- Lettere å forhandle med Oslo enn med KS

Forhandlingslederen for Oslo-lærerne, Terje Vilno, tror det var lettere å forhandle med politikerne i Oslos byråd enn med Kommunenes sentralforbund (KS).

SKRYTER AV OSLO KOMMUNE: Forhandlingslederen for oslolærerne, Terje Vilno. Foto: Tore Bergsaker
SKRYTER AV OSLO KOMMUNE: Forhandlingslederen for oslolærerne, Terje Vilno. Foto: Tore BergsakerVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Lærerne i Oslo klarte det Utdanningsforbundet så langt ikke har klart for resten av landet: De kom fram til et lønnsoppgjør uten å gjøre vesentlige endringer i den gjeldende arbeidstidsavtalen, det vil si avtalen som bestemmer hvordan lærerne kan disponere sin arbeidstid.

Lærernes arbeidstid er hovedstridsspørsmålet i den pågående lærerstreiken.

- Jeg vil ikke ha det på meg at jeg synes Oslo kommune er lette å forhandle med, og det er litt uvant for meg å snakke godt om Oslo kommune, men det er faktisk grunn til å gjøre det akkurat nå, sier Vilno.

Valgløfter Hans forhandlingsmotpart var Høyre-politikere i Oslos byråd. Lærerne i resten av landet forhandler med Kommunenes sentralforbund (KS), som ledes av et tverrpolitisk styre.

På spørsmål om det er lettere å forholde seg til politikerne i Oslo enn til KS, kommer svaret kontant:

- Ja.

Han utdyper:

- Det er det samme byrådet som gikk til valg på skolepolitikken som vi nå forhandler med. Da må det være sammenheng mellom det de sier i valgkampen, og det de gjør som byråd.

Forhandlingsløpet i Oslo startet seinere enn i resten av landet. Vilno tror kommunen så hvor tilspisset det allerede i vår var mellom lærere og KS. 

- De ville ikke ha noen slik konflikt. Men jeg håper ikke at det bare var makta som rådde, men at de reelt sett så at dette er en bedre vei for skolen.

5527 lærere er foreløpig i streik, og også blant lærerne på jobb handler det mye om streik nå. 

- Tenk om alt dette engasjementet hadde vært rettet inn mot elevenes beste. Verdiene av å spille på lag er uvurderlig om du skal oppnå resultater.

Slappfisker Tvers over forhandlingsbordet for Vilnos satt blant annet finansbyråd Eirik Lae Solberg (H). Han gir Vilno rett i at det var svært viktig for kommunen å unngå konflikt.

- Er det enklere for lærerne å forhandle med politikere som har gått til valg på skole enn en interesseorganisasjon for kommuner?

- Det jeg tror er den viktigste forskjellen mellom KS og Oslo er at vi forhandler direkte. Både vi og de tillitsvalgte får da en mye større nærhet til de tjenestene som ytes. Det er kortere vei fra forhandlerne og ut til systemet. Det gjør at ønsket om å unngå konflikt er større på begge sider av bordet.

SANG OG DANS: Streikevaktene  (f.v.) Trude Håland (tillitsvalgt), Grete Pedersen og Siri Geirbo sang og danset utenfor Skedsmo videregående skole.   
Foto: Berit Roald / NTB scanpix
SANG OG DANS: Streikevaktene (f.v.) Trude Håland (tillitsvalgt), Grete Pedersen og Siri Geirbo sang og danset utenfor Skedsmo videregående skole. Foto: Berit Roald / NTB scanpix Vis mer

Vilno påpeker noe liknende:

- Vi har en skolebyråd i Oslo som besøker skoler én til to ganger i uka. Hadde hun sett en gjeng slappfisker da så hadde det vært annerledes. Men hun vet hvordan lærerne i Oslo jobber for elevene.

Han mener tillit til læreren er et nøkkelspørsmål.

- Still gjerne krav til hva vi skal få til, men lytt til lærere og ledere for hvordan vi skal få det til.

Kontortid Resultatet i Oslo ble prøveordninger med avvikende arbeidstidsordninger ved 40 skoler. 20 skoler skal ha ordninger med kontortid for lærerne og 20 skoler skal ha ordninger med større lokal frihet.

- Målet er å høste erfaringer. Om noen år har vi forhåpentlig vis et godt grunnlag for å diskutere hva vi skal gå videre med, sier Solberg.

Han ville ikke vært misunnelig på KS selv om de hadde fått gjennom avtalen om fastere arbeidstid som det først var enighet om.

- Jeg har ikke på noe stadium misunt KS deres løp. Vi har valgt en annen tilnærming hele veien, sier byråden.

- Kan Oslos løsning brukes mellom KS og Unio også?

- Jeg ser at det er flere som sier man bør se til Oslo. Vi stiller selvsagt opp med våre vurderinger. Hvis andre kan se til oss så er det bare hyggelig.