BOK: Melania Trumps liv er tema i boka «The Art of Her Deal: The Untold Story of Melania Trump». Foto: AP Photo / Chris O'Meara / NTB scanpix
BOK: Melania Trumps liv er tema i boka «The Art of Her Deal: The Untold Story of Melania Trump». Foto: AP Photo / Chris O'Meara / NTB scanpix Vis mer

Donald Trump

- Lett fornærmet, hissig og utro

Tre bokutgivelser truer med å gjøre livet surt for USAs president.

Publisert

Tirsdag ble boka «The Art of Her Deal: The Untold Story of Melania Trump», om førstedame Melania Trump, lansert i USA. Boka er skrevet av Pulitzer-prisvinneren Mary Jordan, journalist i avisa The Washington Post.

Den tar blant annet for seg den mediesky førstedamens privatliv.

I boka kommer det blant annet fram at hun, i likhet med ektemannen og mange i hans stab, var overrasket da Donald Trump vant valget, og at hun ikke var innstilt på å bli USAs nye førstedame, skriver The Washington Post.

Konflikt med Ivanka

Tidlig i Trumps presidentperiode bodde Melania fremdeles i Trump Tower i New York, sammen med sønnen Barron.

I samme periode etablerte stedatteren Ivanka Trump seg i Det hvite hus. Det skal ha blitt en kilde til konflikt mellom de to.

Da Ivanka foreslo å omdøpe «Førstedamens kontor» til «Førstefamiliens kontor», skal Melania ifølge avisa ha satt ned foten.

Da førstedamen omsider flyttet inn i Det hvite hus, skal hun ha satt klare grenser overfor stedatteren. Ivanka jobber nå som seniorrådgiver i Det hvite hus, sammen med ektemannen Jared Kushner.

Det hvite hus avviser påstandene i boka.

KRITISERES: Etter at Donald Trump gikk ustødig ned en rampe, har spørsmål om helsen hans blitt diskutert på sosiale medier. Reporter: Christian Wehus. Video: AP Vis mer

Fikk sparken

23. juni treffer «The Room Where It Happened: A White House Memoir», av tidligere sikkerhetsrådgiver John Bolton, amerikanske bokhyller. Bolton jobbet med presidenten i 519 dager.

- Dette er boka Donald Trump ikke vil du skal lese, skriver forlaget Simon & Schuster i en pressemelding.

Det var i september i fjor at Trump informerte om at han hadde gitt Bolton fyken. Få minutter seinere gikk Bolton selv ut på Twitter, hvor han skrev at han tilbød seg å gå av kvelden i forveien.

Bolton anklager også Trump for å være monomant opptatt av å bli gjenvalgt - koste hva det koste vil.

- Det er vanskelig for meg å peke på en eneste Trump-avgjørelse av betydning i løpet av min tid som ikke var drevet av beregninger om gjenvalg, skriver han ifølge forlaget i boka. Det skriver NTB.

ANKLAGER: Tidligere sikkerhetsrådgiver John Bolton mener å kunne avsløre flere overtramp som kunne ført til riksrett i sin nye bok. Foto: Reuters /Jonathan Drake / NTB scanpix
ANKLAGER: Tidligere sikkerhetsrådgiver John Bolton mener å kunne avsløre flere overtramp som kunne ført til riksrett i sin nye bok. Foto: Reuters /Jonathan Drake / NTB scanpix Vis mer

Søksmål

Trump var raskt i gang med å forberede et mulig søksmål mot Bolton, skriver blant andre The Guardian.

Presidenten anklager blant annet den tidligere rådgiveren for å ikke ha latt de rette instanser gjennomgå manuset, for å få på det rene om boka inneholder hemmeligstemplet informasjon.

Boltons advokat Chuck Cooper hevder på sin side at eksperter ved USAs nasjonale sikkerhetsråd har nærlest manuset for å forhindre nettopp det.

- Jeg anser enhver samtale med meg som president som strengt fortrolig. Så hvis han har skrevet ei bok, og den boka kommer ut, har han brutt loven, uttalte Trump mandag, ifølge nyhetsbyrået Reuters.

Onsdag morgen norsk tid ble det klart at det amerikanske justisdepartementet fremmer søksmål for å få boka stanset. I søksmålet heter det at en utgivelse kan true rikets sikkerhet, skriver NTB. Forlaget avviser søksmålet.

Raste på Twitter

Allerede i januar kunne The New York Times skrive at Boltons bok hevder at Trump sa til sikkerhetsrådgiveren i 2019 at han ville stanse økonomisk støtte til Ukraina fram til myndighetene i landet hjalp ham med å etterforske medlemmer av Det demokratiske parti, inkludert Joe Biden og sønnen Hunter Biden.

NY BOK: «The Art of Her Deal: The Untold Story of Melania Trump» av Mary Jordan. Foto: (Simon & Schuster / AP / NTB scanpix
NY BOK: «The Art of Her Deal: The Untold Story of Melania Trump» av Mary Jordan. Foto: (Simon & Schuster / AP / NTB scanpix Vis mer

Utdraget motsa det som på det tidspunktet var en sentral del av Trumps forsvar i riksrettssaken: At oppholdet i støtten ikke hadde sammenheng med etterforskningen. Trump var anklaget for maktmisbruk og for å ha hindret Kongressen, men ble frikjent på begge tiltalepunkter i riksrettssaken.

