Lettere å kjøpe våpen i USA

Kongressen bestemte natt til i dag at De ti bud er et viktigere botemiddel mot volden i USA enn nye restriksjoner på våpensalg.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Etter mange timer med hard debatt om hvordan volden skal reduseres i USA, vedtok Representantenes hus å gjøre det lettere for alle å kjøpe våpen på våpenmesser.

Samtidig lot flertallet seg overbevise av argumenter om at De ti bud vil bidra til å redusere voldsspiralen, og vedtok følgelig at de skal slås opp på veggen på alle amerikanske skoler.

Vedtaket om De ti bud ble gjort med 248 stemmer mot 180, mens vedtaket om å lette på restriksjonene om salg av våpen på våpenmesser ble gjort ved midnattstider med 218 stemmer mot 211.

Konkret gikk flertallet inn for å korte ned på den tiden som de føderale myndighetene krever for å undersøke bakgrunnen til dem som vil kjøpe våpen på de om lag 5000 våpenmessene som årlig arrangeres i USA, fra tre dager til en dag. Ifølge vedtaket utvides også antall våpenmesser der våpen kan selges uten noen bakgrunnsundersøkelser overhodet.

Sviende nederlag

Vedtaket var et sviende og uventet nederlag for tilhengerne av skjerpede våpenlover etter de mange skolemassakrene som har funnet sted de siste årene. President Bill Clinton kom med en krass fordømmelse av vedtaket fra Köln, der han befinner seg på toppmøtet i G8-landene.

Vedtaket blir sett på som et indirekte, men avgjørende seier for våpenorganisasjoner og lobbyister som i flere uker frenetisk har forsøkt å stanse lovendringer.

Spesielt den mektige og innflytelsesrike National Rifle Organization (NRA) har lagt stort press på republikanere og demokrater som var på vippen for å få dem ifra å vedta de samme lovene som Senatet nylig vedtok.

NRA som anses for å være den kanskje mest effektive av alle lobbyorganisasjoner i Washington, har holdt kongressen i et jerngrep og greid å motarbeide alle forsøk på å skjerpe våpenlovene.

Nasjonal krise

- Når vi tvinges til å gjennomleve Littleton, Georgia, Arkansas, Oregon og Kentucky, og når vi opplever at barn dreper andre barn ikke bare i USAs byer, men i forsteder over hele landet, da har vi en nasjonal krise, sa den demokratiske lederen Richard Gephardt.

Men motstanderne henviste til den amerikanske grunnloven og amerikanernes frihet.

- Lovene vi drøfter har handler ikke om å redde liv. De handler om å ta fra lovlydige borgere sine rettigheter, sa demokraten John Dingell som uventet satte fram forslaget om å korte ned på undersøkelsesperioden.

Dingell, som bryter med sitt partis linje, har tidligere sittet i ledelsen for NRA og har kontoret sitt fullt av jakttrofeer.

Til sammen var det 45 demokater som slo følge med republikanerne i å stemme for å lette kjøp av våpen, mens 47 republikanere stemte med demokratene.

Dermed ble et forslag om skjerping av våpenlovene som var satt fram av demokraten Carolyn McCarthy, knust. Hun gikk inn i politikken for å kjempe mot den lette tilgangen på våpen etter at hennes mann ble skutt av en væpnet mann på et forstadstog utenfor New York.

Demokratene stemte imot lovforslaget om å slå opp De ti bud på skolene, med den begrunnelse at en slik lov krenker det grunnlovsbestemte skillet mellom stat og kirke i USA.

(NTB-AFP-TT)