Lett for barn å skaffe våpen

Mer enn halvparten av våpeneierne med barn i USA har skytevåpen liggende ulåst i hjemmet. Hvert dag blir 13 amerikanske barn drept i skyteepisoder.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Undersøkelsen er gjennomført av University of California og vil trolig føre til fornyede krav om strengere lover om våpenkontroll.

Hver tredje amerikaner som bor i hjem hvor det også bor barn under 18 år, oppgir at de har ett eller flere skytevåpen. 55 prosent av disse oppgir i undersøkelsen at de ikke låser inn våpnene.

Nesten hver tiende av amerikanerne som har våpen hjemme oppgir i tillegg at de lar våpnene ligge ferdig ladd selv om de ikke er låst ned.

Våpen på avveie er et stor problem i USA. Ifølge nyhetsbyrået Reuters dør det hver dag 13 amerikanske barn i voldelige skyteepisoder.

Påbyr barnesikring av pistoler

I delstaten Maryland ble det denne uken vedtatt en lov som påbyr låsemekanismer på alle våpen som selges fra 2003. National Rifle Association som er våpeneiernes organisasjon i USA er sterkt kritisk til den nye loven, fordi de mener det vil ta for lang tid å åpne låsen på våpnet dersom eieren blir angrepet og trenger våpnet til å forsvare seg.

Barnesikringen er bare en av flere våpenreguleringer som blir innført i Maryland. Personer som har vært dømt for vold i ungdommen skal også nektes våpentillatelse til de er 30 år gamle.

Behovet for økt sikring av skytevåpen i USA ble aktualisert da en seks år gammel gutt 29. februar i år tok med seg en pistol på skolen og skjøt og drepte en jevnaldrende jente i klasserommet.

SKJØT KLASSEKAMERAT: En mor og en datter holder omkring hverandre etter at en seksåring skjøt en jevnaldrende klassekamerat på Buell Elementary Scool i Mount Morris, Michigan.