Lette desperat etter familien. I kveld kom den tragiske beskjeden

Britiske Ben Nicholson gikk gatelangs i Sri Lankas hovedstad på jakt etter svar om hva som skjedde med familien hans. Etter 36 timer kom den grusomme meldingen.

MISTET HELE FAMILIEN: Ben Nicholson (til høyre) bekrefter at kona Anita (42) og parets to barn Alex (14) og Annabel (11) ble drept i angrepet mot hotellet de bodde på. Foto: Handout fra familien
MISTET HELE FAMILIEN: Ben Nicholson (til høyre) bekrefter at kona Anita (42) og parets to barn Alex (14) og Annabel (11) ble drept i angrepet mot hotellet de bodde på. Foto: Handout fra familienVis mer

Den britiske advokaten Ben Nicholson bekrefter i en hjerteskjærende uttalelse mandag kveld at hans «fantastiske kone» og to «utrolige barn» er blant de drepte etter angrepet mot hotellet Shangri-la i Colombo på Sri Lanka søndag.

Storbritannias høykommissær til Sri Lanka, James Dauris, har bekreftet at åtte britiske statsborgere er blant de 290 drepte etter flere koordinerte selvmordsangrep på Sri Lanka i går, 1. påskedag.

Det siste døgnet har en rekke britiske medier skrevet at det var fryktet at 42 år gamle Anita Nicholson og hennes to barn Alex (14) og Annabel (11) var blant de drepte. Mandag kveld kom Ben Nicholson med den tragiske beskjeden, gjengitt i en uttalelse fra det britiske utenriksdepartementet:

«Etter flere meldinger i mediene de siste 36 timene, ønsker jeg og min familie å bekrefte at min kona Anita, vår sønn Alex (14) og vår datter Annabel (11) ble drept i bombeangrepet mot restauranten på Shangri-La Hotel i Colombo søndag morgen mens vi satt ved bordet vårt. Alle tre døde momentant og uten smerter eller lidelse», heter det i uttalelsen fra Nicholson.

Lette desperat

Anita, Alex og Annabel Nicholson befant seg alle i restauranten i andre etasje i luksushotellet da to selvmordsbombere kom inn og detonerte bombene de hadde på seg.

Den britiske avisa The Telegraph viser til uttalelser fra ansatte ved et av sykehusene i Colombo, som beskrev de grufulle minuttene etter eksplosjonen. Flere skal ha observert Ben Nicholson som søkte desperat ved byens sykehus og i gatene etter familien.

- Jeg så ham tildekket av blod. han gikk opp og ned gata her, sier Pushpa Zoysa, leder av nødinnsatsen ved det nasjonale sykehuset i Colombo, ifølge avisa.

- Han spurte bare etter familiemedlemmene sine, fortsetter Zoysa.

Nicholson skriver selv at han er dypt opprørt over det som har skjedd.

«Jeg er dypt opprørt over tapet av min kone og mine barn. Anita var en fantastisk og perfekt kone og en strålende, kjærlig og inspirerende mor til våre to fantastiske barn.»

«Ferien vi nettopp hadde står igjen som et bevis på Anitas glede over reiser og hennes evne til å gi et rikt og fargerikt liv til vår familie, og spesielt våre barn.»

«Alex og Annabel var de mest fantastiske, intelligente, talentfulle og omtenksomme barna, og jeg og Anita var utrolig stolte av dem begge. Vi så fram til å se dem gå inn i voksenlivet.»

«De delte sammen med sin mor den uvurderlige evnen til å lyse opp hvert rom de kom inn i, og til å bringe glede inn i livene til alle de kom i kontakt med».

På ferie

Nicholson fortsetter med å takke de ansatte ved sentralsykehuset i Colombo, Storbritannias høykommissær til Sri Lanka, reiseselskapet Adhvan Tours og alle Srilankere han har møtt i Colombo i etterkant av katastrofen.

«Anita, Alex og Annabel etterlater seg en stor familie, og mange nære og kjære venner som nå sørger dette tragiske tapet. Vi kommer alle til å savne dem», skriver han.

Familien bodde ifølge Sky News i Singapore, hvor Anita Nicholson jobbet som rådgiver for gruvebedriften Anglo American.

- Våre tanker er med Anita og Bens familier, kolleger og venner. Vi ber om at dere respekterer deres privatliv i denne krevende tiden, heter det i en uttalelse fra selskapet.

SLIK ER DET PÅ SRI LANKA NÅ: 290 mennesker er drept etter flere terrorangrep på Sri Lanka. Dagbladets reporter Ralf Lofstad forklarer hvorfor myndighetene nå har innført portforbud i storbyen Colombo. Video: John Terje Pedersen og Emilie Rydning Vis mer

Et land i sjokk

Sri Lanka er i sjokk etter de koordinerte angrepene, som var rettet mot tre kirker og tre luksushoteller i hovedstaden Colombo. Til sammen 24 personer er pågrepet etter terrorangrepene, men ingen har påtatt seg ansvar for angrepet. Politiet har heller ikke konkludert med hvem de mener står bak, men mistenker at den islamistiske gruppa National Thowheeth Jama'ath er ansvarlig.

De fleste som mistet livet er antatt å ha vært srilankiske statsborgere, men landets myndigheter har bekreftet at flere titalls drepte er utlendinger. Blant dem er danske, britiske, indiske, portugisiske og kinesiske statsborgere.

Norske myndigheter hadde mandag ettermiddag ikke fått noen tegn på at norske borgere er drept eller skadd i angrepene, opplyser Utenriksdepartementet til NTB.

Srilankiske myndigheter har så langt vært forsiktige med å gå ut med informasjon om de drepte og skadde i angrepet. De har også begrenset tilgangen på enkelte sosiale medieplattformer i et forsøk på å begrense spredning av feilinformasjon.

EKSPLOSJON: En video viser en minivan eksplodere ved St Anthony's Shrine i Sri Lanka mandag. Video: AP Vis mer