Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Lettelse etter rolig pilegrimsreise

Lettelsen var stor da mer enn 2,5 millioner muslimer i dag nærmet seg avslutningen på en fredelig pilegrimsferd til Mekka.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Et massivt sikkerhetsoppbud ble satt inn for å hindre uro og ulykker under årets pilegrimsferd, som skal være den største i historien. Opptil en halv million flere pilegrimer enn i fjor deltok.

I 2004 ble 251 mennesker trampet til døde under høytiden haj. Da oppsto det panikk i en tettpakket folkemengde i Mena, like utenfor Mekka.

Før årets pilegrimsferd var det i tillegg fryktet terroranslag fra al-Qaida, som har stått bak en rekke angrep i Saudi-Arabia de siste årene.

Myndighetene i landet iverksatte derfor de strengeste sikkerhetstiltakene noensinne. Rundt 50.000 politimenn og soldater ble satt i beredskap. I tillegg fulgte 7.000 spesialagenter med på tilstrømningen av mennesker, og det ble satt opp en rekke overvåkingskameraer.

Det er dessuten brukt oppunder 200 millioner kroner på å modernisere og gjøre de hellige stedene sikrere for de tilreisende.

- Dette har vært mitt store ønske i flere år. Jeg er glad og lettet, sa tyrkiske Mehmet Cevik etter å ha avsluttet sin pilegrimsreise med familien.

- Alt har vært fantastisk. Takk Gud for vår sikkerhet, sa den saudiarabiske pilegrimen Hussein Ahmed.

Bare uventet og kraftig nedbør i dag førte til dramatikk under årets haj. Noen pilegrimer måtte reddes med helikopter fra en fjelltopp i Mena, etter at regnværet gjorde det umulig for dem å komme seg trygt ned igjen.

Store dammer tvang også de troende til å unngå deler av området ved den store moskeen i Mekka. Vannstand i ankelhøyde skapte i tillegg kaos i trafikken inn til byen.

Den årlige pilegrimsferden regnes som en av Islams fem pilarer, og alle muslimer i verden forventes å besøke Mekka minst en gang i livet.

 (©NTB)

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media