- Lettere å få tilgang til kontrollsenteret for atomvåpen enn å komme inn på nattklubb

25-årig matros pågrepet etter å ha publisert dokument på Wikileaks.

- EN KATASTROFE SOM VENTER PÅ Å SKJE: William McNeilly har tjenestegjort om bord på en atomubåt som dette, av Vanguard-klassen, som er utstyrt med atomrakettene Trident Foto: PA / NTB Scanpix
- EN KATASTROFE SOM VENTER PÅ Å SKJE: William McNeilly har tjenestegjort om bord på en atomubåt som dette, av Vanguard-klassen, som er utstyrt med atomrakettene Trident Foto: PA / NTB Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

(Dagbladet): Matrosen William McNeilly (25) sitter nå varetektsfengslet på et militæranlegg i Skottland. Årsaken er at 25-åringen, som er mannskap på en av den britiske marinens Vanguard-atomubåter, i forrige uke publiserte et 18-siders dokument på varslersida Wikileaks der han hevder at sikkerheten rundt Storbritannias atomvåpen er svært dårlig - «en katastrofe som venter på å skje», skriver The Guardian.

Om sikkerheten rundt det såkalte grønne området - kontrollsentralen for atomvåpen ved marinebasen Faslane - skriver han:

- Flere ganger har jeg kommet inn bare ved å vise det hvite nøkkelkortet til rommet mitt; det ser overhodet ikke ut som et ID-bevis for det grønne området. Det er vanskeligere å komme inn på de fleste nattklubber enn det er å komme inn i det grønne området.

- 30 brudd Den 25-årige ingeniøren skriver at han har samlet inn den sensitive informasjonen i over et år. Han hevder å ha avslørt over 30 separate brudd på sikkerhetsreglementet under tjenesten på HMS «Victorious», en av ubåtene som er utstyrt med atomrakettene Trident.

Matrosen beskriver en vedvarende mangel på mannskap om bord i ubåten.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer