Lettelse og tristhet etter oppklaring av skolevoldtekt

Mindreårig gutt tilsto grovt overgrep mot åtteåring i dag.

VANSKELIG SITUASJON: Morten Strandskogen, leder for foreldrenes arbeidsutvalg (FAU) ved Skøyen skole, er glad for at frykten og usikkerheten rundt voldtektssaken nå kan slippe taket og skolen komme i normalt gjenge igjen. Samtidig føler han med den mindreårige overgriperens familie. Her foran skolen i går sammen med Trine Melgård, kommunikasjonssjef for utdanningsetaten i Oslo kommune, som tilbrakte hele dagen på skolen for å hjelpe til med å takle medietrykket. Foto: TORBJØRN BERG/DAGBLADET
VANSKELIG SITUASJON: Morten Strandskogen, leder for foreldrenes arbeidsutvalg (FAU) ved Skøyen skole, er glad for at frykten og usikkerheten rundt voldtektssaken nå kan slippe taket og skolen komme i normalt gjenge igjen. Samtidig føler han med den mindreårige overgriperens familie. Her foran skolen i går sammen med Trine Melgård, kommunikasjonssjef for utdanningsetaten i Oslo kommune, som tilbrakte hele dagen på skolen for å hjelpe til med å takle medietrykket. Foto: TORBJØRN BERG/DAGBLADETVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

||| (Dagbladet): Foreldre og ledelsen ved Skøyen skole er glade for at politiet har oppklart voldtekten av en åtteårig gutt på skolens område tirsdag. Samtidig er de også bekymret og triste.

- Vi er lettet over at situasjonen har løst seg - men samtidig er enda en familie til en mindreårig rammet, sier Anne Helga Jarnholt, rektor ved skolen, til Dagbladet.

Oppklart Oslo-politiet opplyste i dag på en pressekonferanse at de har innbrakt en mindreårig gutt for det de karakteriserer som «et svært alvorlig seksuelt overgrep». Gutten ble avhørt i formiddag og har innrømmet overgrepet. Dermed anser politiet saken som oppklart.

Åtteåringen var på skolefritidsordningen og spilte fotball da han skal ha blitt lurt med bak noen brakker ved banen og misbrukt. Etter legeundersøkelse gikk voldtektsalarmen.

Skolen iverksatte straks en rekke tiltak, som å råde foreldrene til ikke å la barna gå på skoleveien alene, doble antall inspektører på skoleområdet og gjøre den pedagogisk-psykologiske tjenesten (PP-tjenesten) tilgjengelig for alle som måtte trenge å snakke ut. I tillegg hadde lærerne samtaler med klassene.

- PP-tjenesten vil være til stede også i tida framover; mange barn kan få en reaksjon på det som er skjedd, ikke minst med tanke på at det viser seg at også overgriperen er en mindreårig, sier rektor Jarnholt.

Frykt og usikkerhet Morten Strandskogen, leder for foreldrenes arbeidsutvalg (FAU) ved skolen, har selv en 7.-klassing. Han deler rektorens oppfatning.

- Jeg er lettet over at det har blitt en rask avklaring. Nå slipper vi all frykten og usikkerheten rundt hvem og hvordan, og kan komme i gjenge igjen, sier han til Dagbladet.

- Samtidig er det trist fordi vi nå har to familier med mindreårige som er rammet, understreker FAU-lederen.

Han roser Oslo-politiet for den raske avklaringen.

ÅSTEDET: Det åtteårige voldtektsofferet spilte fotball på denne banen da han ble lurt med bak brakkene på bildet og grovt misbrukt. MMS-foto: ALEXANDRA BEVERFJORD/DAGBLADET
ÅSTEDET: Det åtteårige voldtektsofferet spilte fotball på denne banen da han ble lurt med bak brakkene på bildet og grovt misbrukt. MMS-foto: ALEXANDRA BEVERFJORD/DAGBLADET Vis mer

- Jeg er veldig imponert og overrasket over at det gikk såpass kort tid å få saken oppklart. De har åpenbart satt store ressurser inn på saken, sier Strandskogen, som også er godt fornøyd med skolens beredskapstiltak.

- Det har vært over all forventning. De har vist seg som veldig engasjerte og har vært veldig flinke til å gi informasjon, sier han.

Hos barnevernet Den mindreårige gutten som har innrømmet overgrepet mot åtteåringen, ble i dag overlatt fra politiet til barnevernet og Barnehuset i Oslo; han er under den kriminelle lavalder på 15 år og dermed for ung til å kunne straffeforfølges.

- Begge de to berørte familiene får nå oppfølging av barnevernet, opplyste politiinspektør Hanne Kristin Rohde, leder for volds- og sedelighetsavsnittet ved Oslo politidistrikt.

På dagens pressekonferanse orienterte hun også om jakten på det politiet tror er en og samme mann som har befølt en rekke skolejenter i Oslo og Bærum. De ser imidlertid ingen forbindelse mellom denne saken og voldtektssaken på Skøyen.

FÅR ROS: Oslo-politiets volds- og sedelighetsavsnitt får gode skussmål for å ha satt store ressurser inn i etterforskningen og dermed oppklart overgrepssaken svært raskt. Her avsnittets leder Hanne Kristin Rohde, som orienterte pressen om oppklaringen av saken tidligere i dag. MMS-foto: RALF LOFSTAD/DAGBLADET
FÅR ROS: Oslo-politiets volds- og sedelighetsavsnitt får gode skussmål for å ha satt store ressurser inn i etterforskningen og dermed oppklart overgrepssaken svært raskt. Her avsnittets leder Hanne Kristin Rohde, som orienterte pressen om oppklaringen av saken tidligere i dag. MMS-foto: RALF LOFSTAD/DAGBLADET Vis mer