Lette etter «mistenkte» katolikker i offentlige registre - registrerte islandske Nanna

Nanna Maria Cortes (40) har ingen tilknytning til Den katolske kirke - bortsett fra at hun i nesten to år har vært registrert som medlem.

MISTENKT FOR Å VÆRE KATOLIKK: I en e-post Dagbladet har fått tilgang til, skriver en ansatt i en katolsk menighet i Norge: «Vi i den katolske kirken har tilgang til ulike statlige databaser. Vi prøver bl.a. å finne våre medlemmer på denne måten. Når vi ha en "mistanke" om at noen kan være katolikk f.eks. på grunn av navn, så bruker vi adressen til denne personen og sender over informasjon». Biskop Bernt Eidsvig har overfor Dagbladet innrømmet at kirka har tatt noen snarveier med hensyn til å registrere utlendinger som medlemmer. Foto: Håkon Eikesdal / Dagbladet
MISTENKT FOR Å VÆRE KATOLIKK: I en e-post Dagbladet har fått tilgang til, skriver en ansatt i en katolsk menighet i Norge: «Vi i den katolske kirken har tilgang til ulike statlige databaser. Vi prøver bl.a. å finne våre medlemmer på denne måten. Når vi ha en "mistanke" om at noen kan være katolikk f.eks. på grunn av navn, så bruker vi adressen til denne personen og sender over informasjon». Biskop Bernt Eidsvig har overfor Dagbladet innrømmet at kirka har tatt noen snarveier med hensyn til å registrere utlendinger som medlemmer. Foto: Håkon Eikesdal / Dagbladet Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

(Dagbladet): Nanna Maria Cortes (43) er islandsk og jobber som sanger i Den norske Opera & Ballett i Oslo. Hun har absolutt ingen tilknytning til Den romersk-katolske kirke.

Likevel har hun - helt mot sin vilje og viten - havnet i medlemsregisteret til Den katolske kirke i Norge.   

- Ingen har spurt meg. De har fått tak i personnummeret mitt og registret meg, angivelig fordi jeg har et katolsk-klingende navn. Jeg syns det er skammelig, sier Cortes til Dagbladet.

LES OGSÅ: Må slette falske medlemmer.

Lette i offentlige registre En e-post Dagbladet har fått tilgang til, bekrefter at Den katolske kirke har lett etter katolske navn i offentlige registre.

«Vi i den katolske kirken har tilgang til ulike statlige databaser. Vi prøver bl.a. å finne våre medlemmer på denne måten. Når vi ha en "mistanke" om at noen kan være katolikk f.eks. på grunn av navn, så bruker vi adressen til denne personen og sender over informasjon», heter det i e-posten, som er sendt i september i år til Irena Jakopanec (40), en annen «ufrivillig katolikk».

I en annen e-post fra november heter det: «Vi prøver å finne katolikkene og har i det siste forandret rutinene på dette. Vi bruker de listene tilgjengelig på nettet som telefonkataloger. Noen få personer i den katolske kirke har tilgang til Folkeregister for å finne riktig adresse når noen er flyttet».

Samtlige registrerte norske trossamfunn har tilgang til søk i det sentrale folkeregisteret, opplyser Skatteetaten til Dagbladet.

- Noen har åpenbart misbrukt sin tilgang til Folkeregisteret. Jeg har aldri blitt døpt. Foreldrene mine sa at jeg kunne bestemme selv om jeg ville døpes, og jeg bestemte meg for å bli ateist da jeg var 12-13 år. Det har ikke forandret seg siden, sier Jakopanec til Dagbladet.
   
- Bedrageri Jakopance har innvandret fra Slovenia, er utdannet lege og jobber nå som forsker i Oslo. Som innvandrer fra det tidligere Jugoslavia, der religion har nørt opp under blodige kriger, opplever hun feilregistreringen som en alvorlig krenkelse, forklarer hun.

Cortes sier til Dagbladet at hun er opprørt over at kirka har brukt hennes personnummmer til å få offentlige tilskudd:

- Når man vet at trossamfunn får offentlig støtte per medlem, kan man vel ikke kalle dette noe annet enn bedrageri.

