MANGE DØDE: I byen Homs sier aktivister og innbyggere at flere hundre er drept som følge av en knapp ukes bombardement. Her holder demonstranter begravelse for mennesker de sier er drept i sammenstøt med regjeringens soldater. Foto: Reuters/Scanpix
MANGE DØDE: I byen Homs sier aktivister og innbyggere at flere hundre er drept som følge av en knapp ukes bombardement. Her holder demonstranter begravelse for mennesker de sier er drept i sammenstøt med regjeringens soldater. Foto: Reuters/ScanpixVis mer

Leter febrilsk etter ny Syria-tilnærming

Eksperter frykter det kan gå mot en langvarig borgerkrig.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Arabiske land vurderer å sende observatørene sine tilbake til Syria, helst i samarbeid med FN, mens den tyrkiske regjeringen har tatt initiativ til å arrangere en egen Syria-konferanse.

Tyrkia insisterer på at land som «tenker likt», nå må sørge for å beskytte sivilbefolkningen i Syria.

I Brussel vurderes det samtidig nye sanksjoner mot det syriske regimet, men det er usikkert hvilken effekt de vil ha. En EU-kilde beskriver situasjonen som å stå overfor en «vegg».

- Kollektivt svik En rekke eksperter frykter at det allerede er for sent å unngå en langvarig konflikt i landet som til nå har sørget for en viss stabilitet mellom maktblokkene i Midtøsten.

Peter Harling i International Crisis Group mener at verdenssamfunnet kollektivt har sviktet Syria. Han beskriver innsatsen de siste månedene som så tafatt at Syria uvegerlig har glidd inn i en tilstand av borgerkrig, uten at det var i noens interesse.

Både Harling og analytikeren Ayham Kamel i Eurasia Group tror at Syria nå kan bli åsted for en såkalt «stedfortrederkrig», der ulike aktører i regionen forsyner partene med våpen.

Presser seg fram - Dette er ikke usannsynlig, i hvert fall ikke hvis situasjonen er den samme om noen uker. Det kan hende dette rett og slett presser seg fram, sier Fafo-forsker Åge A. Tiltnes til NTB.

- Det gjøres nå desperate forsøk på å finne en løsning, men det ser svart ut. Ingenting tyder på at man vil greie å få i gang forhandlinger, sier han.

Syria har lenge vært et viktig land for balansen mellom ulike maktblokker i Midtøsten. Mens sunnimuslimske land som Saudi-Arabia og Qatar presser på for en regimeendring, er Iran en lojal støttespiller for regimet.

Eksperter har lenge advart mot at en borgerkrig i Syria også vil kunne smitte over på land som Jordan, Libanon og Irak.

Knuser opprør? Etter FNs sikkerhetsråds mislykkede forsøk på å vedta en fordømmelse av Syria i helgen, har regimet tatt i bruk enda tyngre skyts for å knuse opprøret.

I byen Homs sier aktivister og innbyggere at flere hundre er drept som følge av en knapp ukes bombardement.

Torsdag morgen ble det igjen meldt om harde angrep, og minst 29 mennesker skal ha blitt drept. Tallene er ikke bekreftet av uavhengige kilder.

Jobber på spreng Leger jobber døgnet rundt, men nå er de så slitne at de ikke orker mer, forteller kilder til BBC. I bydelen Baba Amro skal også flere leger ha blitt såret idet et feltsykehus ble angrepet.

- En frivillig fra Røde Kors fikk begge beina sprengt vekk i granatangrepet, sier legen Ali Hazouri til nyhetsbyrået AFP.

Homs har bortimot 1 million innbyggere og er nå delt i områder kontrollert av henholdsvis opprørere og regimetro styrker. Det meldes om mangel på mat, vann og medisiner, og byen herjes også av bander kalt «shabbiha» bestående av menn som støtter regimet.

Samtaler i Beijing Samtidig som volden har økt, skjerpes kritikken av Russland og Kina. Begge land sier de vil jobbe for en forhandlingsløsning, men andre har liten tro på at dette er mulig.

Torsdag kunne imidlertid kinesisk UD kunngjøre at de har hatt en delegasjon med syriske opposisjonelle på besøk i Beijing.

- Kina vil holde kontakt med alle relevante syriske opposisjonsgrupper og bidra rikelig for å skape fred og stabilitet i Syria, fremholdt en talsmann.

(NTB)