Lette etter hasj - fant bombe

Nabohus og en barnehage måtte evakueres da militære sprengstoffeksperter ble sendt inn i et bokollektiv i København mandag, under en politiaksjon mot en stor hasjliga.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Politiet fant et lager av kjemikalier som kan brukes til framstilling av eksplosiver. I tillegg fant politiet en klargjort bombe. Den manglet bare utløsermekanisme og selve sprengstoffet.

Bombeekspertene ble tilkalt da politiet under husundersøkelsen fant noe som lignet «timere»; elektriske kretsløp som kan brukes som tidsinnstilt utløsermekanisme i bomber. De fant også kjemikalier på samme sted.

Ni arrestert

Ni personer ble arrestert under aksjonen som dansk politi foretok i morgentimene mandag mot 14 forskjellige adresser i København og på Frederiksberg. Politiet fant også et par kilo hasj og store pengebeløp.

Det er ikke første gang politiet finner ulovlige gjenstander i bokollektivet i Baldersgade. Etter angrepet på sosialdemokratenes partihovedkvarter i København i mai 2000, undersøkte politiet bygningen og fant brannbomber, røykbomber og kjemikalier til nye sprengemner.

Angrepet mot sosialdemokratenes kontor skjedde etter at politikerne innførte forbud mot maskering under demonstrasjoner. Over hundre ungdommer kastet stein og andre gjenstander mot bygningen.

Hasjklubb

Aksjonen mandag var i utgangspunktet en razzia mot «De brune bud». Ifølge dansk politi har de drevet en omfattende budtjeneste med levering av hasj til brukere i hele København.

Ifølge dansk politi står danske autonome (tilsvarende norske blitzere) bak den nokså spesielle budsentralen. Kriminalinspektør Ole Wagner regner med flere pågripelser.

København-politiet mener å ha avslørt en hasjklubb, der budtjenesten har vært den mest omfattende aktiviteten. Kontakten mellom budsentralen og kundene skjedde via mobiltelefon, som regel i form av tekstmeldinger. Vel en time senere har kundene fått levert hasjen de har bestilt hjemme på døra, opplyser kriminalinspektør Ole Wagner.

EU-aksjoner

- Dette tyder på at de autonome er ute etter å skaffe penger i stor fart, sier han.

Dansk politi mener at «De brune bud» har tjent minst 1,5 millioner kroner på den organiserte hasjomsetningen. Politiet skal nå undersøke om en del av overskuddet har gått til planlegging av aksjoner i forbindelse med det kommende danske EU-formannskapet.

Ifølge opplysninger som nyhetsbyrået Ritzau sitter på, er en del av de arresterte i hasjsaken kjent av politiet fra bataljene under EU-toppmøtet i Göteborg i fjor.

(NTB)