- Lettere å drive hvitt

Eiere og ledelse i Oslo Taxi er glade for dommen i skattejukssaken.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no): - Jeg er glad for at det nå blir ryddet opp i snusket i bransjen, sier en drosjeeier i Oslo Taxi til Dagbladet.no etter dommen mot regnskapsfører Henry Amundsen (55), som ble funnet skyldig i å ha forfalsket regnskapene til nesten 500 drosjeeiere i Oslo, i det som har vist seg å være norgeshistoriens største skattejukssak.

- Denne typen praksis som Amundsen - som for øvrig ble kalt Henry «Etterslep» - drev med, var helt vanlig i næringen fram til begynnelsen av 90-tallet, da likningsmyndighetene tvang eiere og sjåfører til å drive hvitt, forteller drosjeeieren, som ønsker å være anonym.

- Likningsmyndighetene ga sjåførene og eierne et slags amnesti - en garanti for at de ikke ville bli etterforsket - mot at de gikk med på å innføre det nye datasystemet, som gjorde det vanskeligere å jukse, i bilene, sier drosjeeieren.

- Før omleggingen var det vanskelig å få tak i sjåfører for oss som prøvde å drive hvitt, for de «svarte» eierne var alltid mer attraktive for arbeidstakerne. Nå etter omleggingen er det endelig mulig å drive hvitt og lønnsomt, siden systemet er så vanntett; nå forventer ikke sjåførene å kunne kjøre svart lenger. Jeg skjønner ikke hvordan «Etterslep» har våget å holde på slik, han må ha skjønt at han ville bli tatt før eller seinere, sier drosjeeieren.

- Hva er grunnen til at så mange eiere og sjåfører likevel har tatt sjansen?

- Det pakistanske drosjemiljøet er så lukket, og ingen har villet angi noen. Man har vel fått en følelse av at det kunne gå bra likevel, sier drosjeeieren, som understreker at saken ikke dreier seg om rasisme, slik Amundsen har antydet.

- Dette dreier seg om en ukultur som har vært utbredt i et lukket miljø. Nå, med dommen, blir det likere forhold for oss som prøver å tiltrekke oss sjåfører på en redelig måte, avslutter drosjeeieren.

Norgeshistoriens største

DØMT: Regnskapsfører Henry Amundsen (t.h.), her sammen med sin forsvarer Thomas Klevenberg i Oslo tingrett i dag. Foto: Scanpix
DØMT: Regnskapsfører Henry Amundsen (t.h.), her sammen med sin forsvarer Thomas Klevenberg i Oslo tingrett i dag. Foto: Scanpix Vis mer

Amundsen ble i Oslo tingrett i ettermiddag dømt til sju års fengsel i skattejukssaken, som er skatteetatens største enkeltaksjon mot en næring noensinne. Oslo likningskontor brukte 35 millioner kroner, eller 90 årsverk, før Økokrim og rettsapparatet overtok.

Amundsen er dømt for å ha forfalsket regnskapene til i alt 485 drosjeeiere i Oslo. Den tidligere gruppelederen i Oslo likningsnemnd er i tillegg fradømt retten til å drive næringsvirksomhet på livstid og må betale 660 000 kroner til statskassa.

Aktor hadde lagt ned påstand om ni års fengsel og inndragning av over en million kroner. Amundsen har innrømmet grov uaktsomhet i retten for å ha hjulpet 277 drosjeeiere og -sjåfører med å unndra i alt 100 millioner kroner fra beskatning.

To medtiltalte fikk henholdsvis to og tre års fengsel for juks med drosjeregnskaper. En fjerde tiltalt har fått utsatt domsavsigelsen på grunn av sykdom.

Ifølge tiltalen har Amundsen medvirket til at 213 millioner innkjørte drosjekroner er unndratt beskatning. Økokrim mener imidlertid at det alt i alt kan dreie seg om så mye som en halv milliard kroner.

I alt 183 saker mot drosjeeiere i Oslo er ferdig behandlet i forbindelse med skatterazziaen. Så langt har myndighetene kommet til at 118 drosjeeiere har unndratt skatt for 161 millioner kroner mellom 1998 og 2003.

En enkelt eier har kjørt svart for 13 millioner kroner.

Omtrent 500 eiere og sjåfører er mistenkt for skatteunndragelser, men det er foreløpig ikke tatt ut tiltale mot noen av disse.

- Vil anke

Amundsen har tatt betenkningstid.

- Jeg har ingen kommentar til dommen utover at vi kommer til å anke kjennelsen, sier Henry Amundsen til Dagbladet.no, og henviser til sin advokat Thomas Klevenberg.

- Det er litt for tidlig å si hva vi vil gjøre ennå, sier Klevenberg til Dagbladet.no.

- Før vi tar stilling til en eventuell anke, vil vi først gå gjennom dommen og analysere den. Utover det har jeg ingen kommentar, sier advokat Thomas Klevenberg.

- Men vi merker oss at dommen på sju år er to år kortere enn aktors påstand.

Tatt på fersken

Det var flere konkrete tips om Amundsen som førte til at skattemyndighetene sommeren 2003 sjekket opplysningene fra over 360 drosjeeiere mot innleverte selvangivelser.

Jukset skal ha foregått ved at skiftlappene - som gir opplysninger om kjørt strekning og innkjørt beløp - fra taksametrene ble forfalsket så de viste mindre innkjørt beløp enn det som faktisk var tilfelle. En av Amundsens medtiltalte, en tidligere drosjeeier, ble tatt på fersk gjerning mens han var i ferd med å produsere falske skiftlapper.

Amundsen har tidligere uttalt til Dagbladet at tiltalen er basert på misunnelse, rasisme og hevn for hans tidligere høyt betrodde stilling i Oslos likningsvesen.

- Oslo Taxi har hevnmotiv. Oslo likningskontor vil ta meg fordi jeg har jobbet der tidligere. Det er heller ikke tilfeldig at mine klienter er pakistanske drosjeeiere.

- Viser at systemet fungerer

- Dommen mot Amundsen viser at systemet med registrerende taksametre, som ble innført i 1994, fungerer etter sin hensikt, sier styreleder Glenn Tuxen i Oslo Taxi til Dagbladet.no.

- Næringen er glad for at myndighetene forsikrer seg om at lover og regler blir fulgt. Det gjelder alle næringer. Det må være likhet for loven, sier styrelederen, som opplyser at Oslo Taxi arbeider med å bygge ut et system for elektronisk overføring av taksameterdata til Oslo Taxis sentral.

- Målet er at dette systemet på sikt blir innført over hele landet. Med ordningen fullt utbygd vil vi ha et temmelig vanntett system i hele næringen, sier Tuxen.

GLADE FOR DOMMEN: Eiere og ledelse i Oslo Taxi mener det nå blir likere forhold innad i næringen.