Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Michelle Obama:

Letter på sløret om ekteskaps­problemene

Før Barack Obama fikk kontorplass i Det hvite hus, holdt ambisjonene hans på å ta knekken på ekteskapet, avslører Michelle Obama i ny bok.

ÅPNER OPP: Michelle og Barack Obama holdt lenge lav profil etter at presidenskapet endte i 2017. Nå åpner førstnevnte opp om ekteskapsproblemer, spontanabort og Donald Trump i ny bok. Foto: Pablo Martinez Monsivais / AP / NTB Scanpix
ÅPNER OPP: Michelle og Barack Obama holdt lenge lav profil etter at presidenskapet endte i 2017. Nå åpner førstnevnte opp om ekteskapsproblemer, spontanabort og Donald Trump i ny bok. Foto: Pablo Martinez Monsivais / AP / NTB Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

De siste månedene har bydd på bokbomber både i Norge og i utlandet: Knut Arild Hareides biografi sparket i gang et politisk drama, Marte Michelets bok har satt motstandsbevegelsen i nytt lys og Bob Woodwards bok skildret kaos i Det hvite hus.

Nå er det tidligere førstedame, Michelle Obama, som deler sine innerste tanker i bokform. Det gjør hun i selvbiografien «Becoming», som slippes neste uke.

Både Washington Post og New York Times har allerede fått utdrag fra boka, og der tar hun blant annet for seg temaene spontanabort, ekteskapsproblemer og Donald Trump.

Etter å ha satt ektemannens ambisjoner foran sine egne i årevis, er hun nå klar til å utforske hva hun selv ønsker å gjøre. Men én ting skal være sikkert, hun kommer ikke til å stille til valg:

- Jeg sier det rett ut: Jeg har ingen intensjon om å stille som presidentkandidat - noensinne. Jeg har aldri vært tilhenger av politikk, og mine erfaringer over de siste åra har ikke endret på det, skriver hun.

TØRKET TÅRER: Barack Obama måtte tørke tårer da han på kortfattet vis takket kona Michelle. VIDEO: CNN Vis mer

Spontanabort

Da hun og Barack først møttes, var hun redd for at hans ambisjoner ville stå i veien for hennes egne drømmer, men det er ikke blant de største ekteskapsproblemene de har stått overfor.

Michelles første graviditet endte i spontanabort, forteller hun åpenhjertig i boka. Hun beskriver tida som ensom, smertefull og ekstremt demoraliserende. Mens Michelle gjennomgikk prosessen med prøverørsbefruktning, var Barack opptatt med jobben.

- Det var kanskje da jeg for første gang ble irritert på politikken og Baracks ekstreme engasjement for arbeidet. Eller kanskje jeg bare følte på byrden ved å være kvinne.

- Uansett, han var borte og jeg var hjemme med alt ansvaret … Han var omsorgsfull og engasjert, han gjorde alt han kunne. Han leste alt av litteratur om prøverørsbefruktning og kunne snakke med meg hele kvelden om det, men hans eneste plikt var egentlig bare å møte opp på legens kontor og gi litt sæd, skriver Michelle.

Parterapi

Problemene eskalerte da døtrene Sasha (17) og Malia (20) kom til verden. Michelle skriver at ektemannens overfylte tidsplan begynte å gå inn på henne, og at hans punktlighet forverret situasjonen. På et tidspunkt fryktet hun at ambisjonene hans ville gå foran familiens behov.

Dermed så de seg nødt til å gå i parterapi, noe som hjalp.

- Jeg ville ikke at døtrene mine skulle tro at livet begynte når mannen i huset kom hjem. Vi ventet ikke på pappa. Det var hans jobb å holde følge med oss.

Det ble stille fra ekteparet en stund etter de forlot Det hvite hus i januar 2017, men de siste månedene har de tatt opp hansken igjen. Barack har blant annet vært på norgesbesøk, samt at han har vært svært delaktig i forbindelse med det amerikanske mellomvalget.

Tilgir aldri Trump

I boka har Michelle en høne å plukke med den sittende presidenten, Donald Trump. Hun tar et oppgjør med presidentens innvandringsretorikk, og tar særlig for seg temaet som markerte starten for konflikten mellom Trump og ektemannen hennes.

Trump har nemlig vært en av frontfigurene i den såkalte «birther»-bevegelsen, som hevdet at Barack Obama ikke var født i USA, og derfor ikke kunne være USAs president.

Ryktene om at Obama ble født i Kenya, førte til at administrasjonen rykket ut og offentliggjorde den utvidede fødselsattesten hans.

- Hele greia var galskap og ondsinnet. Det underliggende hatet og fremmedfrykten var dårlig skjult, men det var også farlig.

Hun mener at Trump hadde til hensikt å fyre opp under farlige strømninger i samfunnet, og fryktet konsekvensene det kunne få for hennes familie, som hun mener ble satt i fare.

- Jeg kommer aldri til å tilgi ham for det, skriver hun i boka.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!