- Lett å innrømme mangler i UD

Petersen beklager at de berørte ikke fikk hjelp. Men vil ikke gå av etter kritikken.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no:)

- Vi erkjenner at dette er kraftig kritikk av UDs håndtering. Vi har lest rapporten med det største alvor. Vi vil nøye studere rapporten og følge den opp, sier utenriksminsiteren på pressekonferansen

Han mener mange av utvalgets vurderinger stemmer overens med egne interne vurderinger i UD, men vil ikke gå av som følge av den knallharde kritkken.

Han sier at han aldri tidligere har sett hardere kritikk mot noe departement.

Hadde ikke planer

- Dette var en katastrofe av et omfang vi aldri har vært borti før. Vi har ikke hatt apparat og planer for noe som har vært så stort som dette. Vi har hatt et apparat som har svart på vanlige utfordringer opp til nå.

- Nå har vi denne erfaringen, og da må vi legge opp arbeidet etter dette.

- Det er lett å se, og lett å innrømme at det har vært mangler - og at det er enkeltbeslutninger som kunne vært annerledes, sier Petersen.

- Vi vil trekke erfaringer etter det arbeidet, og har startet denne prosessen, sier han.

- Den ene tingen jeg er mest lei meg for, er at vi ikke klarte å hjelpe de som hadde krav på våre tjenester de første dagene. Det er mange som har sagt at dette burde være bedre, og det er jeg lei meg for, sier Petersen.

- Vi burde nok ha sendt ned flere til Bangkok tidligere, og det er bare en av beslutningene vi skulle gjort annerledes, sier han. 

- Jeg skal ærlig innrømme at jeg aldri hadde forestilt meg en tsunami, og det tror jeg ikke mange hadde gjort. Nå ser vi ting klarere, sier utenriksministeren.

På svært mange av spørsmålene svarte ministerne det samme: At det ikke kunne forventes at noen kunne forestille seg en så stor katastrofe, og at det dermed ikke kunne forventes beredskap for en slik katastrofe.

Går ikke av

På spørsmål om hvilke konsekvenser kritikken bør få for ham, svarer Petersen:

- Øverste ledelse har ansvar for departementenes virksomhet, det er det ingen tvil om. Det som er viktig er å lære av kritikken, ta andre grep enn det vi har gjort, få apparatet til å være i stand til å håndtere enn krise av dette omfanget, sier Petersen.

Han fikk spørsmål om kritikken har fått ham til å vurdere sin stilling.
- Jeg erkjenner at kritikken er kraftig, men jeg har ikke kommet til at jeg ikke må stille min stilling til disposisjon, eller gå av. Jeg vil tvert imot være med på forbedringsarbeidet, sier han.

På alvor

Statsministeren forsøkte å først å minimalisere kritikken, men på spørsmål om dette, sa han det følgende:

- Vi tar disse uttalelsene med stort alvor, først og fremst for å lære. Vi har ikke gått i detalj for å se om vi deler utvalgets synpunkter på alle punkter, det er det ikke sikkert vi gjør. Vi tar påpekningene og kritikken på alvor, sier Bondevik.

Statsministeren avviser langt på vei utvalgets kritikk mot statsministerens kontor. Han mener statsministerens kontor ikke hadde grunnlag for å gripe inn tidligere når det gjalt overføring av savnetlistene til politiet.

- Vi kan erkjenne at vi ikke var godt nok forberedt på å håndtere en katastrofe av et så stort omfang, sier statsminister Kjell Magne Bondevik under pressekonferansen akkurat nå.

- Vi hadde betydelige svakheter, sier han.

Bondevik opplyser at flere tiltak er igangsatt og planlagt for å forbedre beredskapen. Det er opprettet feltkriseteam som skal rykke ut overalt i verden på fem timers varsel.

En egen departementsrådsgruppe med de øverste embetsmennene i departementene blir gjort permanent. Denne gruppen skal komme sammen i krisesituasjoner.

Bondevik ville ikke konkludere på spørsmålet om regjeringen var svekket etter rapporten og kritikken. 

MÅ SVARE: Bondevik og Petersen.