Trump svarte Bolton på Twitter:

- Jeg sa ALDRI til John Bolton at støtten til Ukraina var knyttet til etterforskning av Demokratene, inkludert Biden. Han klaget heller ikke over dette under sin meget offentlige oppsigelse. Hvis John Bolton hevder det, er det bare for ham å selge bøker, skrev han i januar.

I boka mener også Bolton å kunne dokumentere at det er flere overtramp enn Ukraina-saken som Trump kunne blitt stilt for riksrett for.

Niese med skattebombe

Den tredje boka på lista er «Too Much and Never Enough: How My Family Created the World’s Most Dangerous Man», som kommer 28. juli. Den er ført i pennen av Trumps niese Mary Trump (55).

- Boka vil inneholde opprivende og slibrige historier om presidenten, skriver The Daily Beast.

Her vil niesen blant annet avsløre at hun var en av hovedkildene i The New York Times' Pulitzer-prisvinnende avsløring om Trumps privatøkonomi. Det skriver både The Daily Beast og The New York Times.

Reportasjen avdekket Trumps tvilsomme skattesituasjon, og hvordan han hadde mottatt mer enn 400 millioner dollar - omregnet til dagens verdi - fra farens eiendomsimperium.

Mary Trump skal ha gitt dem tilgang til Fred Trump seniors skattemeldinger og andre svært konfidensielle dokumenter fra familien. En talsperson for avisa vil ikke kommentere dette overfor egen avis.

Ifølge The Daily Beast vil Mary Trump også omtale samtaler i boka, som hun har hatt med Trumps søster og tidligere føderal dommer, Maryanne Trump Barry. I disse samtalene skal Trump Barry ha kommet med intime og lite smigrende kommentarer om broren.

Mary Trump har hittil holdt en lav profil i offentligheten. Hun er den eldste datteren til Fred Trump junior, som døde 42 år gammel i 1981 av årsaker relatert til alkoholisme.

- Hissig, utro, amoralsk

USA-ekspert og seniorforsker ved NORCE, Hilmar Mjelde, tror det er begrenset hvor mye nytt som kan komme fram mellom permene til de nye bøkene.

- Trumps skyggesider har lenge vært kjent. Han er lettfornærmet, hissig, han finner på ting, er utro og kan være amoralsk. Han krever full lojalitet, men er ikke lojal tilbake. Så hvor mye nytt kan vi egentlig lære om ham her? skriver han i en e-post til Dagbladet.

«Tell-all»-bøkene har kommet på løpende bånd siden Michael Wolffs «Fire and Fury» i 2018, mener han.

- At det nå kommer tre nye på rad, gjør at de bare blir en graut av nye avsløringer.

Han tror bøkene vil bli glemt fort, og viser til at det ikke er uvanlig at tidligere medarbeidere skriver bøker om presidenter.

- Det amerikanske folket ble forferdet av Nixons banning. Jimmy Carter innrømmet å ha tenkt skitne tanker i et Playboy-intervju. Men amerikansk offentlighet er nå blitt bortimot apatisk når det gjelder Trumps skyggesider.

- Skremselstaktikk

Mjelde tror Boltons advokater har dekket seg godt, og har lite tiltro til presidentens mulighet til å stoppe boka.

- USA har en notorisk søksmålskultur. Folk saksøker hverandre i hytt og pine. Det er en del av det politiske spillet i D.C. Trump hadde vært involvert i anslagsvis 4000 søksmål før han ble president. Han har lenge brukt det som skremselstaktikk.

Han stiller seg imidlertid tvilende til den faktiske sprengkraften i avsløringene i Boltons bok.

- Hadde det eksistert noe som kunne felt Trump i riksrettssaken, så hadde det vært offentlig kjent for lengst. Garantert.

Han tror ikke boka vil kunne ramme Trump i utstrakt grad.

- Krisekåte journalister vil hoppe opp og ned. Men i lys av alt som faktisk påvirker valgresultatet – økonomien, coronaen, valgkamporganisering, så er dette bare mer støy.

Han har heller ingen tro på at bøkene vil kunne påvirke valgresultatet.

- Trump har vært playboy og bajas i 40 år. Han omfavner versting-imaget og staben hans skryter av det. Som en pro-Trump-annonse sier: «Being Mr. Nice Guy doesn’t cut it».

Mjelde viser til forskning som viser at velgere avviser informasjon som ikke passer med verdensbildet deres.

- Ingen velgere vil nå tenke «Dette er ikke den Trump jeg kjenner!».

Negativ medieomtale trenger heller ikke være skadelig, understreker han

- Det verste for Trump er ikke å bli kritisert, men det å ikke bli snakket om.

Flere bøker

En rekke bøker er skrevet om Trumps tid i Det hvite hus. Blant de mest kjente er «Fire and Fury: Inside the Trump White House» (2018) av journalist Michael Wolff og «Fear: Trump in the White House» av journalist Bob Woodward. Woodward spilte også en sentral rolle i avsløringene som førte til Watergate-skandalen på 1970-tallet.

Samme år utkom også «Unhinged: An Insider's Account of the Trump White House» av tidligere kommunikasjonsdirektør Omarosa Manigault Newman i Det hvite hus.

Også tidligere FBI-sjef James Comey, tidligere nestkommanderende i FBI Andrew McCabe, den tidligere medarbeideren Cliff Sims og en anonym medarbeider har skrevet bøker om presidenten.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer