Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Lett tilslørt TV

FAIZABAD (Dagbladet): I Afghanistan finnes det bare én TV-stasjon. Fem tusen apparater får inn sendingene deres. Den største attraksjonen er en kvinnelig programleder som leser nyheter uten burka.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Menezha sitter og vrir hendene nervøst når vi kommer. Hun gjør seg så liten hun kan, i enden av en sofa. I svart skjørt, svart bluse, svart sjal og svart og hvitrutete vest myser hun usikkert mot oss. På de fleste spørsmål svarer hun:

- Det er vanskelig å si.

Eller:

- Det er det vanskelig å svare på.

Menezha har jobbet i TV i 11 år, først fem år i Kabul, der hun fullførte journalisthøyskolen. Da Taliban tok Kabul høsten 1996, stengte de TV-stasjonen hun jobbet i, og forbød kvinner å arbeide utenfor hjemmet.

Menezha flyttet til i Faizabad i provinsen Badaksjan, nord i Afghanistan, i et område kontrollert av Nordalliansen.

Oppleser

Tidligere hadde 16 av Afghanistans 28 provinser egne TV-stasjoner, nå er det bare Badaksjan som fremdeles sender. Badaksjan er den provinsen som er minst berørt av krig i Afghanistan, både under Sovjet-invasjonen og i borgerkrigen som fulgte, var det forholdsvis rolig her. Mens Taliban har forbudt folk både å se på og eie en TV, kan den som har råd, i delene av landet der Nordalliansen har makten, kjøpe TV.

Men bare fem tusen familier, av landets 25 millioner innbyggere, kan se afghansk TV. Utenfor Faizabad rekker ikke signalet.

Menezha Rosuly leser nyheter og lager programmer for kvinner og barn. Det mest populære programmet er der hvor hun leser opp brev fra seerne. Overraskende nok opptrer hun uten burkaen, det heldekkende teltet som de fleste afghanske kvinner ellers bærer. Hun har bare på seg et enkelt svart slør over håret. Men det er ingen fare for at hun skal bli gjenkjent på gata, for når hun beveger seg utendørs, er hun som andre afghanske kvinner godt tildekket.

- Jeg må jo gjøre som alle andre, sier Menezha.

Trusselbrev

Likevel mottar hun trusselbrev, både fordi hun er kvinne på skjermen, og fordi hun iblant leser opp brev som noen ikke liker.

- Du burde sparkes ut av Afghanistan, skrev en til meg. Da sluttet jeg å gå alene til jobb. Nå får jeg alltid noen til å følge meg, sier hun.

Men hun vil ikke si hva hun ble truet med, og hvorfor. I det hele tatt vil hun si ganske lite, det er som om hun er livredd for å si noe feil, til tross for at TV-redaktøren omtenksomt forlot rommet under intervjuet.

Ufint nok spør jeg henne om hun er gift. Hun fniser, gjemmer ansiktet i hendene og ser ned.

- Nei, sier hun.

- Jeg har ikke bestemt meg ennå, legger hun til.

- 28 år pluss

Jeg spør hvor gammel hun er. Tolken forklarer at det er det ikke vanlig å spørre kvinner om.

- Dessuten trekker alle fra noen år, forklarer han. Men han spør henne likevel.

- 28, svarer hun etter en betuttet tenkepause.

Jeg kalkulerer raskt i hodet.

Det betyr at hun må ha startet på journalistfakultet som 12-åring. Jeg gir tolken rett og legger en 5- 6 år på alderen hennes. Jeg innser at spørsmålet om ekteskap var upassende. Det er nok altfor seint for Menezha å finne seg en mann i Afghanistan.

Selv har Menezha levd under friere forhold enn dem hun lever under nå. Da hun studerte i Kabul fra midten av 80-tallet, kunne alle, både jenter og gutter, studere det de ville.

Blandet klasse

- I klassen min på journalisthøyskolen var det både jenter og gutter, faktisk ganske mange jenter, fordi så mange unge gutter var soldater og kjempet mot russerne, sier hun.

I dag har bare menn adgang til universitetet i Kabul. Jenter får ikke en- gang gå på skolen. Menezha mener selv at hun spiller en viktig rolle i samfunnet.

- Jo oftere jenter ser andre kvinner jobbe utenfor hjemmet, jo bedre selvtillit får de, hvisker hun.

Men også Badaksjan TV blir stadig mer konservativ selv om Taliban befinner seg langt unna. Hver sending innledes med 5- 6 minutters opplesning fra Koranen, og nylig ble det bestemt at kvinner ikke kunne vises dansende eller syngende. Enda mindre «ikke fullt påkledd», som sjefredaktøren, Muhammed Din, forklarer.

TV-direktøren er tilbake. Han bryter inn for å forklare bakgrunnen for de innstrammede rutinene.

- Det er for ikke å fremme islamistene her. Vi må begrense oss, slik at de ikke får økt oppslutning. Vi må ikke provosere dem eller gi dem noen grunn til å kritisere oss. Selv har jeg ingenting imot verken syngende eller dansende damer. En gang viste vi til og med en gutt som kysset ei jente i en film, smiler sjefredaktøren.

At sjefredaktøren ikke har noe mot verken syngende, dansende eller «ikke helt påkledde damer», fant jeg ut allerede i det jeg kom inn i rommet:

Hans lynraske bevegelse bort til datamaskinen - og en halvnaken dame forsvant fra skjermen.

Total sensur

Under intervjuet er det eneste bildet i rommet av en mann med langt hvitt skjegg på veggen. Det er presidenten i Nordalliansens del av Afghanistan, Burhanuddin Rabbani, som ser ned på oss. Det er han som bestemmer det meste av det som blir sendt på Badaksjan TV - av onde tunger kalt TV Rabbani.

Sjefen forklarer:

- Vi har en korrespondent som dekker hva president Rabbani foretar seg, og en som dekker guvernøren. Når vi lager noe om presidenten eller guvernøren, sender vi teksten over til dem, og de retter den. Først da kan vi sende den. Vi kan selvfølgelig ikke sende noe rett på TV uten tillatelse, sier sjefredaktøren, som om det var den mest absurde han kunne tenke seg.

- Dersom vi dekker militære saker, sender vi alltid teksten til den militære komiteen før den går på lufta.

- Hvordan dekker dere uoverensstemmelsene i Nordalliansen?

- Nei, dem kringkaster vi ikke. Vi må prøve å gi inntrykk av at afghanerne er én nasjon. Taliban er fienden vår, vi andre står samlet. Tenk hvis vi skulle fortelle folk om alle alliansene som er oppstått og brutt i løpet av de siste åra? spør Din.

- Vi må stå samlet bak regjeringen vår, sier han.

- Ikke kringkaste uenighet.

Menezha har blitt enda mindre i sofaen under bildet av Rabbani. Mens sjefredaktøren snakker, faller hun helt ut av samtalen. Uansett, hun får jo bare en tekst å lese opp. Godkjent av presidenten, guvernøren og den militære komiteen.

TILDEKKET UTE: Menezha Rosuly er ikke redd for å bli gjenkjent på gata, for utendørs dekker hun seg til med burkaen.
NYHETSOPPLESER: Menezha Rosuly leser nyheter og lager programmer for kvinner og barn. Det mest populære programmet er der hvor hun leser opp brev fra seerne. Overraskende nok opptrer hun uten burkaen.
Hele Norges coronakart