- Lettere å mobbe nå

SØRUMSAND (Dagbladet): - Jeg har fått tekstmeldinger hvor det sto at jeg skulle bli gul og blå, sier Anne.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Christoffer, Mariann, Jonas og Anne tror det er blitt lettere å mobbe hverandre etter at mobiltelefonene kom og synes det er mye mobbing på skolen.

På Bingsfoss ungdomsskole i Sørumsand har mobbing lenge vært et stort problem. I fjor måtte politiet komme til skolen minst en gang i uka for å ta seg av voldsproblemer. I år er volden nesten borte, men mobbingen er mer skjult, og vanskeligere å oppdage.

- Nå sender man bare en tekstmelding slik at man slipper å måtte stå ansikt til ansikt med den man mobber. Det er feigt og barnslig å sende mobbemeldinger, sier de.

Ingen av dem regner seg som verken mobber eller offer, men alle kjenner noen i begge leirer.

Mer vold

- Jentene mobber mer enn gutta, sier Jonas og Christoffer. Men ser litt ned når han må innrømme at gutta er mer voldelige.

- Bare kom ned til klubben på onsdag, så skal du få se, sier Jonas.

- Det skal ikke så mye til før man får bank. I fjor var politiet på skolen nesten hver dag for å hindre slåssing og vold.

- Det er bare usikre folk som slåss, sier jentene.

Nektet mobiltelefon

- Her på skolen har vi nektet elevene å bruke mobiltelefoner fordi de ble brukt til mobbing av medelever, sier rektor ved Sørumsand ungdomsskole, Knut Nicolaysen, til Dagbladet. Han mener at mobbingen har blitt vanskeligere å komme til livs med den nye teknologien.

- For tre år siden hadde vi nesten ingen mobiltelefoner på skolen. Nå har alle elevene telefoner, og de bruker det som sin hovedmåte å kommunisere på, sier rektoren.

Han tror at mobiltelefonen bidrar til å forandre hele det sosiale nettverket til ungdommen.

- Nå kan alle få tak i akkurat den man vil hele tida, man slipper å forholde seg til andre enn bestekameratene. Dette tror jeg kan ha en negativ effekt fordi elevene blir mindre inkluderende overfor hverandre enn før.