- Lettere å få tilgang til kontrollsenteret for atomvåpen enn å komme inn på nattklubb

25-årig matros pågrepet etter å ha publisert dokument på Wikileaks.

- EN KATASTROFE SOM VENTER PÅ Å SKJE: William McNeilly har tjenestegjort om bord på en atomubåt som dette, av Vanguard-klassen, som er utstyrt med atomrakettene Trident Foto: PA / NTB Scanpix
- EN KATASTROFE SOM VENTER PÅ Å SKJE: William McNeilly har tjenestegjort om bord på en atomubåt som dette, av Vanguard-klassen, som er utstyrt med atomrakettene Trident Foto: PA / NTB Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

(Dagbladet): Matrosen William McNeilly (25) sitter nå varetektsfengslet på et militæranlegg i Skottland. Årsaken er at 25-åringen, som er mannskap på en av den britiske marinens Vanguard-atomubåter, i forrige uke publiserte et 18-siders dokument på varslersida Wikileaks der han hevder at sikkerheten rundt Storbritannias atomvåpen er svært dårlig - «en katastrofe som venter på å skje», skriver The Guardian.

Om sikkerheten rundt det såkalte grønne området - kontrollsentralen for atomvåpen ved marinebasen Faslane - skriver han:

- Flere ganger har jeg kommet inn bare ved å vise det hvite nøkkelkortet til rommet mitt; det ser overhodet ikke ut som et ID-bevis for det grønne området. Det er vanskeligere å komme inn på de fleste nattklubber enn det er å komme inn i det grønne området.

- 30 brudd Den 25-årige ingeniøren skriver at han har samlet inn den sensitive informasjonen i over et år. Han hevder å ha avslørt over 30 separate brudd på sikkerhetsreglementet under tjenesten på HMS «Victorious», en av ubåtene som er utstyrt med atomrakettene Trident.

Matrosen beskriver en vedvarende mangel på mannskap om bord i ubåten.

- Det er bare et tidsspørsmål før vi blir infiltrert av en psykopat eller en terrorist, skriver han.

McNeilly beskriver også hvordan «Victorious»' rakettkammer ureglementert er blitt brukt til treningsrom, og anklager offiserer for å hysje ned en kollisjon med en fransk ubåt i 2009.

Meldte seg McNeilly var fram til i går på rømmen, og skal ifølge seg selv ha beveget seg mellom flere land etter publiseringen, ifølge BBC News. Men i går kveld meldte han seg selv ved ankomst til Edinburgh lufthavn.

- Fengsel er slik en flott belønning for å ofre alt ved å advare offentligheten og regjeringen, skriver han på Facebook.

Marinen avviser McNeillys anklager som løse påstander.

- Royal Navy er uenig i McNeillys subjektive og ubegrunnede personlige synspunkter, men vi tar driften av våre ubåter og mannskapets sikkerhet svært alvorlig, og fortsetter derfor å undersøke saken, sier en talskvinne ifølge The Guardian.

Den skotske nei-til-atomvåpen-bevegelsen (CND) prøver nå å skaffe McNeilly advokatstøtte. Fordi det britiske forsvarsdepartementet ikke vil sikte 25-åringen i henhold til loven om statshemmeligheter, anklager de departementet for å prøve å unngå en pinlig rettssak som vil bekrefte matrosens påstander.

- Fra deres synspunkt er dette en måte å legge lokk på saken, sier John Ainslie i CND.

VARSLER: Ifølge William McNeilly selv har han samlet inn sensitiv informasjon om sikkerheten om bord på HMS «Victorious» i over et år. Foto: Privat
VARSLER: Ifølge William McNeilly selv har han samlet inn sensitiv informasjon om sikkerheten om bord på HMS «Victorious» i over et år. Foto: Privat Vis mer

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer