Letter på Treholt-sløret

Politiets sikkerhetstjeneste (PST) vil nedgradere de siste fem sidene av spiondommen mot Arne Treholt.

PÅ KONTORET: Arne Treholt på kontoret i Limasol på Kypros.Foto : Bjørn Langsem/DAGBLADET.
PÅ KONTORET: Arne Treholt på kontoret i Limasol på Kypros.Foto : Bjørn Langsem/DAGBLADET.Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Nesten 100 sider ble i sin tid gradert som hemmelige - fem av dem strengt hemmelige - da dommen falt i norgeshistoriens største spionsak i 1985.

Nå skal Politiets sikkerhetstjeneste (PST) mene at det ikke lenger er noen grunn til å sladde dommen, og de vil derfor be Borgarting lagmannsrett om å nedgradere de fem sidene som fortsatt er hemmelige i den 255 sider lange dommen, skriver VG Nett.

-Praktisk PST vil ikke kommentere saken og viser til Gjenopptakelseskommisjonen. Kommisjonsleder Helen Sæter er ordknapp.

- Vi har bedt PST om å nedgradere sidene, og prosessen er i gang. Hvor saken står nå, er ikke jeg den rette til å si noe om.

Bakgrunnen for anmodningen er blant annet at det er gått lang tid siden dommen falt.

- Og det er praktisk å få sidene nedgradert. Vi har tilgang til dommen uansett, men for den videre bruken er det praktisk at den blir nedgradert, sier hun.

Ønske om beskyttelse
Det var et ønske om å beskytte KGB-agenten og Treholt-kilden Oleg Gordievskij som er grunnen til at side 73-77 i sin tid ble gradert strengt hemmelige. De fem strengt hemmeligstemplede sidene er politiinspektør Ørnulf Toftes gjengivelse av hva avhopperen fortalte - historier som Gordievskij senere har omtalt i sin selvbiografi. (©NTB)