Letter Endeavour på rumpa nå?

Kom seg opp på sjette forsøk. Truffet av flere gjenstander på vei opp.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): SISTE: Tv-overføringa viser at Endeavour ble truffet av flere gjenstander på vei opp. Ytterligere detaljer om eventuelle skader er ikke klart, men det er på ingen måte uvanlig at små biter med is eller isoleringsskum under oppskyting.

En av de største farene er at de skjøre og sprø flisene på varmeskjoldet er skadd. Disse er livsviktige når ferja skal reentre jordatmosfæren etter endt oppdrag.

NASA sier under en pressekonferanse at de så langt ikke vet om noe er alvorlig skadet.

Pressekonferansen var over 20 minutter forsinka, og flere personer som twitrer fra Kennedy Space Center sier det har vært mye hvisking og lukkede dører i etterkant av oppskytingen.

NASA melder at Endeavour er trygt i bane, og alt er klart for det 16 dager lange oppdraget hvor blant annet fem rompromenader ved Den internasjonale romstasjonen ISS står på timeplanen.

Ulykkesferje
Over én måned forsinka; forfulgt av lekkasjer og elendig vær. I kveld forsøker NASA for sjette gang å skyte opp romferja Endeavour fra Cape Canaveral i Florida - til Den internasjonale romstasjonen ISS.

TRUFFET: Gjenstander traff Endeavour på vei opp. Foto: NASA TV
TRUFFET: Gjenstander traff Endeavour på vei opp. Foto: NASA TV Vis mer

Akkurat nå melder NASA at det er 90 prosent sjanse for at været er godt nok til oppskyting.

Begivenheten - om været og teknikken holder - vil finne sted 00.03, norsk tid. Den oransje, eksterne tanken er fylt med flytende drivstoff, astronautene stoppet inn i setene og alle krysser fingrene for at det beryktede Florida-været vil holde.

Væroffiser Kathy Winters opplyser at forholdene akkurat er «Go», og at ingen av de strenge meteorologiske sikkerhetsvilkårene for oppskyting er brutt - så langt.

OPP, OPP OG AVGÅRDE: Endeavour lettet én mer enn måned på overtid. Foto: SCANPIX/Matt Stroshane/Getty Images/AFP
OPP, OPP OG AVGÅRDE: Endeavour lettet én mer enn måned på overtid. Foto: SCANPIX/Matt Stroshane/Getty Images/AFP Vis mer

Men... Florida-været er kjent som meget ustabilt og endres på et øyeblikks varsel. Det er flere stormsystemer i området, ifølge værradaren, og situasjonen overvåkes fortløpende.

Endeavour skulle opprinnelig skytes opp på sitt oppdrag STS-127 i juli, men en serie hydrogenlekkasjer forpurret festen. Lekkasjene ble fikset og ferja gjort klar til oppskyting sist lørdag. Været ødela imidlertid det forsøket og dem som fulgte i dagene etter.

PÅ VEI MOT ISS: Romferja er nå i bane og klar til å starte på det 16 dager lange oppdraget. Foto: REUTERS/Scott Audette (UNITED STATES TRANSPORT SCI TECH)
PÅ VEI MOT ISS: Romferja er nå i bane og klar til å starte på det 16 dager lange oppdraget. Foto: REUTERS/Scott Audette (UNITED STATES TRANSPORT SCI TECH) Vis mer

Om den ikke blir skutt opp i dag eller i morgen så får ikke NASA et nytt vindu før 26. juli.

Romferja skal tilbringe 16 dager i rommet. Totalt fem rompromenader står på timeplanen, blant annet for å installere tredje og siste segment av det japanske laboratoriet Kibo.

Amerikanske Tim Kopra skal i tillegg bytte plass med japanske Koichi Wakata om bord ISS, i det åttende siste romferjeoppdraget før fartøyene settes på bakken for godt i 2010.

LIKSOM-ROMFERJE: Astronaut flyr Steve Lindsey flyr Shuttle training aircraft  (STA) over Kennedy Space Center for å følge med på været. STA er en sterkt modifisert business-jet som simulerer kontrollene og flyveadferden til romferja når den lander på jorda. Foto: NASA
LIKSOM-ROMFERJE: Astronaut flyr Steve Lindsey flyr Shuttle training aircraft (STA) over Kennedy Space Center for å følge med på været. STA er en sterkt modifisert business-jet som simulerer kontrollene og flyveadferden til romferja når den lander på jorda. Foto: NASA Vis mer
MANNSKAPET: Dave Wolf, Chris Cassidy, Tom Marshburn, Tim Kopra,  Julie Payette, Doug Hurley og Mark Polansky gjør seg klare. Foto: Scanpix/AFP PHOTO/Bruce WEAVER
MANNSKAPET: Dave Wolf, Chris Cassidy, Tom Marshburn, Tim Kopra, Julie Payette, Doug Hurley og Mark Polansky gjør seg klare. Foto: Scanpix/AFP PHOTO/Bruce WEAVER Vis mer