Leter fortsatt etter britene

Kate Burton og foreldrene forsvant på Gazastripen onsdag.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no): Palestinske myndigheter trapper opp innsatsen for å finne den 24-årige menneskerettighetsarbeideren Kate Burton og foreldrene hennes etter at de ble bortført på Gaza i går, skriver BBC.

Ifølge BBCs reporter Alan Johnson er det ubekreftede meldinger om at det har vært kontakt med kidnapperne.

Palestinsk politi håper nå at Kate og hennes foreldre vil bli funnet raskt, og at saken vil bli løst i løpet av de nærmeste timene.

Ikke motivert av hat

Vanligvis løses kidnappingssaker av denne typen raskt, gjerne i løpet av noen timer, fordi bevæpnede grupper bruker kidnapping som et middel for å få noe i bytte fra de palestinske selvstyremyndighetene.

Men etter at sju kidnappere, bevæpnet med automatrifler bortførte familien, har ingen meldt seg og tatt ansvaret.

En ekspert på palestina-konflikten, professor John Strawson ved Birzeit University på Vestbredden, sier til BBC at bortføringer vanligvis er motivert ut fra et ønske om å fornedre myndighetene, og at det ikke dreier seg om et hat mot utlendinger.

Sikker på løslatelse

FÅR STERK STØTTE: Kate Burton jobber for en palestinsk menneskerettighetsgruppe og får støtte fra dem nå. De håper hun og foreldrene snart blir løslatt. Foto: Scanpix
FÅR STERK STØTTE: Kate Burton jobber for en palestinsk menneskerettighetsgruppe og får støtte fra dem nå. De håper hun og foreldrene snart blir løslatt. Foto: Scanpix Vis mer

Kate Burton, som jobber for den palestinske menneskerettighetsgruppen Al Mezan, hadde foreldrene på besøk og befant seg ved den sørlige grensebyen Rafah, da de forsvant.

En kollega av Burton, Ghada Snunu, sier at de ansatte ved menneskerettighetssenteret Al-Mezan er optimistiske med tanke på deres kollega og foreldrene vil bli løslatt.

- Jeg er sikker på at kidnapperne ikke skade henne eller foreldrene. Det er mange kidnappinger i Palestina, men vanligvis blir de sluppet fri etter to eller tre dager, enten kravene er etterkommet eller ikke, sier Snunu til den engelske avisen The Guardian .

Hun forteller at Burton snakket godt arabisk, og at hun snakket minst tre andre språk. Burtons rolle ved senteret har blant annet vært å skaffe penger til menneskerettighetsorganisasjoner.

Krever at mer gjøres

Palestinske menneskerettighets grupper krever at de palestinske myndighetene gjør mer for å stoppe kidnappingene på Gaza.

- Mangelen på reaksjon og handling fra myndighetene mot de som tidligere har stått bak kidnappinger, oppmuntrer andre til å begå samme type kriminalitet, sa menneskerettighetsgruppen Al-Damer i en pressemelding.