UFRIVILLIG KATOLIKK:  Irena Jakopanec (40) har innvandret til Norge fra Slovenia, er utdannet lege og jobber nå som forsker i Oslo. Hun har også havnet i den katolske kirkas medlemsregister, uten viten og vilje. Foto: Privat
UFRIVILLIG KATOLIKK: Irena Jakopanec (40) har innvandret til Norge fra Slovenia, er utdannet lege og jobber nå som forsker i Oslo. Hun har også havnet i den katolske kirkas medlemsregister, uten viten og vilje. Foto: Privat Vis mer

Cortes og Jakopanec er ikke de eneste «ufrivllige katolikkene» som mener å ha bli hanket inn av kirka - utelukkende basert på navnene sine. Flere har tatt kontakt med Dagbladet, men ikke alle vil stå fram med fullt navn.  

- Ironisk Marija Cabuskina gjør imidlertid gjerne det. Den 28 år gamle studenten har innvandret til Norge fra Lativa, er ateist og har aldri blitt døpt i en katolsk kirke - likevel har Den katolske kirke i Norge ført henne opp i medlemsregisteret.

- Mitt eksempel viser at Den katolske kirke ikke bare «tvangsinnmelder» folk med katolsk bakgrunn eller fra tradisjonelt katolske land. Jeg kommer nemlig fra luterske Latvia og har aldri vært døpt i en katolsk kirke, sier Cabuskina til Dagbladet.

- Det som er litt ironisk er at de tilsynelatende ikke kan forskjellen på latvisk og litauisk, legger hun til.

Cabuskina ble opprørt da hun fant ut at hun uten vilje og viten har vært medlem av den katolske kirka i Norge.

- Jeg håper at Den katolske kirke blir anmeldt og får sin straff. Dette er jo hårreisende, jeg kan fortsatt kjenne det på kroppen, sier hun.

-Unnskyld - Fra min side er det ikke annet å si enn at avvik fra opprinnelig praksis (dåp, skriftlig eller elektronisk innmeldelse) dessverre har funnet sted. Rutinene er innskjerpet i henhold til Fylkesmannens presisering og vedtak, skriver biskop Bernt I. Eidsvig i en e-post til Dagbladet.

Den katolske kirkes overhode i Norge legger seg flat.

- De tre kvinnene og andre feilregistrerte, ber jeg om unnskyldning, og forsikrer om at ingen anstrengelse vil bli spart for å bringe registeret i orden, skriver biskopen.

Eidsvig har tidligere innrømmet overfor Dagbladet at Oslo katolske bispedømme (OKB) siden 2010 «tok i bruk noen snarveier» for å få medlemsregistrert alle de tror er katolikker i Norge.

UFRIVILLIG KATOLIKK: Islandske Nanna Maria Cortes har vært medlem av Den katolske kirke fra 14.01.2013 til 03.11.2014. Det skjedde helt uten hennes viten og samtykke. Foto: Privat
UFRIVILLIG KATOLIKK: Islandske Nanna Maria Cortes har vært medlem av Den katolske kirke fra 14.01.2013 til 03.11.2014. Det skjedde helt uten hennes viten og samtykke. Foto: Privat Vis mer

Etter at Dagbladet i oktober avdekket at Oslo katolske bispedømme (OKB) over år har medlemssregistrert intetanende personer de har antatt at er katolikker, har Fylkesmannen i Oslo og Akershus åpnet tilsynssak.

LES OGSÅ: Ble katolikk mot sin vilje (krever abonnement)

I går omtalte Dagbladet et ferskt vedtak fra Fylkesmannen der kirka pålegges å gå opp medlemskapet til alle medlemmer registrert mellom 2010 og 2014 - og slette alle som er registrert uten at de selv var klar over det.

FØLG SAKEN

Medlemsrotet

  • • Dagbladet har gjennom en rekke artikler omtalt medlemsrot i Den katolske kirke i Norge.
  • • Kirka har hatt en betydelig medlemsvekst siden 2005, grunnet arbeidsinnvandring fra katolske land, fra omlag 41 500 medlemmer i 2006 til over 140 000 i 2014.
  • • Tusenvis, kanskje titusenvis kan imidlertid ha blitt registret som medlemmer uten av de selv har vært klar over det.
  • • Kirka får, som de fleste andre tros-og livssynssamfunn i Norge, offentlig tilskudd per medlem. I 2015 er samlet tilskudd beregnet til 130 millioner kroner.
  • • Fylkesmannen i Oslo og Akershus har nå pålagt kirka kartlegging av omfanget, og opprydding i medlemsregisteret. Tilbakebetaling av tilskudd kan bli vurdert.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer