Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Lette etter spor i narko-sak - fant dødt foster i en fryser i Alta

Politiet sjokkert over funnet de gjorde i leiligheten.

SJOKKERT: Politiinspektør Morten Daae i Vest-Finnmark politidistrikt sier at politiet ikke har mistanke om at det lå noe kriminelt bak funnet.  Foto: Jacques Hvistendahl Dagbladet
SJOKKERT: Politiinspektør Morten Daae i Vest-Finnmark politidistrikt sier at politiet ikke har mistanke om at det lå noe kriminelt bak funnet. Foto: Jacques Hvistendahl Dagbladet Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

For mange politibetjenter er narkotikasaker dagligdags, men for politiet i Alta tok etterforskningen en helt uventet vending under ransaking av en leilighet i begynnelsen av juni, skriver Nordlys.

I fryseren i leiligheten lå det et dødt foster.

- Det er ikke ofte vi kommer over sånt. Det er vel egentlig en tragedie og vi har ikke mistanke om noe kriminelt så langt, sier politiinspektør Morten Daae i Vestfinnmark politidistrikt til Nordlys.

Han forteller at politiet egentlig etterforsket spor i en narkotikasak da de kom over funnet i fryseren. — Det var helt tilfeldig at vi kom over det, sier Daae.
Narko-pågrepet Det var politiet i Alta som gjorde det uvanlige funnet. Fungerende lensmann Svein-Tore Nilsen i Alta sier til Nordlys at en mann og en kvinne allerede var pågrepet da de gjorde det uventede funnet.

- De var pågrepet i forbindelse med noe annet. Da kom oppdagelsen av fosteret for en dag, sier Nilsen, og legger til at funnet var helt tilfeldig.

- Det var en helt tilfeldig oppdagelse som ble gjort under en ransakelse i forbindelse med narkotikaaksjon, sier Nilsen.
Venter på svar fra obduksjon Fungerende etterforskningsleder Ole Kristian Heimstad forteller at saken er ferdig etterforsket og nå er sendt over til påtalemyndigheten i Hammerfest for vurdering. Politiet venter også på en endelig obduksjonsrapport.

- Den foreløpige obduksjonsrapporten viser ikke tegn til at barnet var levende født og deretter drept, sier Heimstad.

Han understreker at de ikke har fått det endelige svaret fra patologene, men at det høyst sannsynlig var et ikke levedyktig foster.

- Hvis man ender opp med at det var et dødfødt foster, er det et spørsmål om det som skjedde etterpå medfører straffeansvar, opplyser Heimstad. - Svært uvanlig Psykolog og spesialist på traumer, Atle Dyregrov ved Senter for Krisepsykologi i Bergen, sier saken er svært spesiell.

- Kan det å fryse ned sitt dødfødte foster være en naturlig reaksjon i en traumatisk situasjon?

- Det er ikke en naturlig reaksjon. Det er høyst unaturlig og meget uvanlig, sier Dyregrov.

Han legger til at mødre kan bli redde i en slik situasjon.

- Noen ganger har det vært unge mødre som har skjult graviditeten og også forsøkt å skjule barnet når det har kommet ut, men å fryse det ned er en uvanlig reaksjon, sier Atle Dyregrov til Nordlys.

Den erfarne rettsmedisineren Torleiv Ole Rognum, som blant annet har hatt ansvaret for å fastslå dødsårsaken til ofrene i 22. juli-rettssaken, sier til Nordlys at det er rettsmedisinerens oppgave å finne ut om det var en dødfødsel, eller om politiet har med en drapssak å gjøre.

Han forteller at de fortsatt baserer seg på velprøvde metoder fra 1600-tallet:

- Hvis lungene flyter i vann, har barnet pustet etter fødsel. Den metoden brukes enda, selv om det gjøres litt grundigere nå, sier Rognum til Nordlys.

Rettsmedisinerne tar også høyde for forråtnelse og gassdannelser som kan ha oppstått etter dødstidspunktet. Han sier det er vanskelig å finne svaret hvis det går lang tid før obduksjonen.

- Hvis det har gått flere dager mellom fødsel og funnet av barnet, kan det være vanskelig å finne ut om barnet har levd, sier han.

Professoren i rettsmedisin ved Folkehelseinstituttet understreker at han uttaler seg på generelt grunnlag, og sier det i nyere tid er sjeldent, men ikke unikt, at det konkluderes med at nyfødte er blitt drept.

- Vi har nok én til to episoder i året i Norge. De tilfellene jeg kjenner til har vært relatert til psykiatri, sier Rognum. Han påpeker at Norge har en mildere straffelovgivning enn mange land i saker der mor blir dømt for drap på sitt nyfødte barn. Strafferammen er fra 1 til 8 år fengsel.

- SVÆRT SPESIELL SAK: Psykolog og ekspert på traumer Atle Dyregrov sier at det er en svært spesiell sak. Foto: Privat
- SVÆRT SPESIELL SAK: Psykolog og ekspert på traumer Atle Dyregrov sier at det er en svært spesiell sak. Foto: Privat Vis mer
Utforsk andre nettsteder fra Aller Media