HAR KLART DET: Enrico Letta har nå fått på plass en ny regjering i Italia. Foto: REUTERS / NTB SCANPIX
HAR KLART DET: Enrico Letta har nå fått på plass en ny regjering i Italia. Foto: REUTERS / NTB SCANPIXVis mer

Letta har løst regjeringsfloken etter måneder med kaos

Ny regjering er på plass i Italia.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Sentrum-venstre-politikeren Enrico Letta har klart å få på plass en ny regjering i Italia etter måneder med politisk kaos.

Enrico Letta er nestleder i Demokratisk parti og fikk tidligere denne uken i oppdrag fra president Giorgio Napolitano å forsøke å danne ny regjering.

Letta representerer med sine 46 år et generasjonsskifte i italiensk politikk, og den nye statsministeren kommer til å jobbe tett med høyrepartiet til eksstatsminister Silvio Berlusconi.

Berlusconi-alliert Berlusconi har selv sagt at han ikke er blant ministrene i den nye regjeringen. Men hans nære allierte og partifelle i PDL Angelino Alfano blir visestatsminister og innenriksminister.

Finansministerposten går til visesentralbanksjef Fabrizio Saccomanni, mens tidligere EU-kommissær Emma Bonino blir utenriksminister, ifølge Reuters.

Ifølge Letta vil det også være flere kvinnelige statsråder i den nye regjeringen enn noen gang tidligere.

Kaotisk Den politiske situasjonen i Italia har vært kaotisk i lengre tid, spesielt siden valget i februar. Det nye politiske landskapet viste seg å være et vanskelig utgangspunkt for å få på plass en ny regjering.

Avtroppende statsminister Mario Monti leverte inn sin avskjedssøknad i desember i fjor. Men siden de folkevalgte ikke har klart å stable en ny regjering på beina, har han fortsatt å styre landet ved et forretningsministerium.

Koalisjon Letta har siden torsdag ledet en ny runde regjeringsforhandlinger, der målet har vært å danne en bred samlingsregjering som kan støtte seg på et flertall i begge kamrene i nasjonalforsamlingen.

Lørdag orienterte Letta presidenten om hvem som skal ha de ulike ministerpostene, og den nye regjeringen skal etter planen formelt utnevnes søndag.

Deretter skal den legges fram for godkjenning av nasjonalforsamlingen, noe som vil skje tidlig neste uke.

(NTB)