Blodgivere

Leter verden over etter blodgivere til kreftsyke Zainab

Trenger ekstremt sjelden blodtype for å overleve.

To år gamle Zainab fra Florida fikk i oktober påvist nevroblastom, en aggressiv kreftdiagnose som oppstår hos små barn i det som kalles det sympatiske nervesystemet.

For å vinne over kreften trenger hun blodoverføringer. Det er vanlig for mange som gjennomgår kreftbehandling, men i Zainabs tilfelle er det en stor utfordring. Hun mangler nemlig et vanlig antigen, «Indian B», som de fleste av oss har i blodet.

Hvis hun får overført blod med dette antigenet vil kroppen hennes frastøte seg det, ifølge blodgiverorganisasjonen OneBlood.

Svært få kan bidra

- Da hun fikk diagnosen, gråt vi alle sammen. Det var den verste beskjeden vi kunne sett for oss, sier Zainabs far, Raheel Mughal, i en video på organisasjonens nettsider.

- Både jeg og min kone testet oss, men kunne ikke være givere. Det gjorde også mange i min familie, men ingen av oss kan bidra.

OneBlood forklarer at jentas tilstand er svært sjelden. Ettersom den er genetisk, må blodgiveren være av pakistansk, indisk eller iransk opprinnelse for å matche hennes blodtype. Selv blant disse skal det være mindre enn fire prosent som har den spesielle genetiske variasjonen.

- Zainabs manglende antigen er så sjeldent at jeg aldri har vært borti problemene de 20 åra jeg har jobbet med dette, sier laboratoriesjef i OneBlood, Frieda Bright.

Omfattende leteaksjon

I samarbeid med jentas foreldre og flere organisasjoner har de nå satt i gang en verdensomspennende leteaksjon etter potensielle blodgivere som kan redde livet hennes.

Så langt har de funnet tre matchende donorer - to i USA og én i Storbritannia. Det er lovende, men fortsatt ikke nok til å dekke det langsiktige behovet for blodoverføringer.

Det er begrenset hvor ofte en donor kan gi blod, og legene vil trenge hele ti donorer for å gi jenta det blodet hun trenger under behandlingen.

Zainab er fortsatt for ung til å forstå alvoret i det hun går gjennom, men faren håper å en gang kunne fortelle henne hvordan en gruppe fremmede mennesker reddet henne.

- Det er en ydmyk bønn som kommer rett fra hjertet mitt. Datteren min er helt avhengig av denne sjeldne blodtypen. Når hun vokser opp skal jeg minne henne på innsatsen som ble gjort for å redde livet hennes.