- Lettere å klone mennesker

Amerikanske forskere hevder nå at det kan vise seg å bli lettere å klone mennesker enn sauer og andre pattedyr. Forsøk på dyrekloning har ført til en rekke alvorlige misdannelser og dødfødte fostere.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Eksperter har advart mot faren for misdannelser eller i verste fall dødsfall ved kloning av mennesker. Hos dyr er sjansen til å lykkes tre - fire prosent. Nå viser nye studier at faren for abnorm og skadelig forstervekst i livmoren ved kloning kan være mindre i mennesker og andre primater enn hos andre pattedyr.

- Dette er de første konkrete genetiske data som viser at det kan bli mindre komplisert å klone mennesker enn sauer, sier Keith Killian ved Duke University Medical Center til CNN.

Forskjellen ligger i det såkalte vekstgenet IGFR2R. Storfe, mus og sauer, dyrene vanligvis blir klonet, har bare ett av dette. Mennesker, aper og andre primater har to slike gener. IGFR2R-genet knyttes til problemet med at klonede fostre vokser seg farlig store i livmoren.

Dr. Don Wolf, som klonet to aper ved Oregon Regional Primate Research Center for to år siden, sier de nye resultatene er interessante, men advarer mot å tolke resultatene dithen at det er trygt å klone mennesker.

Det er ikke bevist at det omtalte genet er den eneste årsaken til denne misdannelsen som ofte fører til mislykkede kloningsforsøk. En klonet mus med helt normale IGFR2R-gener i et amerikansk laboratorium har vist seg å bli hele fire ganger større enn normalt.

DEN HELSKRUDDE PROFESSOREN?</B> Severino Antinori har vervet 200 par til sitt kloningsprogram. I november begynner han kloning av menneskelige stamceller.