- Lett å hacke nettbanker

- Det er verdens enkleste sak å bryte seg inn i en nettbank. Du trenger ingen særlige kunnskaper - på nettet ligger det drøssevis av programmer som fikser jobben for deg. Men å komme seg unna med pengene er mye verre.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Dette sier en person som kjenner hackermiljøene i Norge og internasjonalt til Dagbladet.

I går kunne Dagbladet avsløre at over en million bankkonti i Sparebanken NOR og samarbeidende banker lå åpne for innsyn på nettet.

«Subseven»

Personen, som vil være anonym, ramser på strak arm opp en rekke nettsteder der det ligger ferdige programmer som bryter bankenes sikkerhetsrutiner.

Hver gang det foreligger en endring i disse rutinene, endres programmene slik at de er oppdaterte.

Det hotteste akkurat nå heter «Subseven», mens det mest brukte er den gamle kjenningen «Back Orifice». Programmene har alle til felles at de fjerninstalleres på bankkundens datamaskin, gjerne via en tilsynelatende uskyldig e-postmelding.

Deretter kan avsenderen følge med på hver eneste bevegelse offeret gjør. Hvert eneste tastetrykk og museklikk blir registrert.

Lovlig

- Disse «trojanske hestene» som de kalles, er ikke vesentlig forskjellige fra kommersielle fjernstyringsprogrammer som PC Anywhere. Og i likhet med disse kan de også brukes til lovlig aktivitet som å flytte filer fra PC-en på jobben til hjemmemaskinen.

Dermed er de lovlige, selv om alle vet at de brukes til å snoke på andres PC-er via Internett.

Han har svært liten tro på at noen av de eksisterende sikkerhetssystemene som norske nettbanker bruker kan hindre uvedkommende i å bryte seg inn på andre konti. Likevel mener han at sjansen for å bli tatt er såpass stor at få virkelig prøver seg.

Per Hansen er leder i IT-Sikkerhets Forum. Han kunne ikke drømme om å benytte en nettbank.

- I skranken, blir jeg sett av personalet. I tillegg må jeg skrive under når jeg tar ut eller overfører penger. Og så får jeg en kvittering. Dette er mye tryggere enn å gjøre det på nettet, sier han.