- Lettere å få lån, om du har god sikkerhet Dagbladets økonomiekspert Hallgeir Kvadsheim forteller konsekvensene av dagens bankpakke. Foto: Dagbladet
- Lettere å få lån, om du har god sikkerhet Dagbladets økonomiekspert Hallgeir Kvadsheim forteller konsekvensene av dagens bankpakke. Foto: DagbladetVis mer

- Lettere å få lån og bedre tider på boligmarkedet

Dette betyr bankpakken for deg!

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no): Klokken 16 i ettermiddag la statsminister Jens Stoltenberg, finansminister Kristin Halvorsen og samferdselsminister Liv-Signe Navarsete fram regjeringens kredittpakke.

Den består av total 100 milliarder kroner, som skal fordeles over to fond. Dette skal gjøre det lettere for bedrifter og husholdninger å få lån, og dermed bidra til å stabilisere finansmarkedet, mener regjeringen.

•Les hele regjeringens kredittpakke.

Dagbladets økonomiekspert Hallgeir Kvadsheim er overrasket over hvor stort beløpet var.

- Ja, den er høyere enn forventet — og svært mye, relativt sett, sammenliknet med andre land som har større problemer enn Norge, som USA. Det er rett og slett fordi vi har muligheten og har god råd, mens i USA er ikke statens finanser så solide som her. Vi er såpass privilegerte når vi kan pøse ut mye penger i systemet, etter å ha holdt igjen i gode tider, mener Kvadsheim.

•Les også: - Kan få behov for mer.

Lettere å få lån
- Hva betyr dette for vanlige folk?

- Det kan føre til at bankene blir ivrige på å låne ut penger til husholdninger. Den er nok mest retta inn mot bankene, men grovt sett så vil man gjennom det ene fondet på 50 milliarder få 500 millarder mer som bankene kan låne ut, i form av økt egenkapital, sier Kvadsheim.

- Vil det bli enklere for privatpersoner å få lån?

- Vanlige folk vil kunne merke at det blir lettere å få boliglån. Men jeg tror det fortsatt vil være et økende klasseskille på lånemarkedet - at bankene kvier seg enda mer for å låne ut til folk med dårlig sikkerhet - mens det blir lettere for dem med god sikkerhet. Bankene har en tendens til å være for ivrige med å låne ut i gode tider, og for knipne i dårlige, sier Kvadheim.

- Og for dem som skal selge bolig så er pakka helt klart positivt, når flere kjøpere får komme til på banen, mener han.

Sikrer arbeidsplasser
- Sikrer bankpakka arbeidsplasser?

- Ja, helt klart. Men da bare for bedrifter som i utgangspunktet går greit, men hvor bankene tidligere ikke satset på grunn av finanskrisa. Pakken er rettet mot sunne bedrifter, og ikke ulønnsomme - noe som er meningen.

Men dagens pakke kommer ikke gratis: Regjeringen krever ett års lønnsfrys for bankledere og strenge krav til bonusutbetaling og aksjeutbytte for bankene som benytter seg av regjeringens kredittpakke.

Videre kan staten gå inn på eiersiden til banker som ikke makter å betale tilbake.

- Hva synes du om disse betingelsene?

- Akkurat nå så er prisen bankene må betale usikre, og det vil være avgjørende for renta når den blir satt. Når det gjelder frysinga av lederlønninger, så rammer ikke det meglere, analytikere og selgere — som ofte tjener flere ganger så godt som sjefen. Jeg ser ingenting om det i betingelsene. Det gjør at det ikke vil bli så attraktivt å være sjef.

- Tro du bedriftene vil benytte seg av pakka?

- Ja. De fleste vil nok dette. Det kan være enkelte sparebanker som ikke ser noen nødvendighet i det. Da særlig dem med mye innskudd fra kundene, som ikke har behov for eksternkapital. Men jeg tror de aller fleste vil: Det lukter billige penger, konkluderer Kvadsheim.

