Lettelse i barnehagen

Hjelmeland barnehage fikk i ettermiddag meldingen om at gisseltakeren er dømt til seks års fengsel. - På sin plass, sier Helga Hope som åpnet døren for ham den 15. mai.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

39-åringen anket den strenge dommen på stedet. Dommeren fant ingen formildende omstendigheter, og idømte samme straff som aktor ba om. I tillegg må gisseltakeren betale til sammen 360.000 kroner i oppreising til de ansatte i barnehagen.

- Det blir feil å si at vi er glad. Vi synes dommen var på sin plass. Vi hadde forventet såpass, sier avdelingsleder Helga Hope ved Hjelmeland barnehage.

Barnehagen hadde åpent som vanlig i dag, og dommen leste de på tekst-tv.

- Nå skal vi prøve å legge denne saken bak oss, sier Hope til Dagbladet.no.

- Hva synes dere om at han anker dommen?

- Det får vi ta som det kommer.

Ingen ble skadd

Det var Hope som åpnet døra da den desperate 39-åringen kom til barnehagen i Ryfylke 15. mai. 25 barn og ti voksne ble tatt som gisler, og mannen truet med å sprenge barnehagen.

Hope var en personlig venn av 39-åringen og ekskona hans, og hun var blant de siste som forlot barnehagen etter det lange dramaet.

Årsaken til gisselaksjonen, var at mannen ønsket samværsrett med barna sine. Gisseltakeren overga seg til politiet uten dramatikk klokka 22.12. Da hadde dramaet i barnehagen i Rogaland vart i nærmere 12 timer. Verken barna eller de voksne i barnehagen kom fysisk til skade i gisseldramaet.

Aktor hevdet at det ikke finnes noen formildende omstendigheter da han ba om seks års fengsel. Dommeren tok i dag aktors påstand til følge.

Barna får ingenting

Ryfylke herredsrett finner ingen formildende omstendigheter ved gisseltakingen. Den har 'åpenbart vært godt planlagt idet tiltalte hadde brakt med seg alt han trengte for å kunne gjennomføre sitt formål'. Videre heter det i dommen at gisseltakingen rammet en rekke uskyldige kvinner, barn og deres foreldre.

De to ansatte som var igjen til slutt, skal få 60.000 kroner i erstatning. De åtte øvrige ansatte må han betale 30.000 kroner hver. Barna som var gisler i barnehagen får ikke økonomisk erstatning fordi retten mente det ikke var bevist hvem av barna som var påført skader.

39-åringen ble også dømt for voldtekt og trusler mot sin tidligere kone, og han må betale henne 75.000 kroner i oppreising.

- Min klient er helt uforståelig til at retten ikke har hørt hva han har sagt, sier 39-åringens forsvarer, høyesterettsadvokat Tor Erling Staff, til NTB.

I RETTEN: Tiltalte, som nå er dømt til seks års fengsel, sammen med advokat Tor Erling Staff tidligere i rettsaken.