Lette etter «mistenkte» katolikker i offentlige registre - registrerte islandske Nanna

Nanna Maria Cortes (40) har ingen tilknytning til Den katolske kirke - bortsett fra at hun i nesten to år har vært registrert som medlem.

MISTENKT FOR Å VÆRE KATOLIKK: I en e-post Dagbladet har fått tilgang til, skriver en ansatt i en katolsk menighet i Norge: «Vi i den katolske kirken har tilgang til ulike statlige databaser. Vi prøver bl.a. å finne våre medlemmer på denne måten. Når vi ha en "mistanke" om at noen kan være katolikk f.eks. på grunn av navn, så bruker vi adressen til denne personen og sender over informasjon». Biskop Bernt Eidsvig har overfor Dagbladet innrømmet at kirka har tatt noen snarveier med hensyn til å registrere utlendinger som medlemmer. Foto: Håkon Eikesdal / Dagbladet
MISTENKT FOR Å VÆRE KATOLIKK: I en e-post Dagbladet har fått tilgang til, skriver en ansatt i en katolsk menighet i Norge: «Vi i den katolske kirken har tilgang til ulike statlige databaser. Vi prøver bl.a. å finne våre medlemmer på denne måten. Når vi ha en "mistanke" om at noen kan være katolikk f.eks. på grunn av navn, så bruker vi adressen til denne personen og sender over informasjon». Biskop Bernt Eidsvig har overfor Dagbladet innrømmet at kirka har tatt noen snarveier med hensyn til å registrere utlendinger som medlemmer. Foto: Håkon Eikesdal / Dagbladet Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

(Dagbladet): Nanna Maria Cortes (43) er islandsk og jobber som sanger i Den norske Opera & Ballett i Oslo. Hun har absolutt ingen tilknytning til Den romersk-katolske kirke.

Likevel har hun - helt mot sin vilje og viten - havnet i medlemsregisteret til Den katolske kirke i Norge.   

- Ingen har spurt meg. De har fått tak i personnummeret mitt og registret meg, angivelig fordi jeg har et katolsk-klingende navn. Jeg syns det er skammelig, sier Cortes til Dagbladet.

LES OGSÅ: Må slette falske medlemmer. Lette i offentlige registre En e-post Dagbladet har fått tilgang til, bekrefter at Den katolske kirke har lett etter katolske navn i offentlige registre.

«Vi i den katolske kirken har tilgang til ulike statlige databaser. Vi prøver bl.a. å finne våre medlemmer på denne måten. Når vi ha en "mistanke" om at noen kan være katolikk f.eks. på grunn av navn, så bruker vi adressen til denne personen og sender over informasjon», heter det i e-posten, som er sendt i september i år til Irena Jakopanec (40), en annen «ufrivillig katolikk».

I en annen e-post fra november heter det: «Vi prøver å finne katolikkene og har i det siste forandret rutinene på dette. Vi bruker de listene tilgjengelig på nettet som telefonkataloger. Noen få personer i den katolske kirke har tilgang til Folkeregister for å finne riktig adresse når noen er flyttet».

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer