Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Letta kjemper tung kamp i Italia

Enrico Letta kjemper for sitt politiske liv i Italia. Starten på slutten av en kort statsministerkarriere kan komme allerede torsdag.

UTFORDRES:Italias statsminister, Enrico Letta, under et pressemøte i statsministerboligen, Palazzo Chigi. Han sto imot et angrep fra Silvio Berlusconi og påførte ham et ydmykende nederlag. Men nå utfordres han i egne rekker i Demokratisk Parti. Foto: REUTERS / Scanpix / Remo Casilli
UTFORDRES:Italias statsminister, Enrico Letta, under et pressemøte i statsministerboligen, Palazzo Chigi. Han sto imot et angrep fra Silvio Berlusconi og påførte ham et ydmykende nederlag. Men nå utfordres han i egne rekker i Demokratisk Parti. Foto: REUTERS / Scanpix / Remo Casilli Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Torsdag ettermiddag møtes lederkomiteen i regjeringspartiet Demokratisk Parti (PD). Den skal bestemme om Letta fortsatt har partiets støtte, under ti måneder etter at han ble statsminister.

Lederstriden har ulmet helt siden den ambisiøse og karismatiske Matteo Renzi ble valgt til ny partileder i PD med stort flertall i desember. De siste dagene har maktkampen tilspisset seg, og Letta kan være på vei ut av regjeringskontorene allerede til helga.

- Det er klart for den siste konfrontasjonen. Kampen mellom Enrico Letta og Matteo Renzi går inn i siste runde, skriver kommentatoren Claudio Tito i avisa La Repubblica før Renzi tar ordet på partiledermøtet torsdag.

Gir seg ikke Letta har ikke vist vilje til å gi seg uten kamp. I stedet har han kunngjort en ny plan for hvordan han vil få den italienske økonomien på fote igjen.

- Man trekker seg ikke på grunnlag av rykter, sa Letta etter et møte med Renzi onsdag.

- Folk må uttrykke seg tydelig. Spesielt om de ønsker å ta plassen min, sa han og erklærte seg stolt over hva han har fått til så langt som statsminister i et presset Italia.

Men det krevde mye bare å få Lettas regjering på plass etter et jevnt og komplisert valg i fjor. Etter det krafttaket mener kritikerne at statsministeren ikke har hatt energi og evne til å ta skikkelig tak i jobb nummer én i Italia: økonomien.

Det er kritikk også Renzi har fremmet i eurosonens tredje største økonomi.

Ungdomsledigheten i landet ligger på hele 40 prosent. Og Italias offentlige gjeld er på over 16 600 milliarder kroner og utgjør over 130 prosent av brutto nasjonalprodukt.

Kompromissbygger 47 år gamle Letta beskrives som en kompromissbygger og en flink og utholdende forhandler. Han er blitt direkte utfordret før, da tidligere statsminister Silvio Berlusconi kunngjorde at han trakk sin støtte til koalisjonen. Den gang klarte Letta å overbevise nok av Berlusconis meningsfeller til at regjeringen overlevde.

Politisk usikkerhet og ustabilitet hjelper imidlertid ikke på beslutningsdyktigheten. De som nå roper på endring igjen i Italia, håper Renzi skal bli lederen med nok kraft til å gjennomføre nødvendige, men vanskelige reformer.

Utskiftninger 39 år gamle Renzi blir i så fall Italias fjerde statsminister på fire år, men det største problemet hans er at han blir den tredje statministeren i rekka som ikke har gått til valg. Firenze-ordføreren sitter ikke engang i Parlamentet.

Han kommer til å bli svært sårbar for anklager om demokratisk underskudd.

- Dette er en veldig farlig operasjon fra Renzi, både for landet og ham sjøl, sier Giovanni Toti, som var rådgiver for tidligere statsminister Berlusconi, til nyhetsbyrået Reuters.

- Han skulle være outsideren som skulle fornye PD. Så snart han nå kommer nærmere makta, oppfører han seg akkurat som alle de andre, mener han.

(NTB)

Hele Norges coronakart