- Lettere å skjule overgrep

Kommunaldirektør Frode Risdal i Harstad kommune mener helsereformen innenfor det psykiske helsevesenet har gjort det mye lettere å skjule seksuelle overgrep mot klientene.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

- Jeg tror ikke Harstad kommune er i noen særstilling, sier Risdal til Dagbladet.

Det er Harstad kommune som i to tilfeller har gått til det alvorlige skritt å anmelde sine ansatte for seksuelle overgrep mot klienter med psykiske lidelser.

Av de til sammen 28 pasientene i det psykiske helsevesenet har to pasienter på mindre enn ett år anmeldt ansatte for seksuelle overgrep.

- De små boenhetene som reformen legger opp til, er særdeles arbeidskrevende. For å kunne døgnbemanne en boenhet for fire, fem klienter er det nødvendig å bruke 5 1/2 stilling for å sikre at det alltid finnes en ansatt på plass. Når vi så vet at bemanning på dag- og kveldstid krever mye mer enn en person, illustrerer det bemanningsbehovet, sier Risdal.

- Det betyr også at vi i betydelig grad må basere oss på ikke-kvalifisert personale for å få tilstrekkelig bemanning. I det hele tatt er det et svært komplisert puslespill å bemanne boenhetene. Da sier det seg selv at det er mye lettere enn tidligere å skjule eventuelle overgrep, sier Risdal.

Frode Risdal er likevel nøye med å understreke at ingen er dømt for seksuelle overgrep mot pasienter.