- Lettere å jakte på to kilo hasj i Bodø enn 50 gram hasj i Hasvik

Politimester Torbjørn Aas i frykter at Finnmark vil bli bortprioritert i et stort politidistrikt for hele Nord-Norge.

GÅR I MOT POLITIDIREKTØREN: Politimester Torbjørn Aas i Vestfinnmark politidistrikt går ut mot sin egen sjef. Han mener Finnmark bør være et eget distrikt. Foto: Ole Morten Melgård / Dagbladet
GÅR I MOT POLITIDIREKTØREN: Politimester Torbjørn Aas i Vestfinnmark politidistrikt går ut mot sin egen sjef. Han mener Finnmark bør være et eget distrikt. Foto: Ole Morten Melgård / DagbladetVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): - Humlegårds anbefaling er som forventet og sånn sett ingen overraskelse, sier politimester Torbjørn Aas i Vestfinnmark politidistrikt til Dagbladet.

Frykter å bli bortprioritert Selv mener Aas at Finnmark, som i dag er delt opp i Øst- og Vestfinnmark politidistrikt, bør ha et eget politidistrikt og ikke være en del av det anbefalte «politidistrikt Nord».   - Dette har ikke Humlegård tatt til følge, og det registrerer vi. For oss handler det om nærheten til publikum, og mener innsikt og forståelse for lokalsamfunnet er viktig. Ledelsesapparatet må ha en nærhet til det publikum de skal betjene, mener Aas.

- Store saker i små politidistrikt blir fort til små saker i store politidistrikt, for det blir å handle om prioriteringer - og da vinner de største sakene i de største byene.

Han er ærlig på at det koster å drifte små politidistrikt, men mener det finnes en samfunnsmessig gevinst. 

- Finnmark er en del av landet der det er lite folk, og derfor er det også mindre kriminalitet. Det må sees på som noe godt og positivt, mener Aas.

VIL HA SEKS DISTRIKTER: Politidirektør Odd Reidar Humlegård støtter politianalyseutvalgets anbefaling om seks politidistrikter.
Foto: Berit Roald / NTB scanpix
VIL HA SEKS DISTRIKTER: Politidirektør Odd Reidar Humlegård støtter politianalyseutvalgets anbefaling om seks politidistrikter. Foto: Berit Roald / NTB scanpix Vis mer

Han understreker at han ikke mener at større politidistrikt fører til mer kriminalitet, men mener man bør være bevisst på at man distanserer seg fra hverdagsproblematikken til folk. Han mener også dette handler om tillit til politiet.

- Politianalysen mener tillit til politiet ikke spiller inn, men andre land gir oss et annet svar. Jeg mener man bør være bevisst på at man risikerer å distansere seg fra folks hverdagsproblemer.

Narkoaksjon ville blitt bortprioritert Aas mener mindre politidistrikt er bedre i et forebyggende og trygghetsperspektiv. Han eksemplifiserer det med en narkotikaaksjon på Sørøya der de beslagla 64 gram hasj, 200 milligram anabole steroider og mindre mengder subutex.

- Aksjonen ble gjort 1,5 time i båt fra Hammerfest, og beslaget på 64 gram hasj er bittelitelite og ubetydelig i nasjonal sammenheng, men av betydning i Finnmark og på Sørøya. Jeg tror det i framtidige «politidistrikt Nord» vil være lettere å jakte på to kilo hasj i Bodø enn 50 gram hasj i Hasvik, underforstått at den største narkotikasaken ikke alltid er den beste eller viktigste narkotikasaken.

- Det er viktig med politi lokalt i et forebyggende og oppdragende perspektiv i et lite bygdesamfunn.

Lyspunkter Til tross for at Aas ikke er hørt på distriktsstruktur, finnes det ifølge ham lyspunkter for politiet i Finnmark.

NY MODELL: Denne modellen støtter politidirektør Odd Reidar Humlegård. Politimester Torbjørn Aas mener det er feil å samle Nord-Norge i ett politidistrikt. Foto: Ralf Lofstad / Dagbladet
NY MODELL: Denne modellen støtter politidirektør Odd Reidar Humlegård. Politimester Torbjørn Aas mener det er feil å samle Nord-Norge i ett politidistrikt. Foto: Ralf Lofstad / Dagbladet Vis mer

- Utvalget har foreslått å opprettholde 14 politienheter som egentlig ikke passer inn i deresmatematiske modell, og det betyr at så godt som alle tjenstesteder i Finnmark ivaretas, og at man har lokal tilstedeværelse til tross for at bygdene ikke har nok innbyggere eller kriminalitet til å fylle de kriteriene politianalyseutvalget krever. Der har de gjort en god vurdering, sier Aas.

Han mener likevel at det skal være opp til politimesteren i de nye politimesterne om disse skal opprettholdes. 

- Det lokale politiet må også i framtidas politi levere gode resultat for å bevise at de har livets rett, sier Aas.

Også Aas' kollega, Østfinnmarks politimester Ellen Katrine Hætta, er imot seksdistriktsmodellen til Humlegård.

- Kvaliteten på polititjenestene som gis til Finnmarks befolkning, vil bli betydelig svekket, sier politimester Ellen Katrine Hætta til Finnmarken.