Blir det lettere å få lån? Send inn spørsmål til morgendages nettmøte med Finansnæringens Hovedorganisasjon her!

Vil koste å låne penger
Sjeføkonom Elisabeth Holvik i Sparebank 1 Gruppen er, i motsetning til Kvadsheim, ikke overrasket over størrelsesorden på bankpakken.

- Nei. Den var akkurat som forventa. Dette vil dekke opp bankenes behov for å refinansiere obligansjonslånene. Det vil tilføre kapital til bankene som igjen kan gå videre ut til bedriftene. Denne pakken er god og burde være tilstrekkelig for inneværende år.

- Blir det lettere å få lån for bedrifter?

- De største bedriftene kan nå låne i obligasjonsmarkedene. Bankene får muligheten til de samme lånene som de kan låne ut til de mindre bedriftene igjen, mener Holvik.

- Blir det lettere å få lån for privatpersoner?

- Ja, det vil det. De siste åra har det vært for lett å få lån for privatpersoner. Nå skal lånene risikoprises mer riktig. Vi ser blant annet at lett tilgang til kreditt har skapt en boble i boligmarkedet. Nå må folk venne seg til at det koster å låne penger. Dette vil igjen føre til en mer stabil utvikling i boligmarkedet.

Mer arbeidsledighet
- Hva betyr dette for vanlige folk?

- For de med trygg jobb og lån, så har finanskrisa vært positiv med tanke på at renta har gått ned. Jeg tror konkurranseutsatte jobber som for eksempel innen Handels- og servicenæringen så vil arbeidsledigheten stige og bedrifter vil gå konkurs, selv med denne pakken.

- Sikrer dette arbeidsplasser?

- Denne pakken kan kanskje skape noen arbeidsplasser, som for eksempel innen forskning, men det vil være få. Jeg tror de fleste bedrifter må regne med lavere aktivitet fremover.

- Hva synes du om betingelsene for pakken?

- Betingelsene om lønnsfrysing hos bankansatte ser jeg på kun som symbolpolitikk. I dårlige tider vil folk med bonusbaserte lønninger få utbetalt veldig lite. De aller fleste bankansatte i Norge jobber i sparebanker som har veldig forsiktige bonussordninger. Så dette ser jeg ikke på som annet en symbolpolitikk.

Hva synes du om regjeringens kredittpakke? Hvordan vil den påvirke deg? Si din mening i kommentarfeltet.

OSLO 20090208:
 Statsminister Jens Stoltenberg , finansminister Kristin Halvorsen finansminister Kristin Halvorsen og samferdelsminister Liv Signe Navarsete( til høyre) presenterte  krisepakke for å sikre kredittilførsel til foretak og husholdninger under en pressekonferanse i Regjeringskvartalet søndag ettermiddag. Pakken er på 100 milliarder kroner fordelt på to fond.
Foto: Cornelius Poppe / SCANPIX
OSLO 20090208: Statsminister Jens Stoltenberg , finansminister Kristin Halvorsen finansminister Kristin Halvorsen og samferdelsminister Liv Signe Navarsete( til høyre) presenterte krisepakke for å sikre kredittilførsel til foretak og husholdninger under en pressekonferanse i Regjeringskvartalet søndag ettermiddag. Pakken er på 100 milliarder kroner fordelt på to fond. Foto: Cornelius Poppe / SCANPIX Vis mer
- Vil koste å låne penger Sjeføkonom Elisabeth Holvik i Sparebank 1 Gruppen under finansminister Kristin Halvorsens presentasjonen av regjeringens tiltakspakke mandag.
Foto: Lise Åserud / SCANPIX
- Vil koste å låne penger Sjeføkonom Elisabeth Holvik i Sparebank 1 Gruppen under finansminister Kristin Halvorsens presentasjonen av regjeringens tiltakspakke mandag. Foto: Lise Åserud / SCANPIX Vis mer