Lettere å få toppstudiene

Færre søkere til høyere utdanning gjør at 410 studier har ledige plasser, og de mest populære utdanningene krever ikke like gode karakterer som tidligere. Med 4,84 i karaktersnitt kan du bli lege og med 4,35 kan du bli journalist. Se topp 10-lista!

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Topp 10 lista

71,7 - Medisin i Oslo

70,5 - Medisin i Trondheim

68,6 - Medisin i Tromsø

68,4 - Medisin i Bergen

68,1 - Journalist i Oslo

67,0 - Siv.ing. teknisk design i Tr.Heim

66,7 - Veterinær i Oslo

66,3 - Tv-journalist i Volda

66,1 - Avis-journalist i Volda

65,5 - Journalist i Stavanger

 • Tallene gjelder ordinær kvote.
 • Medisin-studiene i utlandet er holdt utenfor.
 • Fotojournalist-utdanninga krever 85,7 poeng, men opptaksprøver gjør at poenggrensa ikke er sammenlignbar med de andre studiene.


Tallene forutsetter at du har samtlige 20 ekstrapoeng.

Årets mest populære skoleplass er som vanlig medisinstudiet i Oslo som krever 71,7 poeng. Det betyr ikke at søkerne hadde over sju i karaktersnitt - noe som ville vært i overkant med tanke på at beste karakter som gis er seks. Søkerne får til sammen 20 poeng ekstra dersom de har maksimalt med fordypnings- og realfagspoeng fra videregående og erfaringspoengene som det er mulig å samle etterpå.

Dårligere karakterer

Dermed må karaktersnittet være minst 5,17 - noe som tilsvarer bare femmere og en håndfull seksere. Hvis aspirerende leger nøyer seg med å studere i Bergen, slipper de unna med 4,84 - eller 4,8 hvis de er villige til å flytte til Tyskland.

- Er det store barnekull er det naturlig nok mer rift om plassene. For tida er barnekullene små, sier Henrik C. Rødsæther i Samordna opptak.

Selv om det er de mindre populære studiene som merker nedgangen best, blir det også firt noe på kravene på toppen. For å komme inn på journalistlinja i Oslo - hvis man har alle tilleggspoengene - kreves det i år et snitt på 4,81. For tre år siden måtte man ha et par seksere til.

I Bodø krever de bare 4,35 i karaktersnitt av journalist-studentene sine.

Bare å melde seg på

Les mer om opptaket

Samordna opptaks hjemmeside

Finn en ledig plass på restetorget

Se poenggrensene på samtlige studier

Derfor er det så mange ledige studieplasser

Læreryrket er et oppsamlings-heat for folk som ikke har annet å satse på mener Høyres Inge Lønning

På den andre enden av popularitets-skalaen har det aldri vært så enkelt å få skoleplass. Over halvparten av studiene har ledige plasser. Hvis du har studiekompetanse, er det bare å ringe skolen og melde deg på.

- Alle som vil studere får plass i år. Skolene vil ta imot nye studenter helt fram til september, men det er ingen grunn til å vente hvis man vet hva man vil. De mest populære plassene forsvinner først, sier Rødsæther til Dagbladet.no.

Det var i dag dommen falt for hovedopptaket til høyere utdanning. Dersom du har søkt studieplass, kan du ringe 815 49 050 for å sjekke om du har fått studieønskene dine oppfylt.

Flere får studieønsket oppfylt

 • 36.958 personer har fått tilbud om studieplass til høsten på det studiet de hadde som førsteønske. Dette er 71 prosent av alle kvalifiserte søkere.
 • I fjor var tallet 3 prosentpoeng lavere, opplyser Samordnet opptak.
 • 3.809 kvalifiserte søkere står helt uten skoleplass etter at hovedopptaket er unnagjort. I fjor sto 4.337 kvalifiserte søkere uten skoleplass på samme tid.
 • Totalt har 77.500 personer i år søkt gjennom Samordnet opptak. Dette er en økning på 2,3 prosent fra 2000. 55.743 av disse er kvalifisert for studiene de har søkt på.
 • 94 prosent av alle kvalifiserte søkere har fått tilbud om skoleplass i hovedopptaket.
 • Etter endt opptak i fjor sto 1.769 kvalifiserte søkere uten studietilbud.
 • På grunn av nye regler i år har nærmere 2.000 personer fått studieplass på grunn av yrkeserfaring (realkompetanse).
 • En del studier som har slitt med rekrutteringen de senere årene viser klar framgang i antall primærsøkere, det vil si personer som har denne studietypen som førstevalg.
 • Mens søkningen til sykepleierutdanning gikk ned med 4 prosent fra 1999 til 2000, har utdanningen i år en økning i antall søkere på 21,5 prosent.
 • Barnevernutdanning har en framgang i antall primærsøkere på 18,6 prosent fra i fjor, sosionomutdanning 11,2 prosent, førskolelærerutdanning 7 prosent og allmennlærerutdanning rundt 5 prosent.
 • Fotojournalistikkutdanningen, medisinstudiet og journalistutdanningen er blant studiene som har høyest antall søkere i forhold til antall plasser.

(NTB)