Jens Stoltenberg minnes 22. juli

- Lettere å si forferdelige ting

Kort tid etter terroren i 2011 ble Jens Stoltenberg varslet om trusler og hat mot overlevende.

TUNG DAG: Nato-sjef Jens Stoltenberg er hjemme i Norge for å markere åtteårsdagen for terroren 22. juli. - Det er blitt lettere å si forferdelige ting nå, ting man hadde nølt med å si ansikt til ansikt, sier den tidligere statsministeren. Reporter: Steinar Suvatne. Video: Frank Karlsen / Dagbladet Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

- 22. juli lærte oss på den harde måten at holdninger og hat som skaper brutale terrorangrep, alltid må tas på alvor. Det kan være lett å tenke at dette er så ekstreme og så underlige holdninger at de ikke egentlig er farlige, men hat er veldig farlig, sier en alvorlig Jens Stoltenberg til Dagbladet.

Like bak ham står et synlig bevis for at også nordmenn kan hate. Åtte år etter terroren i Oslo og på Utøya, er det gamle Regjeringskvartalet fortsatt et åpent sår. Den digre høyblokka går nesten i ett med en uvanlig grå sommerhimmel i hovedstaden.

- Vokser hatet i Norge, Stoltenberg?

- Det er vanskelig for meg å si noe eksakt om, men ny teknologi gjør hatet blant oss mer synlig. Jeg tror hatet alltid har vært der, men at det har tatt nye former i takt med utviklingen, sier han og legger til:

- Det er blitt lettere å si forferdelige ting nå, ting man hadde nølt med å si ansikt til ansikt. Ofte er det veletablerte, litt eldre mennesker, som sprer hat og trusler over nettet - det er ikke bare unge gutter, men normale folk med tilsynelatende normale liv som sitter med disse ekstreme holdningene.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer