Leter langs riksveien

Begge de legionella-smittede mennene kjører riksvei 44 daglig. Myndighetene jobber på spreng for å finne smittekilden. - Vi behandler dette som om det er en epidemi, sier helsesjef Hans Petter Torvik i Sandnes.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Ingen i Stavanger-området glemmer sommeren i fjor, da innbyggerne i flere måneder gikk rundt og var redde for å bli smittet av legionærsyken. Nå er folk redde igjen:

På torsdag ble en 49-åring fra Sandnes lagt inn på Sentralsjukehuset i Rogaland (SiR). Dagen etter ble en 55 år gammel Stavanger-mann lagt inn samme sted. Begge mennene er smittet av legionella. Begge er pendlere. Den ene mannen pendler fra Stavanger til Sandnes, mens den andre mannen pendler motsatt vei fra Sandnes til Stavanger.

Ukjente kjøletårn

Smitteverngruppene i både Stavanger og Sandnes jobber på spreng for å finne frem til smittekilden. Alle eiere av de kjente kjøletårnene langs riksveien har forsikret om at tårnene rengjøres og kontrolleres forskriftsmessig, men klokka åtte i dag startet smitteverngruppa likevel på en gjennomgang av alle tårnene

- Vi har fått muntlig bekreftelse på at alt er ok, men i løpet av formiddagen får vi det skriftlig, sier Torvik.

Nå starter jakten på ukjente kjøletårn. Slike kjøletårn kan finnes i kontorbygg som ble bygd før 1990.

- Før 1990 var det vanlig med åpne kjøletårn. Så ble det mye mer vanlig med lukkede systemer. Men ikke alle vet hva slags bygning de har, sier Torvik.

Ikke epidemi

I fjor sommer ble 28 mennesker syke etter etter at de ble smittet av legionella fra kjøletårnet på Atlantic Hotel i Stavanger sentrum. Syv av dem døde. Helsemyndighetene fikk skarp kritikk for å ha brukt altfor lang tid før de tok legionella-utbruddet alvorlig. Denne gangen tar de alle forholdsregler. I ettermiddag samles leger, ingeniører og eksperter på vann og ventilasjon for å gå gjennom all informasjon om de to mennene som har fått legionærsyken og om resultatene fra prøvene av kjøletårn langs riksvei 44.

- Dette er ikke en epidemi. Men vi behandler det som om det er en epidemi, sier Torvik.

- Hva skal til før dere kaller utbruddet for en epidemi?

- Det må i alle fall være 4-5 tilfeller for at det skal være en epidemi.

Han regner ikke med mannen som ble innlagt med legionærsyken i juli.

- Det er to måneder imellom tilfellene, og da sier vi at dette er en ny hendelse. Vi vet ikke om noen som har vært smittet mellom september i fjor og juli i år, og vi vet heller ikke om noen som er smittet mellom juli og september, sier Torvik.

Det er ikke sikkert at legene hadde oppdaget hva som feilte de to mennene som ble innlagt hvis det ikke hadde vært for utbruddet i gjort. I Sverige rapporteres rundt 100 tilfeller av legionærsyken hvert år. I Norge registreres i gjennomsnitt bare ti tilfeller.

- Vi er nok veldig på vakt. Hvis det ikke hadde vært for utbruddet i Stavanger i fjor, så hadde vi nok ikke vært så pågående og reagert som vi gjør. Det er en helt klar underrapportering. Bygningsmassen og klimaet er ikke så forskjellig i Norge og Sverige, sier helsesjefen.