og Sivilforsvaret gikk i dag manngard på Skøyen i jakt på kniven som ble brukt i drapet, uten resultat. Om også morgendagens dør-til-dør-aksjon med tegningene ender uten svar, betyr det at politiet mangler både mistenkte, motivet og drapsvåpenet.

Rohde legger ikke skjul på at juleferien og den pågående lønnskampen i politiet har ført til forsinkelser i etterforskningen.

- Vi må dessverre medgi at vi ikke har hatt den ønskede fremdriften i denne drapsetterforskningen som vi har sett i tilsvarende saker tidligere. Vi vil selvfølgelig understreke at saken er prioritert og at vi har store ressurser på den, men vi ser at det er ting vi burde ha gjort for flere uker tilbake som vi først får gjort nå i tiden framover, sier hun til TvNorge.

En del av bildet er  overtidsnekten i oslopolitiet, som også har preget en rekke andre saker.

- Vi merker konkret at politiet ikke er villig til å jobbe overtid uten beordring, slik at den frivilligheten vi har sett tidligere ikke lenger er tilstede, sier Rohde.

Ingen konkrete spor

43 år gamle Vegard Bjerck ble funnet drept i et garasjeanlegg på Skøyen i Oslo torsdag 18. desember. Offeret ble oppdaget av naboer som kom hjem fra jobb like etter at drapet skjedde.


Politiet har avhørt venner, arbeidskolleger, naboer og familien til offeret uten at det har kastet noe lys over etterforskningen.


Det har blitt spekulert i alt fra et personlig motiv og overlagt drap til at Bjerck ble stukket ned da han overrasket biltyver.Heller ikke omfattende tekniske undersøkelser har resultert i noen form for gjennombrudd i etterforskningen, opplyser politiet til Dagbladet.no.