Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

- Lettere å gå fri med jury

Det er lettere å få klienten frifunnet av en jury enn av fagdommere, mener flere kjente forsvarsadvokater.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

- Jeg tror det er lettere å få folk frifunnet av en jury. En fagdommer, som kanskje i 20 år har sett at folk bedyrer sin uskyld uten at det er riktig, vil ofte være skeptisk. Jurymedlemmene stiller med et mer åpent sinn, og vurderer saken med et friskt blikk, sier advokat Fridtjof Feydt.

Jurytilhengere

Advokat Christian Wiig, som har hatt mer enn 200 saker for jury de siste 20 åra, svarer slik på spørsmålet om man lettere får frifinnelse av en jury: - Jeg tror det. I mange saker har man ikke tekniske bevis, og da handler det mye om troverdighet. Mange juridiske dommere har stor tro på sin egen ufeilbarlighet til å vurdere troverdighet, men de har ikke noe bedre grunnlag for å gjøre det enn lekfolk. Derfor er jeg skeptisk til at fagdommere skal sitte i en meddomsrett og påvirke lekdommerne.

Advokat Sigurd Klomsæt er også sterk tilhenger av juryordningen: - Jeg synes det er riktig at vanlige folk dømmes av sine likemenn. Det er lettere å få forståelse fra juryen for at beviskravene ikke er oppfylt.

Harald Stabell, medforsvarer for Per Orderud og formann i Advokatforeningens strafferettsutvalg, sa til Aftenposten i sommer: - Det synes å være et faktum at det er lettere for de tiltalte å bli frifunnet i lagmannsretten av en jury, enn av tingrett og meddomsrett, der lekdommere og fagdommere sitter sammen. Dette er de flestes oppfatning.

Mildere straff

En gjennomgåelse lagmann Jan M. Flod gjorde i 1998 av 85 straffesaker fra Oslo byrett og Borgarting lagmannsrett, tyder på at forsvarsadvokatenes antakelse er rett.

Flod fant ut at de tiltalte i 34 av sakene oppnådde frifinnelse på fra ett til samtlige av tiltalens punkter, etter juryavgjørelser i lagretten. I ytterligere sju saker ble straffen redusert.

Journalist Jone Laugaland i Stavanger Aftenblad har gjennomgått samtlige straffedommer som ble avsagt i Gulating lagmannsrett i 1998. 151 domfelte fra by- og tingrett fikk sine ankesaker opp her. 93 av de dømte ble frifunnet eller fikk mildere dommer i lagmannsrett. 49 fikk samme straff. For ni ble straffen skjerpet.

Hele Norges coronakart