PÅ KONTORET: Arne Treholt på kontoret i Limasol på Kypros.Foto : Bjørn Langsem/DAGBLADET.
PÅ KONTORET: Arne Treholt på kontoret i Limasol på Kypros.Foto : Bjørn Langsem/DAGBLADET.Vis mer

Letter på Treholt-sløret

Politiets sikkerhetstjeneste (PST) vil nedgradere de siste fem sidene av spiondommen mot Arne Treholt.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Nesten 100 sider ble i sin tid gradert som hemmelige - fem av dem strengt hemmelige - da dommen falt i norgeshistoriens største spionsak i 1985.

Nå skal Politiets sikkerhetstjeneste (PST) mene at det ikke lenger er noen grunn til å sladde dommen, og de vil derfor be Borgarting lagmannsrett om å nedgradere de fem sidene som fortsatt er hemmelige i den 255 sider lange dommen, skriver VG Nett.

-Praktisk PST vil ikke kommentere saken og viser til Gjenopptakelseskommisjonen. Kommisjonsleder Helen Sæter er ordknapp.

- Vi har bedt PST om å nedgradere sidene, og prosessen er i gang. Hvor saken står nå, er ikke jeg den rette til å si noe om.

Bakgrunnen for anmodningen er blant annet at det er gått lang tid siden dommen falt.

- Og det er praktisk å få sidene nedgradert. Vi har tilgang til dommen uansett, men for den videre bruken er det praktisk at den blir nedgradert, sier hun.

Ønske om beskyttelse
Det var et ønske om å beskytte KGB-agenten og Treholt-kilden Oleg Gordievskij som er grunnen til at side 73-77 i sin tid ble gradert strengt hemmelige. De fem strengt hemmeligstemplede sidene er politiinspektør Ørnulf Toftes gjengivelse av hva avhopperen fortalte - historier som Gordievskij senere har omtalt i sin selvbiografi. (©NTB)