- Lett å jukse

Utenlandske valgobservatører er sjokkert over sikkerheten ved stortingsvalget. Fra flere steder i landet meldes det om valgtabber.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Valgobservatører fra Aserbajdsjan og Usbekistan var til stede i Tomter i Østfold i går for å granske det norske valget. De ble sjokkert over det de så.

-  Min personlige mening er at det er ekstremt lett å jukse her. Man kan ta med seg en bunke stemmesedler som suvenirer, og det er ofte valgfunksjonærene ikke spør etter legitimasjon, sier Ulvi Akhundly til NRK. Han er valgobservatør og politisk rådgiver i OSSE.

Manglet partilister

Selv om Kommunal- og regionaldepartementet oppgir å ha trykket mellom 50 og 60 millioner valglister, var det flere valglokaler som manglet partilister på valgdagen. Skogen valgkrets i Rindal i Møre og Romsdal hadde ikke Høyre-stemmesedler før klokka 16.00, melder NRK Tekst-TV. Lokalet var åpent fra 12 til 18, noe som betyr at velgerne bare hadde mulighet til å stemme på Høyre en tredjedel av tida. Høyre har vært det tredje største partiet i Rindal de siste åra.

Stengte lokalene

Et stemmelokale i Hessdalen i Holtålen kommune, også i Møre og Romsdal, måtte valglokalet stenge etter at tolv personer hadde stemt. Årsaken var at Venstres lister manglet, melder NRK Trøndelag. Men valget godkjennes trolig uansett. Ordfører i Holtålen, Ivar Volden, sier tabben trolig skyldes at noen har glemt å legge ut listene.

Tilbød nytt valg

Søndag måtte dessuten velgere ved et valglokale i Balsfjord kommune i Troms be om stortingslista til Kristelig Folkeparti. KrF-lista manglet nemlig i valglokalet. Fredag var det et forhåndsstemmelokale i Os kommune i Hordaland som manglet en stortingsliste. I Frp-kommunen var det lista til RV som ikke var å oppdrive i stemmeavlukket. Kommunen tilbød 40 velgere om å stemme på nytt.

BORGERPLIKTEN: Tvillingene Anne og Lise Dyrkorn er med mamma i stemmelokalet på Holmlia skole mandag.