PÅ VEI INN:  Forsvaret har jobbet med å pakke en vei inn til ulykkesområdet i Tromdalen etter at de farligste snøskavlene er sprengt ned. I ettermiddag fikk letemannskaper klarsignal til å gå inn. Foto: Forsvaret.
PÅ VEI INN: Forsvaret har jobbet med å pakke en vei inn til ulykkesområdet i Tromdalen etter at de farligste snøskavlene er sprengt ned. I ettermiddag fikk letemannskaper klarsignal til å gå inn. Foto: Forsvaret.Vis mer

Letingen i gang i mer enn fem meter snø

Mannskap på 200 personer skal finne de tre snøscooterkjørerne på Senja.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

I ettermiddag kunne letemannskapene endelig ta seg inn i Tromdalen på Senja for å søke etter de tre snøscooterkjørerne som forsvant for tre uker siden.

Det var tirsdag i påskeuka at Børge Gundersen (36) og brødrene Anders Mortensen (31) og Robert Mortensen (39) ble overrumplet av store snømengder da de kjørte inn den rasutsatte dalen.

En hjelm
ble funnet inne i rasområdet samme dag. Siden har det ikke vært leting på grunn av fare for nye skred.

Forsvaret har sprengt bort store mengder snø i skredområdet, og det anses nå for å være trygt nok til at mannskapene kan ta seg inn der.

Mer sprengning - Skredeksperter fra henholdsvis Norges geotekniske institutt (NGI) og Forsvaret har tilrådd at søk kan starte, og lensmannen i Lenvik har besluttet oppstart, opplyser regionlensmann Arnold Nilsen.

Seinere vil det bli foretatt ytterligere sprengning av noen snømasser like ved utsiden av utgravingsområdet, og da vil søkemannskapene midlertidig bli trukket tilbake igjen.

- For Forsvarets del er vi innstilt på at det tar den tiden det tar, sa kommunikasjonssjef John Espen Lien til Dagbladet i går etter den første vellykte sprengningen av snømasser som kunne truet sikkerheten til letemannskapene.

200 leter Snøsprengning med dynamaitt ble gjort både fredag og lørdag, og i ettermiddag ventet rundt 200 personer på grønt lys til at arbeidet med å søke etter de tre omkomne kunne starte.

Klokka 16.30 kom klarsignalet alle ventet på. 40-50 av folkene gikk da inn i skredområdet og startet søket i snømassene.

Mer enn fem meter snø Snøen er både dyp og tettpakket i området der de tre mennene i 30-åra ligger begravd. De ble tatt av snøskred mens de kjørte snøscootere 26. mars.

- I selve skredområdet var det første skredet som gikk, dypere enn fem meter. Det vet vi fordi søkestengene man bruker, ikke nådde bunnen. Men så har det snødd litt mer, så vi vet ikke hvor dypt det er nå, sier Nilsen.

(NTB/Dagbladet).